Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Holmberg äntligen med i EM igen

Åtta års väntan är äntligen över för Jessica Holmberg. Simlångsdalens landslagsryttare gör under torsdagen mästerskapscomeback i distansritt-EM i Bryssel. - Det ska bli jätteskoj och spännande, säger 48-åringen.

Simlångsdalen-ryttaren Jessica Holmberg är en av landets mest meriterade distansryttare med två EM och två VM i bagaget. Hon placerade sig som bästa svensk i 160-kilometersklassen vid EM i Frankrike 2005 och VM i Tyskland 2006 med som bäst en 29:e-plats i Frankrike. Hon har däremot inte varit med på något Europa- eller Världsmästerskap sedan EM i Italien 2009, där hästen Princess Millenia skadade ena bakbenet under loppet. 

Det tar tid att träna upp nya hästar - först i år är Millenias syskon Prince Of Shades redo att ta vid för ett nytt mästerskap. 

– Jag hade en jättebra häst från början, men den blev gammal, vilket gjorde att jag behövde bygga upp nya hästar. Det tar lång tid eftersom att de ska hålla och inte går mästerskap förrän de är tio år eller äldre, förklarar Holmberg, som rider för Simlångsdalens RF. 

Holmberg var aktuell för både VM 2014 och 2015, men valde att nobba landslaget, då ett par landslagskamrater ville låna hästar från Förenade Arabemiraten ena året, medan mästerskapet andra året var planerat i Dubai. Hon vill varken låna från eller tävla i ett land, där enligt henne hästar vansköts och dopas för att springa fort under tävling.

– De har varit avstängda för att de inte hanterar hästar på rätt sätt. De dopar hästar och pressar dem till helt sjuka hastigheter, vilket gör att många hästar skadar sig eller dör under tävlingar. De behandlar hästarna som att de vore verktyg, säger Holmberg och fortsätter:

– Jag tycker att enda sättet att få stopp på vanskötseln är att inte åka ner och tävla där. Jag har tackat nej till många inbjudningstävlingar, där man får resa och lyxhotell betalat och liknande, på grund av att det blir som att jag tycker att det är okej annars.

Men sedan en tid tillbaka är hon tillbaka i landslaget. Hon vann senast en internationell tävling i Helsingör och kvalade in till den svenska uttagningen i Simlångsdalen till EM, där hon - ihop med fem andra svenskar - blev uttagen i den svenska truppen för att tävla individuellt och i lag i mästerskapet. 

– Jag tycker att det passade mig bra att vara hemma, då vi är vana vid att gå i backar, så det blev ju riktigt bra till slut. 

Holmberg lever för idrotten. Hon har sedan 1995 tränat och tävlat aktivt både i Sverige och utomlands. Hon hade sålunda stor erfarenhet av hur hon skulle fortsätta träna Prince of Shades för att toppa formen inför mästerskapet.

– Jag har tränat hästen, så att den är stark. Den är bra på att gå i backar, vilket kommer att vara en del av banan i Belgien. Det är dock ett stort startfält, vilket är lite ovant.

Och även om Holmberg mest troligt inte är i närheten av en medalj, så hoppas hon i varje fall på att bli bästa svensk och nå en bra placering i lagtävlingen. 

– Jag hoppas på en liknande placering som senast (29:e-plats). Det kan kanske till och med bli bättre ännu bättre, men vi hoppas i varje fall komma högt upp i lag.

Fler lokala sportnyheter hittar du här