Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Lindberg, generalsekreterare för SOK, skridskoåkaren Zhang Hong, och simmaren Therese Alshammar, när IOK:s utvärderingskommission inspekterade Stockholms stadion härom dagen.

IOK: Halva svenska folket vill ha OS

Stödet för ett vinter-OS i Sverige 2026 ökar. Mer än hälften av svenskarna är positiva till kampanjen för att få spelen till Stockholm, Åre och Falun, enligt en opinionsundersökning som internationella olympiska kommittén (IOK) låtit göra.

55 procent av svenska folket är för ett svenskt OS, 18 procent emot och 28 procent har ingen åsikt, uppger IOK. Opinionsläget ser ungefär likadant när bara stockholmarna får frågan; 54 procent ja och 30 procent nej.

- Förändringen i folks åsikter är signifikant. För ett år sedan var det 25 procent av svenskarna som inte tyckte att vi skulle ha OS, nu har det sjunkit med en tredjedel, säger Richard Brisius, vd för den svenska OS-kampanjen.

Publicis Media har gjort undersökningen på uppdrag av IOK. Den genomfördes 7-19 februari med 2 443 respondenter.

Världsklass

Mätningen presenterades när IOK:s utvärderingskommission avslutade sitt veckolånga besök i Sverige för att inspektera orter runt om i landet som ska arrangera tävlingar om Stockholm får spelen.

- Vi har lärt oss mycket. Vi har fått se arenor i världsklass och kunnat konstatera att hållbarhet och det sportsliga arvet efter spelen, som är så viktigt för oss, genomsyrar den svenska kandidaturen, säger Christophe Dubi, IOK:s ansvarige för OS.

Richard Brisius säger att han är överväldigad över gensvaret från IOK om det svenska upplägget. Men att mycket finns kvar att göra.

- Vi har rätat ut många små och stora frågetecken. Men det ligger i sakens natur när det gäller ett så här stort arrangemang att det kommer att vara många frågor och "to do-listan" växer hela tiden, säger han.

Garantibesked

Den 24 juni röstar IOK om det blir kandidaturen från Stockholm, Falun och Åre eller den italienska från Milano som får arrangera OS 2026.

Innan dess, senast den 12 april, förväntas den svenska regeringen lämna säkerhetsgarantier för spelen, något som hittills dröjt. Men under IOK:s besök i Sverige har såväl statsministern Stefan Löfven (S) som idrottsminister Amanda Lind (MP) lovat att beskedet ska komma i god tid.

Rättat: I en tidigare version angavs felaktigt vilka slags garantier regeringen förväntas lämna.