Oskar Kardin tror att höghöjdssatsningen ska ge honom en fördel i Vasaloppet. Arkiv.
Oskar Kardin tror att höghöjdssatsningen ska ge honom en fördel i Vasaloppet. Arkiv.

Höghöjdssatsning ska ge svensk Vasaloppsseger

Oskar Kardin, 27, kommer direkt till Vasaloppet från ett eget höghöjdsläger. Det kan göra honom till förste svenske segraren i Vasaloppet sedan 2012.

ANNONS
|

Oskar Kardin är inte känd bland den breda skidpubliken, men är ett aktat namn inom långloppsbranschen och en av favoriterna inför Vasaloppet.

Hans resultatrad från de senaste åren inger respekt: 2016: Tia, tre sekunder efter segraren. 2017: Tia, åtta sekunder bakom. 2018: Elva, sju sekunder från täten. Dagen därpå fick han gipsa sin utslitna arm.

Nu går Oskar Kardin för seger och har därför tillbringat de senaste veckorna på hög höjd.

Helt ensam uppe på Seiser Alm i Italien.

- Jag vet ingen annan av toppåkarna som gjort detta inför årets Vasalopp. Det ger mig ett extra mycket, säger Oskar Kardin.

ANNONS

Bra effekt

Han inspirerades av lagkompisen Andreas Nygaard, som gjorde en höghöjdsuppladdning inför Vasaloppet 2017. Då kom han tvåa och i fjol blev det seger för norrmannen.

- Han fick sådana bra effekter att jag bestämde mig för att göra ett liknande upplägg eftersom tävlingsprogrammet gör det möjligt. Samtidigt är jag förvånad att ingen annan gör samma sak.

Oskar Kardin berättar att han under försäsongen haft flera höghöjdsläger för att få ut mesta möjliga effekt inför söndagen då loppet går.

- Nu är jag bekväm med upplägget. Jag kommer till lågland fem dagar innan loppet. Det har hittills gett mig bra effekt. Det är inte många gånger man har chansen att vinna Vasaloppet och därför måste man satsa rejält.

”En förbannelse”

Oskar Kardin har ett drömscenario på söndag:

- Att någon tidigt drar upp tempot så att flera åkare inte orkar hänga på. Jag kommer att ha den orken. Sedan gäller det för mig att avgöra loppet när det drar ihop sig.

ANNONS

Samtidigt talar prognosen att det blir snö på söndag. Det gillar inte Oskar Kardin.

- Det verkar vila en förbannelse över att det alltid ska snöa inför Vasaloppet. Så har det varit det senaste året. Då ökar risken att flera åkare kommer in samtidigt på upploppet och det finns risk för incidenter. Fördelen för mig är att jag utvecklats mycket som skidåkare det sista året och känner mig generellt starkare när det drar ihop sig. Jag har också blivit taktiskt smartare. I år har jag chansen.

TT

Fakta: De senaste årens herrsegrare i Vasaloppet

2010 Jörgen Brink, Sverige.

2011 Jörgen Brink, Sverige.

2012 Jörgen Brink, Sverige.

2013 Jörgen Aukland, Norge.

2014 John Kristian Dahl, Norge.

2015 Petter Eliassen, Norge.

2016 John Kristian Dahl, Norge.

2017 John Kristian Dahl, Norge.

2018 Andreas Nybaard,Norge.

Fakta: Oskar Kardin

Fakta/Oskar Kardin

Ålder 27.

Bor: Östersund.

Familj: Sambo med Frida Hallquist.

Fritidsintresse: Jaga och fiska.

ANNONS