Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hampus Wanne gav Valter Chrintz en puss på kinden efter rysaren mot Norge.
Hampus Wanne gav Valter Chrintz en puss på kinden efter rysaren mot Norge. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hjälten inför semin: "Hoppas att jag får spela"

Från soffan i Berlin till bragden i Bratislava – och nu mot guldjakten i Budapest.
Straffhjälten Valter Chrintz upplever ett handbolls-EM som han sent lär glömma.
– Det har varit en extremt rolig resa, säger han.

Glädjetårarna som gick rakt genom tv-rutorna hemma i Sverige hade torkat när Valter Chrintz till slut kom till den mixade zonen efter den sanslösa vändningen mot Norge. Men Chrintz var fortfarande skakig efter det osannolika dramat som lite tidigare hade utspelat sig på golvet i Ondrej Nepela-arenan i Bratislava.

– Det kommer nog ta ett tag innan man fattar vad som har hänt. Det är inte längesen jag satt i soffan hemma i Berlin och nu har jag spelat "kvartsfinal" mot Norge och fått göra det sista och avgörande målet. Det har gått väldigt snabbt på en och en halv vecka och jag är extremt glad att jag har fått chansen, säger han.

Segern med 24–23 är redan en blågul handbollsklassiker. Norge ledde med fyra mål med sex minuter kvar att spela och matchen borde enligt all logik ha varit avgjord då. Men Sverige avslutade med fem raka mål och det var Chrintz som med iskall precision gjorde det sista, från strafflinjen med 15 sekunder kvar.

Och tack vare vändningen väntar semifinal i Budapest på fredag kväll.

– Det ska bli väldigt häftigt oavsett vilka vi möter, i en stor arena i Budapest med 20 000 på läktarna. Det är sådana matcher man vill vara med i och jag hoppas såklart att jag får spela, säger den 21-årige skåningen ödmjukt.

Tre högersexor

Oron över att få spela handlar inte bara om risken att smittas av coronaviruset. Det handlar också om den knallhårda konkurrens som råder på positionen som högersexa.

Chrintz fick inte ens plats i den ursprungliga EM-truppen, men ringdes in under det första gruppspelet när Daniel Pettersson hade testat positivt. Kort därefter försvann också Niclas Ekberg in i coronakarantän och när hans ersättare Isak Persson senare skadade sig var Chrintz plötsligt ensam högersexa mot Tyskland i söndags.

Men med Pettersson (på läktaren mot Norge) och Ekberg (som började på bänken) tillbaka har förbundskapten Glenn Solberg ett helt smörgåsbord av vassa kantspringare att välja mellan. För den som känner Solbergs ledarfilosofi vore det ändå extremt överraskande om Chrintz, som sköt sex mål på sex skott mot Norge, skulle hamna på läktaren i semifinalen.

"Helt fenomenal"

Chrintz hyllades från alla håll efter insatsen i det heta grannmötet, inte minst av den tolv år äldre landslagsveteranen Ekberg som nu fick se sin framtida arvtagare (?) få sitt stora genombrott.

– Enligt mig är det typiskt Valter att han sätter straffen, han är totalt iskall. Den grabben kan hitta på vad som helst, när som helst. Det är en av hans stora styrkor, att vara oberäknelig. Nu var han hundraprocentig och helt fenomenal, säger Ekberg.

En inte helt vågad gissning är att Chrintz och Ekberg får förtroendet igen och att Pettersson blir kvar på läktaren i EM-semifinalen. Då väntar Danmark eller Frankrike.

Fakta: Valter Chrintz

Född: 26 april 2000.

Moderklubb: Åhus Handboll.

Nuvarande klubb: Füchse Berlin.

A-landskamper/mål: 32/59 (debuterade 2019).

Tidigare mästerskap: EM 2020, VM 2021.