Halmstad Hammers back, Tom Johansson, har haft fem hjärnskakningar under sin ishockeykarriär – hittills.
Halmstad Hammers back, Tom Johansson, har haft fem hjärnskakningar under sin ishockeykarriär – hittills. Bild: Roger Larsson

Hammersbacken: ”Läkare har varnat om farorna”

Hammersbacken Tom Johansson är en av alla ishockeyspelare som råkat ut för huvudskador under sin karriär. Under fjolårssäsongen drabbades han av två hjärnskakningar inom loppet av några veckor och läkare varnade honom för riskerna med att fortsätta spel.

ANNONS
|

Tom Johansson är bara 22 år gammal men har under sin ishockeykarriär haft hela fem hjärnskakningar.

Bara under fjolårssäsongen fick Hammersbacken två huvudskador på kort tid.

– Det var tufft att komma tillbaka från den senaste hjärnskakningen, säger han och fortsätter:

– Jag åkte på en liten hjärnskakning och en-två veckor efter fick jag en kraftig.

Under flera år har hjärnskakningarna ökat inom sportens värld men vad görs egentligen för att stävja de uppåtgående kurvorna?

HP-sporten kommer i flera delar att belysa problematiken kring hjärnskakningar, vad som görs för att minimera dem och hur man egentligen mår efter att ha drabbats av en huvudskada.

Läkare varnade honom för farorna med att fortsätta att spela ishockey.

– Läkare har sagt åt mig att jag bör tänka mig för hur jag ska agera. De har inte avrått mig från att spela ishockey, men de har varnat mig för vad som kan hända om jag fortsätter, säger han.

ANNONS

Vad har de sagt?

– De har mest pratat om farorna som kan komma om jag fortsätter och om det händer igen. Hjärnskador, hjärnblödningar, koncentrationssvårigheter och ljuskänslighet är några av grejerna.

Känns inte det läskigt?

– Jo, det är klart. Jag har två bröder som också spelar ishockey och som också har drabbats av ett antal de också, säger Johansson och fortsätter:

– Men jag har alltid känt att jag mår bra igen när jag har kommit tillbaka från mina hjärnskakningar. Jag har haft spänningshuvudvärk till och från sedan jag var yngre men nu har det kommit mer vid konstiga tillfällen och mer återkommande. Det är inget som jag har haft ont av utan jag har kunnat hantera det och göra det jag vill ändå.

Krampanfall och minnesförlust

Den värsta hjärnskakningen Tom Johansson har upplevt är den han fick när han spelade sitt sista juniorår i Karlskrona.

– Det var den jobbigaste. Då var jag borta i tre månader. Jag minns inget av händelsen ute på isen men jag drabbades av krampanfall och däckade. Det var obehagligt, säger han.

Johansson tror att det är hans disciplin efter sina hjärnskakningar som gör att han kunnat komma tillbaka gång på gång.

ANNONS

– Man får råd att hålla sig borta från mobilen och skärmen och att ligga i ett mörkt rum och inte göra något. Jag är ganska bra på det, att stänga av allting och bara försöka läka, säger han.

– Jag gillar inte att ta värktabletter utan går hellre och lägger mig eller bara jobbar med det.

Tom Johansson säger att han är bra på att ta hand om sig efter en hjärnskakning och tror att det är därför han har kunnat återvända till ishockey gång på gång.
Tom Johansson säger att han är bra på att ta hand om sig efter en hjärnskakning och tror att det är därför han har kunnat återvända till ishockey gång på gång. Bild: Roger Larsson

Ni är tre hockeyspelande bröder som råkat ut för en del skador under era karriärer. Hur tar mamma och pappa det?

– Det är klart att det finns en oro hos dem och det säger de varje gång jag har råkat ut för något. De har ställt upp jättemycket för mig och när jag blev tacklad i Karlskrona körde de ner och tog hand om mig. Det finns jättemånga exempel, säger Johansson.

– De säger däremot aldrig till mig att ”du ska nog göra såhär” utan det är mer att de vill att jag ska tänka efter och göra som jag känner för och om jag känner att jag orkar och vill, ja då ska jag fortsätta. Det är så det funkar i min familj.

Varför tror du att du är så hårt drabbad när det kommer till huvudskador?

ANNONS

– Jag har haft en förmåga att sätta mig själv i dåliga situationer. Jag skyller inte enbart på tacklingarna jag har utsatts för utan också hur jag agerar ute på isen.

Kan man bli rädd och börja tänka efter ute på isen?

– Det blir man nog på ett sätt. När man kommer tillbaka efter en hjärnskakning har man svårt att hänga med i början och då måste man tänka efter lite extra innan man går in i en närkamp, säger han och fortsätter:

– Man har givetvis respekt för det som händer på isen. Men åker man runt och funderar på andra saker, då är koncentrationen på annat håll än där den ska vara och det är oftast då man råkar illa ut.

Lär sig tacklas i tidig ålder

Johansson förklarar att man lär sig att tacklas på rätt sätt redan från tidig ålder.

– Man får lära sig att hålla blicken uppe och det är nummer ett. Vissa situationer kan man inte påverka, som om man står långt från sargen och inte har någon balans och är oförberedd på en tackling. Det är många som tacklas bara för att tacklas, själv tacklas jag bara för att vinna puck. Jag smäller inte på för att smälla på. Jag försöker vara klok, men det är inte säkert att jag lyckas med det varje gång.

ANNONS

Hammersbackens högsta önskan är att få avsluta karriären på egna villkor.

– Ingen vill tvingas avsluta sin karriär på grund av skador. Man vill sluta på grund av ålder eller motivationsbrist eller något sådant, säger han.

– Men det handlar om så mycket mer än bara hockey. Man ser spelare som fått lägga av på grund av hjärnskakningar. De har det tufft i vardagen och det påverkar deras familjer.

Hammersbacken Tom Johansson i klubbdressen. Arkivbild.
Hammersbacken Tom Johansson i klubbdressen. Arkivbild. Bild: Jari Välitalo

”Regeländringar är bra och viktigt”

Svensk ishockey jobbar hårt för att stävja just hjärnskakningar inom sporten. Förbundet har en nollvision som man hoppas kunna uppnå i framtiden.

På väg dit har det kommit en rad regeländringar samt att man kunnat dra slutsatser som att till exempel axelskyddskåporna orsakar hjärnskakningar till 70 procent när de träffar oskyddat område som till exempel ansiktet.

– Regeländringar är bra och viktigt. Sedan kan man inte ta bort tacklingar helt, då är det inte ishockey vi sysslar med längre. Jag tycker att förbundet är rätt ute och det verkar som att projektet mot hjärnskakningar går framåt, säger Johansson och fortsätter:

– Att axelkåporna orsakar hjärnskakningar hade jag ingen aning om. Det blir lite motsägelsefullt eftersom man måste kunna skydda kroppen. Det går inte riktigt ihop. Det går inte heller att tillverka mindre och mindre skydd för det är så många olika saker som ska stämma. Det blir lite fel. Det funkar inte att göra tvärtom heller och göra skydden större. Det blir svårt att ändra på tror jag.

ANNONS

Läs mer: Del 1 - ”Vi kommer få problem om projektet avslutas”

ANNONS