Hoppet försvann om en historisk hallsvensk trio 2021

Det kunde ha blivit en historisk trio, tre halländska lag i Allsvenskan 2021. Eller Hallsvenskan som min kollega, Magnus Vasell, så genialiskt hade föreslagit att den då borde ha bytt namn till...

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Men när Falkenbergs FF inte förmådde att greppa det sista halmstrået, seger hemma mot Mjällby på en öde Falcon alkoholfri arena, så spelade det ingen roll att Kalmar FF och BK Häcken i sin match ”enades” om 0–0 med en avslutning som stank skandalmatchen från VM 1982 mellan Västtyskland och Österrike när båda lagen stod och tittade på varandra utan en tillstymmelse till att anfalla eller försöka ta bollen.

För till slut kunde inte ens ”Laget vid havet”, Allsvenskans Fågel Fenix och katt med nio liv, överleva ännu en säsong i den högsta serien.

Eller som FFF:s tränare Hasse Eklund uttryckte det efteråt:

ANNONS

– Balanserar man på slak lina för länge så ramlar man till slut ner.

I fjol räddade FFF kontraktet mer eller mindre på sista sparken av Nsima Peter mot AFC Eskilstuna. I år, denna overkliga säsong med avslutning den andra advent, gick det inte.

I stället byter HBK och FFF nu plats i Allsvenskan, där Magnus Haglunds gäng har gått som en vinstmaskin i Superettan med nio raka segrar på slutet medan FFF:s lagmaskin har hackat betänkligt.

Framför allt när det väl gällde. För det som tidigare har varit FFF:s styrka, att vinna mot bottenkonkurrenterna blev fallet den här gången med ynka tre poäng av 18 möjliga mot trion Helsingborg, Kalmar FF och Östersund.

– Vi vann ”fel” matcher, konstaterade Eklund krasst som ändå, med förlängt kontrakt, följer sitt FFF ner i Superettan för att komma igen. Och det har klubben gjort tidigare, där trogna FFF-supportrar på en byggnadsställning utanför arenan – faktiskt,sjöng hela matchen igenom.

HBK–Varbergs Bois blir nu alltså i stället Hallandsderbyt i Allsvenskan 2021 – ett Bois där Joakim Persson har trollat med sitt spö och förvandlat okända spelare från lägre divisioner till färdiga, högkaratiga allsvenska spelare som till slut landade på en elfteplats. Och där HBK i Superettan har visat på en tydlighet och betongförsvar i kombination med vass offensiv som jag faktiskt tror med råge skulle ha räckt till allsvenskt kontrakt även i år.

ANNONS

– Vi hade egentligen ingenting mer att vinna än att nå några rekord, men drivet att prestera gör att vi återigen vinner utan att vi tummar på någonting som vi sagt och fortsätter att göra många mål. Och det är jag väldigt stolt över, sa HBK-managern Magnus Haglund efter uppvisningen före paus mot Trelleborg, 4–1, som bäddade för 4–2-segern mot ett lag som faktiskt krigade för att undvika negativt kval. Men som var chanslöst.

Ett grattis också till anrika Degerfors som gjorde en ”Varbergs Bois light” med flera succéspelare hämtade från division 1 och 2. Och som efter 23 år och en minst sagt skakig avslutning med två förluster och i slutrysaren med stolpnick och två jättechanser för redan avsågade Ljungskile innan 1–0-målet till slut lyckades knyta ihop den allsvenska säcken.

Det fick i sin tur stora delar av media att ”go bananas” och fullständigt, liksom under stora delar av säsongen, ignorera eller i fotbollsromantisk dimma, sväva iväg och glömma bort vilket lag som i själva verket blev etta i Superettan 2020.

För det var HBK som vann serien med fem poäng och säkrade den allsvenska platsen först.

Det var HBK som vann flest matcher och förlorade färst.

ANNONS

Det var HBK som släppte in 18 mål på 30 matcher och med sina 61 mål bara hade Degerfors framför sig på 64.

Det var HBK som med sina 68 poäng bara var en från Kalmar FF:s poängrekord i Superettan.

Det var HBK som skrev historia med att med 34 poäng och blott en förlust slå poängrekordet i serien på bortaplan.

Det var HBK som med 19 nollor bara var en från AFC Eskilstunas rekord på 20.

Och det var HBK som var bäst när det gällde med den monstruösa avslutningen nio raka segrar och smått overkliga 27–4 i målskillnad!

Vi stoppar där, va?

ANNONS