Patric Hörnqvist och Viktor Arvidsson jublar under 6–0-vinsten mot USA i gårdagens VM-semifinal. I kväll väntar Schweiz i finalen i Royal Arena i Köpenhamn. Arkivbild.
Patric Hörnqvist och Viktor Arvidsson jublar under 6–0-vinsten mot USA i gårdagens VM-semifinal. I kväll väntar Schweiz i finalen i Royal Arena i Köpenhamn. Arkivbild.

Hörnqvist: "Jag kom hit för att vinna"

I sitt femte mästerskap med Tre Kronor får Patrik Hörnqvist äntligen spela en final. Nu vill den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren ha ett VM-guld runt halsen.

ANNONS
|

Direkt efter 6–0-krossen mot USA i semifinalen i Royal Arena var Tre Kronor-spelarna inriktade på att fylla på energidepåerna inför kvällens VM-final mot skrällgänget Schweiz.

- Det är bara att ladda batterierna och gå ut njuta. Och göra vår bästa match i turneringen, säger forwarden Patric Hörnqvist.

Landade för en vecka sedan

Den 31-årige NHL-förstärkningen landade i Köpenhamn för en vecka sedan och klev nästan direkt in på VM-isen. Då stänkte Hörnqvist in 2–0-målet när Sverige vann med 5–3 mot Schweiz i gruppspelet. Nu väntar alplandet igen i söndagskvällens VM-final efter att Schweiz slagit stornationen Kanada (3–2) i semifinalen.

ANNONS

För Hörnqvist är det en efterlängtad mästerskapsfinal med landslaget. Två gånger om har Sollentunakillen fått lyfta Stanley Cup-bucklan med sitt Pittsburgh (2016, 2017), men i Tre Kronor har han fått uppleva två förlorade VM-bronsmatcher (2007, 2008) och två kvartsfinalsuttåg i OS (2010) och VM (2008).

- Det är därför jag kom hit – för att vinna och nu har vi chansen, säger Hörnqvist, som satte ett mål mot USA.

Tre Kronor är regerande mästare efter att i fjol besegrat kanadensarna med 2–1 efter straffar i Köln. Endast tre spelare i årets VM-trupp – Oliver Ekman Larsson, Dennis Everberg och John Klingberg – var med då. Nu har Tre Kronor chansen att för andra gången i historien vinna VM två år i följd. Senast det hände var 1991 och 1992.

- Det vore fantastiskt mäktigt, säger Dallasbacken John Klingberg.

ANNONS

Inför finalen är Sverige – som är obesegrat i turneringen – extra stärkta av den hållna nollan mot USA där målvakten Anders Nilsson räddade 41 amerikanska skott.

"En nyckel för oss"

- Vi har något att luta oss mot. Bra målvaktsspel, bra försvarsspel. Det är riktigt bra. Och vi vet vad vi har framåt. Kan vi luta oss mot bra försvar så blir det en nyckel för oss, säger Klingberg.

TT: Ni är bara tre spelare från guldtruppen i fjol, men kan ni ta med er något från den finalen till årets?

- Det är väl erfarenheten av en final. Just hur mycket det gäller i en sådan match. Det blev ju sudden förra året och då är man ju förberedd på det – och även straffar. Den spänning som kan bli då, den drar man nytta av, säger John Klingberg.

ANNONS
Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: Ishockey-VM i Danmark

I dag avgörs finalen och bronsmatchen i ishockey-VM i Danmark.

Klockan 20.15 är det nedsläpp i VM-finalen mellan Sverige och Schweiz i Royal Arena i Köpenhamn. Bronsmatchen mellan USA och Kanada börjar klockan 15.45.

Är det oavgjort vid full tid i finalen väntar 20 minuters förlängning. Lagen spelar fyra mot fyra och förlängningen avgörs efter en 15 minuter lång periodpaus.

Vid oavgjort efter förlängningen vidtar straffläggning med fem straffar för varje lag. Dessa måste slås av olika spelare. Om det blir tiebreak-straffar är det tillåtet att använda spelare som redan har lagt en straff, och blir det flera straffar är det tillåtet att använda samma spelare.

ANNONS