HBK vill återigen att kommunen undersöker möjligheterna för att bygga en ny fotbollsarena. Då kan området där anrika Örjans Vall står i dag bli plats för bostäder i stället.
HBK vill återigen att kommunen undersöker möjligheterna för att bygga en ny fotbollsarena. Då kan området där anrika Örjans Vall står i dag bli plats för bostäder i stället. Bild: KRISTER ANDERSSON

Ingen kan vara förvånad att arenafrågan får nytt liv

UPPDATERAD. En modern arenastad på Sannarp – eller nya investeringar på Örjans vall som bara kan förbättras till en viss gräns? HBK väcker återigen frågan om en ny arena. Svaret kommer peka ut riktningen in i framtiden.

ANNONS
|

Svenska mästare har korats där och europeiska storlag har snopet fått vända hem utan poäng från arenan där HBK gjorde sin allsvenska debut den 30 juli 1933.

Örjans vall. Fylld av historia. 100 år nästa år. Men håller den för framtiden eller är det bättre att gå vidare?

Frågan får nytt liv nu när HBK vill att kommunen tar med den i sin kommande översiktsplan för Halmstad kallad ”Framtidsplan 2050”.

Så sent som i november 2013 kändes just det ämnet stängt för ett bra tag framåt när den dåvarande kommunledningen slog fast att en ny fotbollsarena för 250 miljoner kronor skulle bli för dyr och i stället valde att rusta upp Örjans vall.

ANNONS

Då hade HBK utan framgång under flera år och med olika förslag och samarbetspartners som Midroc och Nordicum försökt hitta en lösning för att få till en ny och modern fotbollsarena i Halmstad i stället för att fortsätta lappa och laga hemmaplanen.

Förslagen har varierat mellan en arena på Sannarp till att bygga nytt där Örjans vall står i dag till att integrera en ny arena med Halmstad arena.

Nu är det återigen på Sannarp, enligt det förslag som togs fram av HBK-styrelsen 2011-12, som HBK tillsammans med MTA vill finansiera en arena genom att bygga bostäder på det attraktiva Örjans valls-området.

Ska man bygga nytt är Sannarp det logiska valet med Halmstad arena, Sannarpsfältet och tillgängligheten för besökare.

Där finns mycket av det Örjans vall saknar.

Örjans vall är vacker – och begränsad

Om HBK kan få gehör för sin vision den här gången återstår att se, men på sätt och vis kan ingen vara förvånad att frågan får nytt liv.

Redan när upprustningen för 75 miljoner kronor klubbades – som sedan växte till närmare 90 miljoner – hördes varningsropen om att det inte skulle vara tillräckligt på sikt.

Att det snart skulle krävas lika mycket igen.

Dilemmat är ju att vackra, anrika och unika Örjans vall (ingen kan argumentera emot den estetiska inramningen eller de historiska och känslomässiga banden som många har till arenan) är begränsat utifrån var det ligger vid Nissan och hur mycket förbättringar som faktiskt går att göra där.

ANNONS

Med klubben tillbaka i Allsvenskan och med målet att hålla sig kvar där är frågan återigen: Är Örjans vall tillräckligt bra på längre sikt?

Investeringen till hybridgräs inte bara pausades – den ströks helt ur kommunens budget för de närmaste åren. Samtidigt är träningsmöjligheterna begränsade och investeringsbehovet växande där HBK vill ha en konstgräsplan på den gamla grusplanen. Klubbens ekonomi gör dessutom att behovet av både ökade och nya intäkter är påtagligt.

En ny arena med plats för 8000-12 000 åskådare, moderna faciliteter som VIP-loger och restaurangytor skulle ge bättre förutsättningar för att öka intäktsfloran i framtiden och på Sannarp finns redan klubbens ungdoms- och damverksamhet och konstgräsplan både utomhus och inomhus.

Synergieffekterna skulle vara flera.

Då kan vägen leda till Sannarp

De senaste tio åren har det byggts eller uppgraderats fotbollsarenor i Falkenberg, Helsingborg, Kalmar, Göteborg och Växjö för över en miljard kronor sammanlagt.

Elfsborgs flytt från Ryavallen till Borås Arena 2005, med Magnus Haglund som tränare, ökade både publiksnittet (från 6400 till 10 700) och sponsorintäkterna rejält vilket gav klubben möjlighet att växa.

Det finns så klart sämre exempel också, som Kalmar FF, som valde att äga Guldfågeln arena (2011) vilket slog hårt mot klubbens egna kapital.

Halmstad kommun har drygt 90 miljoner skäl att säga nej efter den senaste upprustningen, men har inte stängt dörren i det här läget.

ANNONS

Men för att man ska ge sig på en sådan resa inom överskådlig tid så tätt inpå en så stor investering tror jag i så fall i stor utsträckning hänger på att kommunen ser att de kan göra en plusaffär med bostäder där Örjans vall står i dag.

Då kan det gå att motivera och försvara.

Då kan HBK:s väg leda från Örjans vall till Sannarp.

Knappast till 2025. Men trots allt.

LÄS MER:HBK vill ha en ny arena på Sannarp – och bostäder på Örjans vall

ANNONS