Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hylte/Halmstad svenska mästare i volleyboll.

Hylte/Halmstad svenska mästare efter tre raka

Hylte/Halmstad åkte på stryk under vinterns samtliga tre möten och hamnade tolv poäng efter seriesegraren Linköpings VC. Men i volleybollens SM-final spräckte man östgötarnas 30 matcher långa segersvit genom tre segrar i följd och fick lyfta bucklan.

För första gången sedan 2013 blev SM-finalen en annan än Linköping mot Falkenberg – lagen som dominerat svensk volleyboll totalt på sistone.

Efter sanslösa 30 raka segrar i grundserien, Grand Prix (i januari) och SM-slutspelet var Linköping stora favoriter att ta hem andra raka titeln.

En tuff uppgift för Hylte/Halmstad – som förlorade samtliga tre drabbningar tidigare under säsongen och slutade tolv poäng efter den suveräna seriesegraren.

- Vi förstod att det skulle bli otroligt tufft, men samtidigt gillade vi att slå ur underläge. Linköping hade ju all press på sig och jag tycker inte att vi nådde upp till vår fulla potential när vi spelat mot dem innan, säger Viktor Lindberg.

Marginalerna på sin sida

Men det lyckades man med i finalspelet.

Hylte/Halmstad var bäst när det gällde på de avgörande bollarna. Laget vann två femsetare på bortaplan där man hade matchbollar mot sig – och sedan 3–1 hemma.

Under söndagen blev det 25–23, 28–30, 25–18, 23–25, 16–14 efter en ny rysare på 2,5 timmar.

- Vi spelade verkligen säsongens bästa volleyboll i finalen och det känns så otroligt kul. Framför allt tror jag att Linköping blev överraskade över hur pass hög nivå vi höll i block- och försvarsspelet, ler Viktor Lindberg.

Den 22-årige vänsterspikern öste in poäng med sin tunga smash – tillsammans med amerikanen Nicholas Goodell på högerkanten. De levererade 22, respektive 24 poäng i den tredje finalen.

Suverän passare och libero

Men minst lika viktiga för gästerna var passaren Satoshi Umeno och liberon Anton Tegenrot som svarade för fantastiska räddningar i försvaret och styrde spelet.

Och centrarna Carlos Santos och Philip Pettersson blockade ned många av östgötarnas anfall. Martin Larsson svarade för 30 poäng i Linköping, men var för ensam att producera där.

- Jag har aldrig mött ett så pass starkt block och försvar i elitserien som det här och då har jag ändå spelat många säsonger, säger Linköpings center Carl Ahremark.

"Överraskad över deras höga nivå"

Att det blev 30 raka segrar innan, men inte en enda vinst i finalen var förstås tungt.

- Jag var inställd på att den sviten skulle brytas, men är ändå lite överraskad av Hylte/Halmstads genomgående höga nivå. De har tagit flera kliv sedan seriespelet och vinner de viktiga bollarna på slutet. Fast det är väldigt lite som skiljer, suckar Carl.

Viktor Lindberg vann inte bara sitt första SM-guld – utan utsågs också till årets spelare och valdes ut till årets lag inom svensk volleyboll.

Efter ett rejält firande längtar han till landslagsspel och att bli proffs utomlands.

- Jag vill ta nästa steg i karriären. Nu ska jag spela både Euroleague i maj och EM-kval i augusti med Sverige – och så hoppas jag skriva kontrakt med en proffsklubb, ler han och skakar champagneflaskan med guldhatten på huvudet.