Inte förbjudet att skjuta, HBK – men ändå ett kliv framåt

Jag hade precis noterat ”Inte förbjudet att skjuta, HBK!” när Amir Al-Ammari i den 91:a minuten laddade vänstern från drygt 20 meter och bara var målvakten Ismael Diawaras oklippta naglar från att landa alla tre poängen i nykomlingsmötet med Degerfors.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

– Tankeläsning... konstaterade Amir efteråt med glimten i ögat när jag visade anteckningarna.

Och tänk om fler i Halmstads BK i så fall hade besuttit samma ”förmåga”...

För den här matchen skulle HBK ha vunnit.

Statistiken sa det: 12–4 i avslut varav 8–0(!) på mål.

Magnus Haglund, HBK:s manager och tillika födelsedagsbarn (48 år, grattis!) sa det:

– Vi måste bli skarpare och mer effektiva när vi spelar oss fram till lägen.

Och hans kollega i Degerfors, Andreas Holmberg sa det:

– I tidigare matcher när vi har tagit poäng har vi spelat bra och förtjänat det. Men i dag vinner vi nästan en poäng.

ANNONS

Jodå, seger och tre poäng för HBK på ett Örjans vall där ösregnet och vinden snarare påminde om höstrusket en novembersöndag mer än pingstdagen och en sommar i annalkande, hade till och med fört upp laget på den övre halvan inför EM-uppehållet.

Men HBK pausar ändå ovanför både nedflyttnings- och kvalstreck efter två uddamålssegrar, tre oavgjorda och tre uddamålsförluster och har efterhand alltmer vuxit in i den allsvenska kostymen.

– Vi har ju faktiskt kunnat vinna alla åtta för vi har aldrig varit uträknade utan med i varje match, påpekade Haglund.

Den största utvecklingen och utväxlingen är det offensiva spelet. Från att i de första matcherna både spelat med sex- och fembackslinje, sjunkit lågt och stundtals parkerat bussar har laget efterhand flyttat fram positionerna.

– Det var ju så vi var tvungna att jobba, att börja i rätt ände och först sätta försvarsspelet. Sedan har vi skruvat och skruvat för att vässa offensiven och då är det glädjande att se att vi kunde trycka ner Degerfors med vårt eget anfallsspel, analyserade han.

– Så i fjol var vi bättre än Degerfors i en av fyra halvlekar. I dag var vi det i båda, vilket visar vår utveckling.

Men så var det det här med effektiviteten, att våga skjuta i stället för att flytta boll en gång för mycket och att bättre utnyttja omställningslägena.

ANNONS

Okej, Joel Allanssons försök utanför straffområdet blockades två gånger om liksom Amir Al-Ammaris och Simon Lundevalls.

Fast sett till det massiva spelövertaget som HBK stundtals hade, framför allt i slutet av första halvlek samt första och sista kvarten efter paus, måste det generera i fler klara chanser och – mål.

– Det är väl det då. Annars är jag nöjd med hur vår höga press bet och gav oss bollvinster högt upp i banan, hur vi försvarade oss lågt när Degerfors tvingade oss till det. Och hur vi lyckades tämja den där vildhästen, summerade Magnus och sneglade åt Degerfors glödhete skyttekung Victor Edvardsen som inte tilläts komma till ett enda riktigt avslut.

Men faktum kvarstår. Med sju gjorda mål på åtta matcher är det bara Mjällby och Örebro SK som är mer uddlöst. Något att gnugga vidare på när nästa allsvenska match inte är förrän den 4 juli mot Hammarby på Tele2 arena.

Och vågar vi då äntligen bara tänka tanken; lite fler än åtta personer i publiken?

Se HBK-managern Magnus Haglunds summering av de första åtta matcherna:

Se HBK-kaptenen Andreas ”Ante G” Johanssons analys:

ANNONS