Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Jan-Owe Wikström: Ingenting har hänt – HBK:s vapen inför Allsvenskan 2021

Nästan hundra spelare, 93, har de allsvenska klubbarna, inklusive hemvändande lån och uppflyttade egna produkter, så här långt värvat inför seriestarten 2021.

I Halmstads BK är samma summa – 0. NOLL!

Motsvarande antal vad gäller tappade spelare inför säsongen är 105.

Där HBK ligger på fyra, men notera – inga startspelare.

– Trots att vi som seriesegrare hade ögonen på oss och trots att flera av spelarna fick sina genombrott lyckades vi behålla och förlänga kontrakten med dem. Det var prio 1 och där är jag väldigt nöjd, säger HBK:s manager Magnus Haglund med all rätt.

Så när HBK på lördag öppnar träningsspelet mot Jonas Therns Superettan-nykomling IFK Värnamo bara 49 dagar efter sista seriematchen mot Trelleborgs FF råder lugn och trygghet med kontinuitet som ledord inför den allsvenska comebacken.

Ingenting har hänt. Status quo, helt enkelt.

Eller som lagkaptenen Andreas ”Ante G” Johansson uttrycker det:

– Jag har aldrig någonsin under alla mina år varit med om att ett lag ligger så långt framme redan efter vecka två.

– Normalt sett brukar det vara typ fem spelare in och fem spelare ut, men här har vi kunnat bygga vidare och bara fortsätta på det vi gjorde i december.

Jodå, medan kollegan sju mil norrut, Joakim Persson, till stor del får börja om i Varbergs Bois med elva nya spelare in (två hemvändande lån) och tolv ut, Djurgården, Kalmar och HBK:s premiär motståndare BK Häcken har omsatt 20, 18 respektive 17 spelare så slipper Haglund det dilemmat.

I stället kan Magnus starta från en högre nivå, vilket är nödvändigt när allt nu måste snäppas upp.

– Lite repetitioner blev det förstås efter uppehållet. Men sedan kunde vi ju direkt fortsätta där vi slutade, vilket är en enorm fördel. Vi har byggt det här laget sten för sten i drygt 1,5 år och fortsätter när vi nu kommer att möta ännu vassare motstånd, ännu bättre spelare. Så jämfört med samma tidpunkt i fjol ligger vi klart före, konstaterar han.

Med bara 19 utespelare och två målvakter måste truppen så småningom breddas och Magnus medger också att han visst har koll på ett antal spelare, men att ingen ligger i pipelinen just nu.

- Det ska i så fall vara spelare som kan gå in i startelvan. För vi har redan en så stark trupp att det inte längre finns några ”billiga” spelare som gör oss bättre och därför blir det allt svårare att hitta dem med tanke på vår ekonomi.

Många tränare brukar stapla klyschor och hävda att resultatet inte är det viktigaste i träningsmatcherna utan prestationen.

Men med tio raka segrar, nio i Superettan och en i Svenska cupen, ska HBK självfallet gå för seger mot IFK Värnamo för att bygga vidare på vinnarkulturen.

– Visst kommer det naturligtvis viktigare matcher än den här i år. Men när vi drar på oss matchstället flyger fan i oss – vi vill verkligen vinna, påpekar Haglund.

Det är heller inget som kommer av sig själv.

– Nej, det är därför som vi tävlar om allt på varje träning, både spelarna och ledarstaben för att bygga en vinnarkultur och skapa ett driv efter att vinna.

Spelet 2021 kan börja.

Fler lokala sportnyheter hittar du här