Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har fått vänta på besked om idrotten beviljas ytterligare stöd från regeringen för coronakrisen. Bild: Björn Lindgren/TT

Idrotten väntar på besked om coronastöd: ”Får vara där och knacka”

Idrotten fick 500 miljoner i coronastöd tidigare i år och hoppas nu på mer. Riksidrottsförbundet har begärt ytterligare stöd för perioden juli-september, men än så länge har RF inte fått något besked.

ANNONS
|

– Det står lite olyckligt till. Jag ville att man skulle fatta beslut innan semestrarna. Då var beskedet från regeringen att de har väldigt många stöd som går ut i halvårsskiftet och därför vill de i början av augusti ge ett samlat besked, säger Björn Eriksson, ordförande i RF, till HP.

Han menar att han har förståelse över att RF inte har fått en siffra över hur mycket stöd som eventuellt kan ges idrotten, men att han helst hade sett en indikation om stöder kommer eller inte.

– Det är många som kan vara i det här predikamentet så det första som händer när vi glider över från juli till augusti är att vi är där och knackar och säger: ”Nu måste ni tala om, blir det något som berör oss eller är det meningen att vi själva ska reda seglen?”

ANNONS

Hur upplever du annars situationen för idrotten i nuläget?

– Jag upplever den som typisk idrott, vi kämpar och vi gnetar på. Jag är inte orolig för att idrotten dör eller något i den stilen, men att det är den svaga gruppen i samhället som drabbas när idrotten inte kan fylla den lycka den ska fylla.

Publikbesked också i augusti

Idrotten väntar också på att kunna börja släppa in åskådare på matcher och tävlingar igen. Där meddelade Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i går att besked om publik får börja närvara igen kommer någon gång i augusti.

– Det är mycket som tyder på att det i början av hösten inte blir så där jättestora förändringar. Det vi vet är att det är mycket som händer i höst. Hockeyn drar igång, i varje fall SHL, och då gäller det att använda den här tiden för att förbereda sig, säger Björn Eriksson.

Eriksson: ”Förbered er inför hösten”

Riksidrottsförbundet uppmanar nu idrottsförbunden att planera för olika scenarion i höst, främst om det kommer lättnader gällande publik.

– Min känsla är att det kommer lättas gradvis. Men när det kommer klarar jag inte av att bedöma. Det vi gör nu är att försöka hitta modeller, givet att de ger beskedet att man kan lätta lite, hur man gör för att minimera risken för återfall, säger Björn Eriksson och fortsätter:

ANNONS

– Framförallt bör de olika förbunden fundera över om det ändrar sig och man får en annan inställning när det gäller publik, hur man ska bete sig då.

Folkhälsmyndigheten kommunicerar bara med RF

Kommunikationen kommer att ske mellan RF och Folkhälsomyndigheten, enligt Björn Eriksson.

– Folkhälsomyndigheten kommer vilja tala direkt med RF som part, men bakom oss står de 71 specialidrottsförbunden. För det finns ingen möjlighet i världen att de kan föra resonemang med alla. Utan då måste vi hitta en kommunikationsform som är bra.

ANNONS