Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
EM-guld. Hylteskytten Jesper Nyberg sköt under onsdagen hem sina första internationella mästerskapsguld. Det blev både guld individuellt och i lag i 50 meter regelbundet i viltmåls-EM i Baku. 

Hylteskytt vann efterlängtade EM-guld

Hylteskytten Jesper Nyberg är äntligen bäst i Europa. Han trotsade under onsdagen värmeböljan på de azerbajdzjanska slätterna och sköt hem sina två första guld i karriären viltmåls-EM i Baku.

– Det var skönt att ta guld till sist, säger 23-årige Jesper Nyberg. 

Böjerydbon Jesper Nyberg har i flera år skördat stora framgångar både på den nationella och internationella scenen i skyttedisciplinen viltmål. Han har bland annat tagit fyra VM-silver och flera EM-medaljer, men aldrig tidigare ett guld.

Det har den ständige rivalen och landsmannen Osby-skytten Emil Martinsson satt stopp för. Och det var han på väg att göra även den här gången i 50 meter regelbundet i Baku. Nyberg var tvåa, bakom just Martinsson, efter det långsamma skyttet efter 99, 99, 99 poäng med två poäng upp till rivalen. 

– Jag ska nästan ha minst 99 på de långsamma målen, så det var egentligen inget jättebra resultat. Det blir dock lite sämre på mästerskap, då man är lite nervös. Det var även lite varmt, så det påverkade också, säger han och fortsätter:

– Jag försökte bara köra mitt eget race. Jag trodde väl inte att det skulle räcka till EM-guld, då jag trodde att Emil (Martinsson) skulle skjuta lite bättre i slutet. Det gäller att hålla ihop det.

Och Nyberg höll ihop det. Han sköt jämnt i det snabba skyttet med 99, 97, 98 poäng, medan Martinsson tappade med ett sämre resultat. 23-åringen vann med två poäng ner till värsta rivalen och fick fira sitt första EM-guld i karriären. 

– Det var roligt att slå Emil. Det var ju tvärtom på VM i fjol, så det är skönt att turas om lite grann, säger han och fortsätter: 

– Det är också mitt första guld överhuvudtaget. Jag har inget lagguld sedan innan heller. Det är gulden man vill åt, så det är roligt. 

Nyberg skrattade sig nämligen inte bara lycklig över att han slog Martinsson - även för att det blev ett guld i lag med Martinsson och Rickard Johansson, som slutade på niondeplats individuellt. 

De utklassade allt motstånd med nya svenska lagrekordet 1762 poäng, medan Ryssland och Finland kom tvåa och trea med 1745 poäng.

– Jag tycker att det var väldigt roligt med svenskt rekord. Det var riktigt bra.

Under torsdagen kan det dessutom bli fler medaljer, fler guld. Nyberg tävlar i mästerskapets sista gren - 50 meter oregelbundet - och går förstås för nya medaljer.

– Jag vill satsa på att skjuta bra. Sedan får vi se hur långt det räcker. Jag går såklart för medalj, samtidigt som vi vill ha en medalj i lag. 

Fler lokala sportnyheter hittar du här