Pernilla Winberg satte avgörande 2–0 när Linköping blev klart för SM-final. Arkivbild.

Internationellt Linköping till SM-final

Schweiz, Norge, Danmark, Österrike – och lite Sverige. Pernilla Winberg, ett mål och en assist, var det blågula inslaget när Linköping tog sig SM-final i ishockey via 3–0 mot Modo på söndagen.

|

Efter två bortasegrar blev det till slut en hemmaseger i SM-semifinalen i ishockey mellan Linköping och Modo. Linköping skakade av sig lördagens förlust i straffläggning och tog sig till final tack vare 3–0 i Stångebro ishall.

Segern bar internationell prägel.

Längst bak räddade schweiziskan Florence Schelling samtliga Modos 28 skott på mål och höll nollan.

Det viktiga ledningsmålet efter 1.18 i andra perioden var ett samarbete mellan norskan Madelen Haug Hansen och danska målskytten Nicoline Søndergaard Jensen.

Det var inte förrän matchen avgjordes som den fick lite blågul touch. Med lite mer än åtta minuter kvar av tredje perioden bäddade norskan Ingrid Morset och österrikiskan Denise Altmann för svenska landslagsforwarden Pernilla Winberg, som satte 2–0. Winberg spelade sedan fram schweiziskan Lara Stalder, som skickade in trean i öppen bur.

I finalen väntar grundseriesegraren Luleå, som slog ut regerande mästaren Djurgården i sin semifinal.

Den första matchen spelas i Linköping på onsdag.

Fakta: SM-finalen

SM-finalen avgörs i bäst av tre matcher och inleds på onsdag.

Match 1, 28 mars: Linköping–Luleå.

Match 2, 30 mars: Luleå–Linköping.

Eventuell match 3, 31 mars: Luleå–Linköping.