Hammerspolarna ångrar inte flytten till värsta rivalen

De tog inför säsongen det tuffa beslutet att lämna staden de hade vuxit upp i, Halmstad, och laget som de alltid hade spelat i, Hammers för att flytta till ärkerivalen Troja Ljungby.
– Men det är ingenting vi ångrar, intygar centern Victor Gagic och backen Tim Bothén.

ANNONS
|

På onsdag kväll skulle de ha tagit emot sitt gamla gäng i Ljungby arena – en match båda hade sett fram emot länge.

Men så blir det inte när corona i klubben sätter stopp för derbyt

– Speciellt jag hade sett fram emot det eftersom jag hade hjärnskakning och missade matchen i Halmstad arena. Så jag hoppas verkligen att båda lagen går till Allettan, dels för polarna i Hammers skull, men framför allt för att jag får chansen att möta Hammers i Halmstad. Och slå dem... säger Tim.

Att kliva in i bortalagets omklädningsrum – det var blandade känslor eftersom man har vuxit upp med Hammers

Victor däremot var med i första mötet, där Troja Ljungby i en tät, jämn match till slut vann med 2–1.

ANNONS

– Att kliva in i bortalagets omklädningsrum – det var blandade känslor eftersom man har vuxit upp med Hammers, medger han.

Hammers-duon Tim Bothén (89) och bakom honom Victor Gagic – numera i Troja Ljungbys färger. I Hammers spelade de i samma femma, men nu i olika och på onsdag tar de emot sitt gamla gäng.
Hammers-duon Tim Bothén (89) och bakom honom Victor Gagic – numera i Troja Ljungbys färger. I Hammers spelade de i samma femma, men nu i olika och på onsdag tar de emot sitt gamla gäng. Bild: PETTER ARVIDSON

Båda bor i centrala Ljungby, Tim i en etta och Victor i en lägenhet inte särskilt långt därifrån ihop med sambon Emma Wennerholm som precis har flyttat dit när hon fått möjlighet att plugga på distans.

Eller som Victor uttrycker det:

– Det finns ingenting som det är långt till i Ljungby...

Men så bor det bara 16 000 invånare i själva tätorten mot 70 000 i Halmstad och 28 000 mot 103 000 i kommunen.

– Därför är jag nästan lite förvånad hur bra jag trivs här eftersom det inte finns särskilt mycket att göra. Så det är åtminstone tur att det finns padelhallar, skrattar Tim.

Annars handlar det mesta i livet om hockey och civilt jobb, Victor som arbetar som extralärare på Ekebacken-skolan och Tom som är vaktmästare på Stenbergsskolan.

Tidigare träning

Men till skillnad från Hammers, där träningen började klockan 17 har Victor och Tim då tränat färdigt när Trojas träningspass startar klockan 15, vilket också ger fler lediga kvällar.

Victor och Tim tillhörde de mest framträdande spelarna i Hammers den gångna succésäsongen och därför var det inte ett enkelt eller populärt beslut att lämna moderklubben för den värsta seriekonkurrenten.

ANNONS
Victor Gagic.
Victor Gagic. Bild: MAGNUS LEJHALL

– Nä, men jag kände att jag behövde utvecklas och mogna eftersom jag alltid har bott och spelat i Halmstad, förklarar Gagic.

– Och att utmana sig själv, inflikar Bothén.

Annorlunda spel

Victor assisterade senast fram till 3–3-målet när Troja vände 1-3 till 4–3 borta mot Kallinge/Ronneby och har på 15 matcher hittills gjort tre mål och sex assist.

– Jag börjar komma in i det och känner att jag får ett allt större ansvar. Men det var ett stort steg att ta och tar lite tid att komma in i ett helt nytt lag, säger Victor vars nya kedjekompisar heter Jesper Emanuelsson och William Romfors.

– Så de är mina nya (Sebastian) Åkesson och (Martin) Pärna, skrattar han och avser fjolårets succékonstellation.

Tim Bothén.
Tim Bothén. Bild: MAGNUS LEJHALL

Tim håller med.

– Det svåraste var väl att lära sig Trojas spel som är annorlunda mot Hammers med längre anfall och vana att föra spelet i stället för snabba omställningar. Och så att vänja sig vid den nya omgivningen, förstås, och då var det skönt att ha Victor där, säger han, nöjd över att ha fått förtroendet i förstafemman där han bildar backpar med Daniel Karlsson Thörnros, men missnöjd med poängskörden så här långt, två målen och två assist på 13 matcher.

ANNONS

Men för den 22-årige Gagic och 21-årige Bothén var flytten till Ljungby inte bara hockeymässigt ett stort steg utan även – socialt när de för första gången flyttade hemifrån.

Flyttade hemifrån

Att ta ansvar för ett eget boende, laga mat, tvätta och städa var en ny erfarenhet.

– Ja, nu börjar man vänja sig, men det var ovant att komma hem i början och det fanns ingen mat att värma på, medger Victor.

Där har dock Tim hittat en lösning:

– Jag brukar laga mycket mat åt gången så att jag har för flera dagar framåt. Annars tycker jag om att laga mat så för mig är det inget problem.

Victor Gagic och Tim Bothén i Hammers-tröjan från vårens Hockeyettan-finaler mot Väsby.
Victor Gagic och Tim Bothén i Hammers-tröjan från vårens Hockeyettan-finaler mot Väsby. Bild: JESPER ZERMAN

Ett favorittippat Troja Ljungby har motsvarat förväntningarna så här långt och leder serien. Men visst har Victor och Tim även bra koll på sitt gamla Hammers.

– Självklart! Jag ser alla matcher när inte vi själva spelar för det är ju kul att följa de gamla kompisarna i laget, (Alexander) Klarin, Hampus (Johanss9 och de andra, säger Tim.

– Och kan man inte se matcherna direkt brukar jag se dem i efterhand, inflikar Victor.

– Det är samma syndrom som tidigare, att de förlorar matcherna de ska vinna på mot sämre lagen. Men annars tycker jag att det ser bra ut.

ANNONS

Tomma läktare

Men det är en märklig säsong där alla, på grund av coronapandemin, tvingas spela inför näst intill tomma läktare.

Först tyckte man att det var fruktansvärt trist med bara 50 åskådare på läktarna. Men nu när det inte får vara någon alls – då saknar man ju verkligen de där 50.

– Skittråkigt! Ta bara matchen nu mot Hammers. Det hade ju varit massor av folk som också ger den där lilla extra energin, säger Tim.

Victor saknar också inramningen:

– Först tyckte man att det var fruktansvärt trist med bara 50 åskådare på läktarna. Men nu när det inte får vara någon alls – då saknar man ju verkligen de där 50.

Läs mer: Coronan stoppar ännu en match för Hammers

ANNONS