Lättnad. Halmias ordförande Leif "Kola" Bengtsson anser att det är bra att de inblandade fått sina straff för matchfixning.
Lättnad. Halmias ordförande Leif "Kola" Bengtsson anser att det är bra att de inblandade fått sina straff för matchfixning.

ISH fick rättvisa efter dom om matchfixning

Hovrätten dömde under torsdagen sex män för inblandning i matchfixning. Det gäller tre division ett-matcher, däribland Kristianstad-Halmia år 2013. Två av männen döms till fängelse, medan resterande fyra får villkorlig dom.

ANNONS
|

– Jag tycker att det är skönt att rättvisa skipats. Det är bra att det går att sätta dit alla som fuskar i fotboll, säger Halmias ordförande Leif "Kola" Bengtsson, som år 2013 var klubbchef i Halmia.

IS Halmia mötte 7 oktober 2013 Kristianstads FF på bortaplan och vann med 4-2 efter att Skånelaget kollapsat i andra halvlek. En Kristianstad-spelare blev utvisad för en örfil någon minut innan han var tänkt att bli utbytt. Det väckte misstankar om läggmatch.

En av de misstänkta fotbollsspelarna, för matchfixning, anmälde brottet till polisen. Tingsrätten friade ändå senare alla sex åtalade för brottet.

Hovrätten tog under torsdagenannat beslut, då den bedömdeatt spelaren, som berättade om matchfixningen, var trovärdig. Det bekräftar hovrättspresidenten Lennart Svensäter i ett pressmeddelande från hovrätten.

ANNONS

"Spelaren är trovärdig. Hans berättelse innehåller moment som enligt praxis ska krävas för att den ska kunna läggas till grund för en fällande dom, som att berättelsen framstår som klar, levande, rik på detaljer och är fri från överdrifter. Dessutom stöds hans uppgifter i några fall av annan bevisning, vilket stärker intrycket av tillförlitlighet", säger Lennart Svensäter.

Tre tidigare Kristianstadsspelare och en av de som mutat spelarna får villkorlig dom för att manipulerat resultatet mot Halmia, där spelarna ska ha tagit emot muta. Övriga två döms till fängelse, där den ena får ett år och den andre ett år och två månader, samt betala 276 881 kronor till staten som förverkatvärde av brott. Det ska motsvara deras vinster för spelet på en av matcherna.

De fängelsedömda männen döms även för utpressning och olaga tvång mot KFF-spelarna. De ska ha tvingat fram resultat i en match och gjort försök till utpressning mot spelarna två gånger i juni 2015.

– Jag hoppas verkligen att det sänder signaler till fotbollsspelare att man inte håller på sådär. Jag hoppas att alla spelare säger nej, då de nu vet att de kan bli straffade för det här. Jag tycker egentligen även att straffen borde vara hårdare för matchfixning, säger Leif Bengtsson.

ANNONS
ANNONS