Stephanie Holmén och Peder Fredricson med stoet Flip's Little Sparrow, som Holmén red i världscupsegern i Zürich. Om Holmén och hästen skräller igen i Göteborg och tar sig till finalen i Paris, kan stallchefen Fredricson få ta över hennes planerade uppgifter.
Stephanie Holmén och Peder Fredricson med stoet Flip's Little Sparrow, som Holmén red i världscupsegern i Zürich. Om Holmén och hästen skräller igen i Göteborg och tar sig till finalen i Paris, kan stallchefen Fredricson få ta över hennes planerade uppgifter.

Holmén siktar mot final efter skrällen

För drygt fyra år sedan började Stephanie Holmén jobba hos stjärnryttaren Peder Fredricson. I januari vann hon sensationellt en världscuptävling. Nu ska båda tävla i Göteborg och siktar mot världscupfinalen.

ANNONS
|

Stephanie Holmén blev segrare i sitt livs andra världscupstart, i Zürich dagen efter hennes 27-årsdag i januari. Det var en riktig skräll, även för henne själv.

- Det var så overkligt. Jag var jättejätteglad. Men samtidigt var det svårt att ta in vad jag faktiskt hade gjort, så det var svårt att njuta så mycket som jag hade drömt om att göra, om det en gång skulle inträffa, säger Stephanie Holmén.

ANNONS

Nu är hon på plats i Göteborg, där sista tävlingen i världscupens Västeuropaliga avgörs på söndag. Holmén har en liten chans att kvala in till världscupfinalen i Paris i april. Men att ta sig dit har aldrig varit hennes plan.

- Då ska jag vara i Oliva i Spanien med tio unghästar. Skulle det ske ett mirakel så får vi ta det då, säger Stephanie Holmén.

- Då blir det jag som är i Oliva med tio unghästar, inflikar Peder Fredricson, som sitter intill Holmén på pressträffen inför veckans tävlingar.

Jobbar hårt

De jobbar tillsammans dagligen. Stephanie Holmén anställdes på Fredricsons gård utanför Kivik 2013, när hans fru Lisen Bratt avslutat sin elitkarriär. Holmén fick ta över hästarna som Bratt ridit.

En dag på jobbet var den där söndagen i Zürich, där båda tävlade i världscupen.

- Peder hade själv tyvärr rivit i grundomgången. Det gjorde att han kunde lägga fullt fokus på mig inför omhoppningen, och berätta hur jag skulle rida. Där fanns en sväng jag gjorde innanför ett hinder, som Peder sa åt mig göra, som ingen annan gjorde. Det var mycket därför jag vann, säger Stephanie Holmén.

ANNONS

Chefen Fredricson har många goda ord om henne.

- Stephanie är väldigt talangfull och har riktigt bra inställning. Hon är en bra teamplayer, inte rädd för att jobba hårt, och ödmjuk, säger Peder Fredricson.

"En stark individ"

Holmén framhåller gärna sin häst, tolvåriga stoet Flip's Little Sparrow.

- Hon är en stark individ med stort självförtroende, trygg i sig själv. Men också otroligt ödmjuk och jätteambitiös inför alla uppgifter, beskriver Stephanie Holmén.

Flip's Little Sparrow har hoppat i Scandinavium med Fredricson som ryttare, men det blir första gången med Holmén i sadeln.

Peder Fredricson siktar mer mot höstens VM i USA än cupfinalen i Paris. Han har varken med sig stjärnhästen All In eller andravalet Christian K till Göteborg.

All In har känts varm på ett bakben och har bara tränat försiktigt ett tag.

- Men jag hoppas att han snart är igång igen. Jag är inte orolig, säger Fredricson.

ANNONS
TT

Fakta: Gothenburg Horse Show

Höjdpunkter:

Torsdag klockan 13.00: Världscuptävling i dressyr, del 1.

Fredag 13.40: Världscuptävling i dressyr, del 2 (kür).

Lördag 20.30: Gothenburg Trophy (hoppning).

Söndag 15.00: Världscupen i hoppning, sista tävlingen i Västeuropaligan.

Förra året:

Tyska stjärnan Isabell Werth vann världscuptävlingen i dressyr. Patrik Kittel blev tvåa.

Henrik von Eckermann vann världscuptävlingen i hoppning och tog sig till finalen, där han blev trea.

ANNONS