Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Galna löftet – Halmstadbon sprang till SM-finalen: ”Hemskt”

I snart 35 år har Söndrumsbon Daniel Engvall, 52, varit Röglesupporter.
Sedan lång tid tillbaka hade han lovat att springa till Ängelholm om Skånelaget gick till SM-final.
När nu klubben nådde det målet gjorde Daniel slag i saken och sprang 6,5 mil till Catena Arena i helgen.
– Sista två milen var jättetuffa, pustar han.

Daniel Engvall är uppvuxen i Blekinge, men när han kom till Halmstad 1987 blev Rögle snabbt hans favoritlag.

Sedan har han följt klubben i vått och torrt och upplevt både glädje och sorg som supporter i klacken.

Men den här säsongen har det bara varit uppåt och för någon vecka sedan tog sig Rögle till SM-final för första gången någonsin. Då uppfyllde Engvall sitt löfte att springa från hemmet i Söndrum till hockeyarenan i Ängelholm.

– Det tog lite längre tid än jag trott. Det regnade och haglade nästan hela tiden och jag fick byta kläder vid tre tillfällen, säger Daniel Engvall.

Tog mer än en arbetsdag till Ängelholm

Med sig på resan, som började i en Rögletröja lånad av tidigare spelaren Peter Högardh, hade han sonen Olle på cykel och kompisen Pär Mårtensson i Daniels husbil.

Turen gick via Trönninge och vidare till Laholm. Sedan fortsatte färden upp för Hallandsåsen vid Östra Karup, förbi Margretetorp och till slutdestinationen Catena Arena i Ängelholm.

Han startade hemma i Halmstad klockan 06.00 i lördags morse och åtta och en halv timme senare var han framme vid ishallen.

– Det var inte så många där när jag kom dit, men att jag skulle springa hade spridit sig på sociala medier och när jag kom över åsen tog Röglesupportrarna emot mig. När jag sedan sprang förbi bondgårdarna så gav de som bodde där öl till min son som jag skulle ha efteråt, skrattar Daniel.

Han hade hoppats att vara en av supportrarna som fick komma in och se matchen mot Växjö, men istället fick han följa den från husbilen efter att ha torkat – och framförallt tinat upp.

– Det var inte lätt att springa 6,5 mil. Jag hade inga problem i början och det kändes lätt upp till att jag avverkat ett maraton – men de sista två milen var jättetuffa. Det var hemskt. På slutet såg jag vattentornet i Ängelholm som en hägring, samtidigt som jag fick klä på mig mer och mer eftersom jag frös så mycket.

Aldrig sprungit så långt tidigare

I sammanhanget ska sägas att Daniel är en van långdistanslöpare. Han tränar mycket och har gjort något maraton samt ett tjugotal Göteborgsvarv.

– Men så här långt har jag aldrig sprungit tidigare. Jag pratade med en som kör ultramaraton och fick rådet att springa långsamt på ungefär sju minuter per kilometer samt till och med gå uppför om det blir för jobbigt.

Engvall har tidigare jobbat på Getinge AB, men sedan en tid tillbaka är han teknisk chef på ett medicinteknikföretag i Lund.

Varje arbetsdag åker han förbi Ängelholm – och längtar till att allt blir som vanligt efter pandemin så han kan få se sitt favoritlag på plats igen.

Rögle förlorade – fördel Växjö

Men Rögle förlorade den fjärde SM-finalen mot Växjö med 2-3 efter förlängning och är nu illa ute i matchserien.

– Det var ändå helt okej att springa och jag har gjort min del. Nu är det upp till Rögle att göra sin. Det blev tyvärr smolk i bägaren i lördags, men egentligen vet jag inte om jag vill att Rögle ska vinna i år och ta guldet i en tom hall.

– Därför känns det bättre att vänta. Jag tror att vi kommer få ett riktigt bra lag även nästa säsong och det hade varit kul att fira ett SM-guld i en fullsatt arena.

Kommer du löpa så här långt fler gånger?

– Jag har fått blodad tand och kan tänka mig att springa till fler matcher. Men det var tur att Rögle gick till SM-final nu när jag är 52 år och inte när jag är 82.

Fler lokala sportnyheter hittar du här