Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Krister Andersson/arkiv

Hammers vinnaren på Varbergs avhopp

Den enes död, den andres bröd. Krisdrabbade Varberg Vipers har ändrat sig och hoppar av Hockeyettan södra med omedelbar verkan. Då blir Halmstad Hammers den stora vinnaren.

Så sent som i söndags sade Varbergs ordförande Pierre Bäck att laget skulle försöka klara av de sista fem matcherna i grundserien.

Men efter ett möte i måndags, dagen efter 0–23-förlusten mot Nybro, tänkte klubben om och satsar i stället på sitt B-lag i division 3.

– Det känns mer sportsligt rätt. Vi vill inte ställa till oreda i Hockeyettans serietabell, säger Pierre Bäck.

Varberg, som låg sist i division 1-tabellen med bara fem inspelade poäng, skulle på onsdagen ha mött serieledande Kristianstad hemma.

Inledningsvis på tisdagen rådde vissa oklarheteter kring hur den uppkomna situationen skulle hanteras tabellmässigt.

Men senare bekräftade Svenska Ishockeyförbundet att Varbergs resultat hittills stryks och att tabellen räknas om.

Halmstad Hammers tränare Fredrik Johansson får beskedet om Varbergs sorti av HP-sporten.

Hammers – som är det enda lag som har lyckats förlora mot Varberg i höst (4–5 efter straffar den 26 oktober) – vinner mest på att länsgrannens matcher raderas.

Halmstadlaget blir bara av med en poäng, medan till exempel Troja/Ljungby, Nybro och Tyringe tappar sex pinnar och Tranås, Vimmerby och Hanhals mister fem.

Plötsligt har Hammers nu ”bara” tio poäng upp till en plats i Allettan. På samma gång spetsas kampen om bonuspoängen inför fortsättningsserien till rejält.

– Det är kul i sig, men samtidigt tycker jag att det här är tragiskt för ett lag. Jag har själv varit med om det i Nyköping när vi tappade elitlicensen en sommar och åkte ner i division 1. Så jag förstår hur det är när det tar slut på slantar, säger Fredrik Johansson.

Hammers har på onsdagskvällen ett tufft bortaderby mot Troja/Ljungby – tvåa i tabellen, men enligt Johansson ”Sveriges bästa division 1-lag”.

– Ett nyckelord för oss är disciplin, men det är inte bara ett ord utan det måste också vara en jäkla massa verkstad bakom det ordet, säger Hammerstränaren.

Han har ett litet frågetecken för centern Erik Borg (fotskada).

För Varberg Vipers blir det nu att börja om från grunden.

– Vi måste plocka fram egna talanger, sätta fokus på J20, J18, U16 och hockeyskolan, säger Pierre Bäck och fortsätter:

– Satsningen på A-laget har urvattnat klubben under flera år. Nu höll det inte längre.