Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oscar Fantenberg, i blå dress, är lättad över att det kommit ett besked från NHL om att Stanley Cup-slutspelet blir av. Det är fortfarande oklart när och var slutspelet kommer att äga rum. Bild: Bob Frid
Oscar Fantenberg, i blå dress, är lättad över att det kommit ett besked från NHL om att Stanley Cup-slutspelet blir av. Det är fortfarande oklart när och var slutspelet kommer att äga rum. Bild: Bob Frid

Halmstads NHL-stjärna lättad över beskedet

Ishockeyproffset Oscar Fantenberg gläds över beskedet från NHL om att Stanley Cup-slutspelet blir av.
– Det är en lättnad att få lite klarhet även om det är ganska mycket kvar som ska bestämmas, säger han där han befinner sig i hemmet i Halmstad.

I mitten av mars valde NHL att pausa säsongen i slutet av grundserien. Beslutet var på obestämd tid men det flaggades snabbt att ligan ville avsluta säsongen med Stanley Cup-slutspel när möjlighet fanns.

Sedan dess har klubbar och deras spelare levt i ovisshet.

Men under tisdagskvällen kom så äntligen ett besked.

Grundserien avslutas men det blir ett slutspel.

Nyheter som välkomnas av Vancouverbacken Oscar Fantenberg.

– Nu är det satt en mall för hur det ska se ut. Sedan är det mycket som är oklart och som ska klaffa och det kommer att vara ett stort arbete för att få detta att funka, säger han.

Tanken är att klubbarna får samla sina spelare från början av juni och att träningslägren drar igång i början av juli. Det är dock ännu oklart när och var de ska genomföras.

– Vi kommer att gå från ett träningsläger rakt in i slutspelet. Det kanske är lika bra att direkt hamna i hetluften, säger Fantenberg och fortsätter:

– Men om det blir ett träningsläger på hemmaplan i Vancouver eller i någon av städerna där slutspelet förväntas hamna, det vet ingen ännu.

Kommande säsong kan förskjutas

Tanken är att slutspelet ska genomföras under sommaren och tidig höst och Vancouverproffset tror att nästa säsong kommer att skjutas på även den.

– Jag tror att nästa säsong kommer igång först senare under hösten eller vintern. De lagen som tar sig till Stanley Cup-finalen måste få vila och chans att återhämta sig innan nästa säsong drar igång, säger Fantenberg.

Han tycker att det är ett rättvist, om än annorlunda, upplägg på slutspelet.

– Jag kan väl tycka att det är rimligt att de fyra främsta lagen i vardera divisionerna ska ha någon fördel, säger han om det faktum att de åtta lagen möts sinsemellan för att bestämma rankingen i slutspelet.

För Vancouvers det blir det spel om en plats i slutspelet. Vancouver, som slutade på en sjundeplats i sin division, möter tiondeplacerade Minnesota i en serie i bäst av fem matcher där segraren går till slutspel.

– Jag vet faktiskt inte vad vi har för statistik mot Minnesota, säger Fantenberg.

– Men jag vet att det är ett tufft lag att möta. Nu vet man i och för sig inte hur det är med lagen, men förutsättningen är lika för alla.

Slutspelet kommer att spelas i två utvalda städer. Vancouver finns med som ett förslag de andra är Chicago, Columbus, Dallas, Edmonton, Las Vegas, Los Angeles, Minneapolis/St. John, Pittsburgh och Toronto.

– Jag hade gärna spelat på hemmaplan, det hade varit skönt med det stödet, säger Fantenberg.

– Annars hade jag gärna spelat på ett varmare ställe så att man hade haft annat att bryta av hockeyn med, som till exempel golf. Men det spelar egentligen ingen roll var vi kommer att spela. Jag tror ändå att vi kommer att sitta ganska isolerade.

Karantän i två veckor

En av de största frågorna som måste besvaras är hur det ska gå till när alla utländska spelare återvänder till Kanada och USA.

– Det är sagt att européerna ska sitta två veckor i karantän när vi återvänder. Sedan är det sagt att NHL vill testa alla spelare för covid-19 för att vi ska slippa sitta i karantän om vi är friska. Man vill ju inte ta en massa tester som allmänheten kanske behöver bättre bara för att vi ska spela hockey. Det är en diskussion som förs just nu och vi får se var det landar, säger Fantenberg.

Fantenberg och de andra spelarna i NHL-klubbarna håller kontakten via gruppchattar med spelarfacket.

– Det är där vi har all kontakt plus att man får en inblick i vad som händer via sociala medier, säger han.

I väntan på ytterligare besked stannar Oscar Fantenberg kvar i Sverige och Halmstad.

– Jag fortsätter att träna, fixa huset och umgås med vänner och familj. Men jag känner att jag skulle vilja dra ihop ett gäng spelare och gå på is, så det är väl dags att se vart man kan ta vägen. Jag vill inte komma över utan att ha varit på is alls, säger han.

NHL kommer att återuppta säsongen – och det blir ett utökat slutspel med 24 lag som gör upp om Stanley Cup-pokalen.

Nu står det klart att resten av grundserien slopas, och att slutspelet utökas från 16 till 24 lag (totalt har ligan 31 lag). Topp 12 i tabellen (när säsongen pausades i mars) i Eastern respektive Western Conference är lagen som går vidare till slutspelet som ska avgöras i två olika städer. Slutspelet kommer att inledas med ett play-in för att bestämma seedningen.

Vilka städer som ska fungera som hubar för slutspelet, och när det kan tänkas inledas, meddelades inte. Däremot kommer system för tester för coronaviruset att finnas i städerna samt att antalet personer som får resa med varje lag kommer att begränsas till 50 stycken.

I NHL:s plan för att återuppta säsongen hoppas man kunna inleda "fas två" – vilken är frivillig träning i små grupper på eller utanför isen – i början av juni. (TT)

Fler lokala sportnyheter hittar du här