Lever på hoppet. Hans Delling från Laholm på en av sina hästar.
Lever på hoppet. Hans Delling från Laholm på en av sina hästar.

Heta hoppdagar i Våxtorp

Tävlingarna i hästhoppning i Våxtorp har bjudit på fint väder och framgångar för både gammal och ung. Junioren Petronella Andersson tog hem segern i sista klassen på söndagen och veteranen Hans Delling vann den näst sista.

ANNONS
|

– Det här är en fantastiskt fin tävlingsplats och tävlingarna har gått jättebra, säger han.

I de olika klasser Hans Delling från Plönningeryttarna varit med och tävlat har han vunnit en och kommit tvåa i en annan med hästen Fredman. Att temperaturen på eftermiddagarna har krupit upp närmare 30 grader har inte varit någon nackdel enligt honom själv.

– Hästarna går nästan bättre när det är varmt. Däremot är det slitsamt att tävla i flera klasser på samma dag.

I den sista och högsta klassen på söndagen, med hopp över 1,40 meter, vann junioren Petronella Andersson från Lillhagens RK med sin häst Palanda Z.

ANNONS

– Palanda hoppade jättebra i omhoppningen, säger hon. Jag har haft en liten svacka här innan så målet var egentligen bara att få en bra känsla i tävlingen.

Om två veckor väntar Falsterbo Horseshow för Petronella Andersson. Gårdagens tävling är ett av de sista genrepen inför den. Eftersom tävlingarna i Våxtorp, liksom de i Falsterbo, hålls på gräs ser många ryttare en möjlighet att förbereda sig själva och sina hästar på den stora tävlingen.

I startfältet återfanns även Peter Eriksson, en av landets mest meriterade ryttare med OS-medaljer och flera internationella topplaceringar i bagaget. Han tävlade i samma klass som Petronella Andersson med sin häst Jaguar Mail.

– Det har varit jätteroliga tävlingar. Men det är många hinder och små marginaler som det hänger på, säger han.

Tävlingarna i hästhoppning har pågått sedan i torsdags i Våxtorp och inneburit att 170 hästar varit på besök över helgen. Sammanlagt har ungefär 1 460 starter gjorts i lokala, regionala och nationella tävlingar. Tävlingarna har också dragit en hel del publik. Något arrangörerna till viss del kan tacka de senaste dagarnas solsken för. Ordföranden för Björbäcks Ridförening, Kenneth Pettersson, har haft några bråda dagar.

– Det är en stor apparat och mycket att tänka, säger han. Men solen skiner och folk trivs. Det är det viktigaste!

ANNONS

Björbäcks RF firar i år fyrtioårsjubileum och har sedan starten hållit årliga tävlingar. Hans Delling har kommit och tävlat i Våxtorp i 25 år. Han är med sina 62 år tävlingarnas äldsta ryttare och till vardags lärare i hästämnen på Plönningegymnasiet utanför Halmstad. Får han själv bestämma kommer han tillbaka till tävlingarna i Våxtorp 2010.

- Jag kommer nästa år med om jag lever och har hälsan!

c Hästarna går nästan bättre när det är varmt. Däremot är det slitsamt att tävla i flera klasser på samma dag.

HANS DELLING, vinnare.

ANNONS