Sportsligt tillhör Oliver Olssons Halmstad Hammers topplagen i Hockeyettan, men ekonomiskt för klubben liksom övriga föreningar en tuff kamp i coronapandemin.
Sportsligt tillhör Oliver Olssons Halmstad Hammers topplagen i Hockeyettan, men ekonomiskt för klubben liksom övriga föreningar en tuff kamp i coronapandemin. Bild: Johan Persson

Hammers får miljonstöd – går ändå miljoner back

Halmstad Hammers får en miljon kronor när Hockeyettan delar ut sina tilldelade 30,7 miljoner i kompensationsstöd på grund av coronapandemin.
– Välkomna och nödvändiga pengar förstås, men långt ifrån det vi ansökte om för att kunna kompensera vår förlust, konstaterar Hammers ordförande Hasse Backman.

ANNONS
|

I fjol hade Hammers under kvartalen Q3 och Q4, inklusive publik, Grindslanten, kiosk och lotterier, intäkter på 3,3miljoner kronor.

I år kommer motsvarande period att inbringa – 300 000 kronor. Det vill säga en förlust på tre miljoner som nu lindras till två.

– Det är så man måste se det för det är ju inte så att vi badar i pengar med det här stödet utan skadan är betydligt större än stödet när vi heller inte fick en krona som klubb av Riksidrottsförbundet, påpekar Backman.

Noll kronor

Nej, när RF:s coronastöd delades ut i förra veckan fick Hammers noll kronor med motiveringen ”att föreningen inte lidit tillräcklig ekonomisk skada” – något som Hasse har svårt att acceptera:

ANNONS

–Ska vi ”straffas” för att vi har hållit nere kostnaderna och skött vår ekonomi i dessa tuffa tider? Vi omsätter sju miljoner kronor och skulle då inte en förlust på flera miljoner vara ”tillräcklig skada”?

– Men jag hoppas att det ändå ska gynna oss i förlängningen när kommunen, våra sponsorer och våra supporters ser att vi sköter vår ekonomi med en av seriens lägsta spelarbudgetar.

– För om detta hade varit för fyra år sedan – ja, då hade det inte funnits något Halmstad Hammers mer.

Vill pausa serien

Om Hasse hade fått bestämma medger han att han helst hade pausat hela Hockeyettan mellan december och januari.

– Ja, det hade varit det bästa så att vi hade stoppat smittspridningen och samtidigt samlat kraft för det finns ju inget som hindrar att vi förlänger säsongen och spelar april ut.

– Så även om det är trist för killarna förstås, är jag sett till ekonomin tacksam över att juniorserierna stängdes ner med tanke på att resekostnaderna där är lika höga som för A-laget.

Samtidigt är det treåriga avtalet med ATG för spel och tv-sändningar oerhört viktigt.

– Jag har stor förståelse för det med tanke på att det rör sig om miljonbelopp. Men problemet är ju att vi är helt i händerna på andras beslut, på myndigheterna och förbundet. Därför blir vi reaktiva i stället för att kunna vara proaktiva, säger Backman.

ANNONS

I stället tvingas Hammers förlita sig till kampanjer som ”Vi står upp för Hammers” där företagen lägger in 3 000 kronor var och privatpersoner en krona per företag och uppåt.

– Målet är att nå 150 företag eftersom det ju inte är några jättesummor. Och just nu är vi uppe i 70 plus ett antal privatpersoner så vi jobbar på.

Målet kan bli förskjutet

Ovissheten kring pandemin gör också andra delen av säsongen mycket osäker.

– Om det fortsätter så här efter jul, där vi tvingas köra vidare utan publik, är det frågan om hur många klubbar som överlever om det inte tillkommer mer bidrag. För från kommunen får vi inget stöd utan vi måste betala normala hyror, vilket jag kan tycka är märkligt, anser Hasse.

– För hade det varit ett normalt år skulle vi ha nått publikbudgeten nästan på fyra matcher med tanke på förra säsongen och starten på den här. Men nu handlar det om att överleva och det känns som att vårt mål att så småningom nå Hockeyallsvenskan kanske blir förskjutet ett eller två år.

ANNONS