Från bakspår krävs det en prestation av yppersta klass om duon Johan Untersteiner och Cyber Lane från Halmstad ska kunna lägga fältet på rygg.
Från bakspår krävs det en prestation av yppersta klass om duon Johan Untersteiner och Cyber Lane från Halmstad ska kunna lägga fältet på rygg. Bild: PETTER ARVIDSON

Ingen verkar veta hur lagstiftningen ska tolkas

De svenska spelbolagen ATG och Svenska Spel slåss som sig bör om marknadsandelar och i centrum står spelregleringen. Frågan det senast hettade till om är varför ett bolag ska dela med sig av kakan och inte konkurrenten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Spelregleringen som trädde i kraft 2019 har i vågor skapat osämja på olika nivåer. Ingen verkar riktigt veta hur lagstiftningen ska tolkas eller hur den fungerar i olika situationer.

ATG är den helt dominerande aktören i hästspel men oroas över att Svenska Spel ingått avtal med det franska spelbolaget PMU.

Knäckfrågan initialt för ATG:s ledning är att Svenska Spel inte bidrar med ekonomiska medel till hästnäringen i Sverige utan på det här viset gynnar den franska travsporten.

Kritiken riktas dock främst mot utredaren och resonemangen hos politikerna.

Svenska Spel erbjuder också spel på svenskt trav (endast oddsspel) men här har man inte några ljud- och bildrättigheter, vilket ingår i det nya avtalet med PMU.

ANNONS

Viktig del i ATG:s portfölj

Enligt Svenska Spel är man intresserat av ett avtal med Svensk Travsport. Här har det funnits diskussioner men man inväntar den parlamentariska utredningen som är planerad att redovisas i slutet på månaden.

Den största fördelen i Svenska Spels avtal med PMU är tillgången i spelformen Quinté+, hitta de fem första hästarna i ett speciellt utvalt lopp, som är fransmännens kelgris i spelportföljen.

En något harmlös men ändå viktig del i ATG:s portfölj är den enskilda tävlingen VM i V75, som hastigt men mindre lustigt försvann från menyn strax före start i lördags.

Varningsklockorna ringde från spelinspektionen och ATG fick krypa till korset. De vinstsummor som delas ut i finalen till vinnarna kan nämligen visa sig vara en otillåten bonus.

Varför har inte spelbolaget och spelinspektionen haft ett närmare samarbete under resans gång?

Givetvis blir det här en förtroendefråga med kunden i kläm. Enligt uppgift var det 30 000 deltagare förra året i tävlingen. Bolaget har dock inte helt kastat in handduken utan hoppas finna en lösning snarast så tävlingen kan dra igång.

Stora intressen för Halmstad

Från VM till SM är inte steget så stort i travsportens värld. Åby står värd för SM-dagen och sju mästare ska koras, varav sex inom ramen för V75:an. I samtliga finaler har Halmstad stora intressen och flera ädla medaljer lär tillfalla banans aktiva och hästar.

ANNONS

Högst på den sportsliga agendan står finalen för elitklassen. Cyber Lane klev senast fram som den klart lysande stjärnan i Färjestads guldlopp. Johan Untersteiner som tidigare spänt bågen högt med honom fick äntligen pusselbitarna att falla på rätt plats. Från bakspår krävs det en prestation av yppersta klass om duon från Halmstad ska kunna lägga det här fältet på rygg.

Wild Love har rusat genom klasserna och kommer till finalen i Sto-SM med ett färskt svenskt rekord, 1.12,0 i bagaget. All heder åt amatören Bengt Simberg i Munka-Ljungby som har ett av landets mest intressanta ston i stallet. I finalen lär det dock bli en svettig uppgift att fälla Daniel Redéns Conrads Rödluva, men osvuret är bäst.

Storfavoriterna lyser med sin frånvaro i Halmstads V4:a. Wilhelm Paals Iwan Boko tände till senast och visar han samma inställning igen slåss han om en tätplacering i sista avdelningen.

HP:s V4-system 8 oktober

V4 1: 1,4,7,9. Res: 5–6.

V4 2: 4,5,10,13. Res: 1–8.

V4 3: 1,2,6,7. Res: 9–5.

V4 4: 8 Iwan Boko. Res: 6–9.

64 rader

ANNONS