Halmstads Höskuldur Gunnlaugsson var en av islänningarna som ordnade tre poäng till Halmstad.

Hoppet lever för Halmstad

En lite strimma hopp har tänts för Halmstad. Efter 2–1 mot IFK Norrköping lämnar de jumboplatsen och vågar snegla mot kvalplatsen. Hallänningarna kan tacka sina två islänningar för segern.

|

Publiken på Örjans Vall får börja öva på den beryktade isländska vulkanen. För när tabelljumbon överraskande tog tre poäng hemma mot IFK Norrköping var det lagets två islänningar som ordnade segern.

Första halvlek var ett ställningskrig. IFK Norrköping, utan för dagen avstängde Daniel Sjölund, dominerade och vann de flesta närkamperna. Men de fick inte till mer än några halvchanser. Närmast var skytteligaledaren Kalle Holmberg som sköt över från nära håll.

Perfekt lyra

När Halmstad fick frispark i den 39:e minuten till vänster utanför straffområdet kom ledningsmålet. Då var det islänningen Höskuldur Gunnlaugsson som steg fram och lyrade in bollen perfekt på pannan på 193 cm långa Andreas Berntsson som säkert nickade in sitt första allsvenska mål.

- Jag hade bra häng. Riktigt skönt, riktigt bra, riktigt gott, sade målskytten till CMore.

Direkt i andra halvlek avgjorde den andre islänningen i Halmstad. Efter fem minuter kom Tryggvi Haraldsson fri på vänsterkanten och chippade bollen behärskat över en chanslös David Mitov Nilsson i Norrköpingsmålet.

Stod i vägen

Mot slutet pressade Norrköping på men Halmstad slog ifrån sig. Och när det brände till stod målvakten Isak Pettersson i vägen – ända till den 87:e minuten då Linus Wahlqvist kunde reducera efter en frispark. Men närmare kom inte Norrköping.

Det var Halmstads första vinst sedan segern mot Jönköping i början av augusti. En vinst som ger ett litet hopp för hallänningarna i botten på tabellen. Det är nu sex poäng upp till kvalplats med fem matcher kvar att spela. Det ser fortfarande mörkt ut, men inte hopplöst.

För Norrköping såg det dystrare ut. Det var den första förlusten sedan tränaren Jens Gustafsson ritat om Norrköpings spelsystem och börjat spela 3–4–3. Den fortsatta jakten på allsvensk medalj och Europaspel nästa säsong blir nu betydligt tuffare.

5398 utnyttjade att det för dagen var fri entré på Örjans Vall.