Hammers sportchef Niklas Söderström vill stänga Hockeyettan för nedflyttning och flytta fram den planerade nedbantningen ett år efter förbundets beslut.
Hammers sportchef Niklas Söderström vill stänga Hockeyettan för nedflyttning och flytta fram den planerade nedbantningen ett år efter förbundets beslut. Bild: Johan Persson

Hammers sportchef vill stänga Hockeyettan efter förbundets beslut

Det vanliga kvalspelet slopas och inga lag kan flyttas upp i Hockeyettan i vår efter Svenska Hockeyförbundets nya beslut. Då vill Hammers sportchef att man stänger serierna helt och skjuter fram den planerade nedbantningen till nästa säsong.
– Det blir många lag som bara kommer äventyra sin ekonomi, säger Niklas Söderström.

ANNONS
|

Vid lunchtid på fredagen meddelande Svenska Ishockeyförbundet att man tagit det högst ovanliga beslutet att ändra seriebestämmelserna under pågående säsong.

Beslutet, som kommer efter att många regionala och ungdomsserier vare sig fått träna eller spela i vinter, innebär att:

• Att det inte ska genomföras något kval mellan regionnivån och förbundsnivån och att till följd av det kvalificerar sig inte några nya lag från regionnivån till SDHL, Hockeyettan eller J20 Nationell.

• Spel i J18 och J20 nationell återupptas inte den här säsongen.

• SM för U16, J18 och J20 ställs in.

Men även om inte något lag kan gå upp från division 2 betyder det inte att lagen i Hockeyettan, där Halmstad Hammers ingår, inte kan åka ur.

ANNONS

Hockeyettan beslutade inför säsongen att banta serien från 47 lag till 40 inför nästa säsong. Hockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom bekräftar för Hallandsposten att det negativa kvalet kommer spelas, men utan division 2-lag.

– Vi kommer spela det negativa kvalet på de fyra föreningarna från Hockeyettan. Det är planen just nu. Två av de lagen kommer flyttas ner till Hockeytvåan, säger Olof Östblom.

Söderström kritisk mot beslutet

Halmstad Hammers sportchef Niklas Söderström är kritisk mot beslutet, men inte för att Hammers spelar i fortsättningsserien. Han anser att det vore mer rättvist att stänga Hockeyettan helt från nedflyttning i vår och skjuta fram den planerade nedbantningen en säsong.

– Då kan man spara det som man tänkt göra i år till nästa år för då får man med sig division 2-lagen också. När det varit en så speciell säsong tycker inte jag att något lag ska åka ur, säger Niklas Söderström som ser flera faror med beslutet.

– Det kan bli någon klubb som sköter sig som åker ur medan andra kör sportslig och ekonomisk doping, om man säger så, för att det är så viktigt att behålla sin division 1-status.

Förbundet har diskuterat att stänga Hockeyettan

Tävlingschefen Olof Östblom säger att förbundet har pratat om att just stänga Hockeyettan och flytta fram nedbantningen.

ANNONS

– Vi har haft det uppe till diskussion, men eftersom Hockeyettan redan innan säsongen hade önskemålet att minska antalet lag så ligger det kvar, säger Olof Östblom.

LÄS MER:Hammersbacken Martin Vaakanainen missar resten av säsongen

ANNONS