Förre Halmstads BK-spelaren Sead Haksabanovic – numera firad allsvensk stjärna i IFK Norrköping – är en av idrottstalangerna som gick sin gymnasieutbildning inom ramen för Niu, som regeringen nu vill lägga ned.
Förre Halmstads BK-spelaren Sead Haksabanovic – numera firad allsvensk stjärna i IFK Norrköping – är en av idrottstalangerna som gick sin gymnasieutbildning inom ramen för Niu, som regeringen nu vill lägga ned. Bild: Josefine Loftenius/Bildbyrån/arkiv

Idrottsutbildningar kan försvinna från Halmstad

Sead Haksabanovic, Rasmus Wiedesheim-Paul och en rad andra idrottsprofiler har gått eller går där. Nu vill regeringen lägga ned Niu-utbildningarna på gymnasieskolorna i Halmstad och i övriga Sverige.
– Min bedömning är att det inte är helt genomtänkt, säger Hans-Ove Sandberg, idrottsansvarig rektor på Sannarpsgymnasiet.

ANNONS
|

Det är utbildningsdepartementet som i ett förslag som nyligen har gått ut på remiss vill strama upp systemet med idrottsgymnasier.

De nationella idrottsutbildningarna (Niu), som har lokal och regional antagning, föreslås försvinna. I stället vill regeringen se fler riksidrottsgymnasier (Rig) med riksrekrytering.

– Förslagen syftar till ett tydligare, bättre och mer likvärdigt system där elitsatsande ungdomar i Sverige ska kunna kombinera en elitsatsning med gymnasieutbildning. Jag hoppas att vi därmed löser de problem som har funnits med de nuvarande idrottsutbildningarna, bland annat gällande antagningskrav och frågan om avgiftsfri utbildning, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till regeringens hemsida.

I Halmstad har Sannarpsgymnasiet Niu-utbildningar i fotboll, handboll, badminton, simning, friidrott och bordtennis. Aspero har handboll och golf.

ANNONS

Hans-Ove Sandberg ansvarar för drygt 120 Niu-elever på Sannarp, men sitter än så länge lugn i båten.

– Jag vill nog avvakta lite och se när det här har varit ute på remiss och alla har fått säga sitt och jag tänker då framför allt på specialistidrottsförbunden. Min bedömning är att det inte är helt genomtänkt eller färdigt ännu, säger han.

Hans-Ove Sandberg pekar bland annat på att fotbollen, som är Sveriges största idrott, inte har något Rig-gymnasium i dag. Han ifrågasätter även tankarna att göra urvalet ännu mer elitinriktat.

– Det vet man ju inte riktigt i förväg vilka som når ända fram när de är 15 år.

Finns det något fog för den kritik som framförs?

– Det gör det säkert och där riktar man in sig på själva antagningsförfarandet. Det kan finnas skillnader eftersom varje region eller kommun gör sina uttagningar och det kanske är det man vill komma åt. Men det får inte bli på bekostnad av att det är många som är duktiga som inte kan få tillgång till den utbildning som de har i dag.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Kan det bli aktuellt för Sannarpsgymnasiet att skaffa Rig-status?

ANNONS

– Det är ett politiskt beslut i så fall, för på ett riksidrottsgymnasium har man skyldighet att ha inackordering och de bitarna. Det får vi titta på så klart när vi vet mer.

LÄS MER:HBK:s class of '99: ”En exceptionell årskull”

ANNONS