Sverige har gjort ett dåligt landslagsår, medan Finland gjort succé, konstaterar Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Arkivbild.
Sverige har gjort ett dåligt landslagsår, medan Finland gjort succé, konstaterar Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Arkivbild.

Hockeybasen om säsongen: "Stort misslyckande"

Svenska ishockeyförbundet ordförande Anders Larsson hyllar Finland och är samtidigt besviken över den svenska landslagssäsongen.

ANNONS
|

I Finlands oväntade framgång är laget det som sticker ut. Svenska ishockeyförbundets utvecklingsavdelning är på väg att ta fram en ny satsning på ungdomsnivå som kallas "hemmaplansmodellen".

Förhoppningen är att det i förlängningen ska tona ned den ökade individualismen och lyfta fram lagtänket.

Larsson lämnade Bratislava på söndagen innan finalen mellan Finland och Kanada spelades.

Han är imponerad över Finland som har haft en häpnadsväckande landslagssäsong. Fyra av deras fem landslag på herr- och damsidan har tagit VM-medalj och tre av dem har varit i final.

- Det är bara att lyfta på hatten och gratulera finsk hockey, vilket jag gjort till deras ordförande. Vilken säsong med VM-finaler på herr- och damsidan och så JVM-guld. På damsidan kan man ju inte vara närmare att vinna, säger han.

ANNONS

"Går alltid att lära"

För Sverige blev det guld i U18-VM på pojksidan, i övriga medaljlöst och degradering till B-VM på damsidan. Redan i fjol efter OS sjösattes en krisgrupp för att ta itu med Damkronornas svaga resultat. I höst ska förändringar klubbas.

Anders Larsson är missnöjd med landslagssäsongen:

- Det är ett misslyckande totalt sett, men fjädern i hatten är verkligen guldet i U18-VM.

TT: Har Sverige något att lära av Finland?

- Generellt går det alltid att lära av varandra och naturligtvis går det att spana lite extra på dem som är framgångsrika. Samtidigt måste man inse att det är små marginaler, även om det smärtar att vi med ett så bra lag pappret åker ur i kvartsfinal, säger han.

Större lagtänk

TT: Är Finland bättre på att bygga lag?

- Min uppfattning är att en framgångsfaktor i svensk ishockey och svensk idrott i stort är just att bygga lag. Men det är klart att när man tittar på finska laget nu i VM, som inte var en guldkandidat inför, så är man imponerad över hur de fått ihop det, säger han.

ANNONS

Det finns en del kritiker som anser att individualismen ökat inom svensk ishockey och framför allt på ungdomssidan. I vissa distrikt, som exempelvis Stockholm, upplevs en hets på ungdomsnivå där inte sällan föräldrar är drivande.

- Ishockey är en lagsport och det måste handla om jaget före laget, sedan är det så att vi ser en hets på ungdomsnivå som vi försöker jobba med på olika sätt. Vår utvecklingsavdelning håller på att formulera en ny modell som heter ”hemmaplansmodellen” där vi sätter fokus på människan snarare än hockeyspelaren och hela föreningskonceptet.

Vissa distrikt har redan nu en åldersgräns för spelarövergångar, andra har det inte.

- I grund och botten bygger det på att man ska vara kvar och utvecklas där man kommer ifrån. Om många lämnar ett lag kan det bli svårt att behålla det. Jag tror det är otroligt viktigt och det tar också bort hetsen i unga år.

ANNONS
Bratislava, TT:s utsände

Fakta: Sverige och Finland i VM

Finland

Invånarantal: 5,5 miljoner (mars 2019).

Licensierade ishockeyspelare: 73374.

Världsranking, herr/dam: 5/3.

VM-resultat 2019

Herrar

A-landslag: Final.

J20: Guld.

J18: Sjua.

Damer

A-landslag: Silver.

J18: Brons.

Sverige

Invånarantal: 10,2 miljoner (2018).

Licensierade ishockeyspelare: 62701.

Världsranking, herr/dam: 2/6.

VM-resultat 2019:

Herrar

A-landslag: Kvartsfinal.

J20: Femma.

J18: Guld.

Damer

A-landslag: 9, degradering till B-VM.

J18: Femma.

Källor: SCB, Statistikcentralen, Internationella ishockeyförbundet.

ANNONS