Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Larsson är tillbaka i Helsingborg och går in på sin andra sejour som tränare i klubben.

Henrik Larsson ny tränare i Helsingborg

Hösten 2016 lämnade han klubben under dramatiska former. Nu är Henrik Larsson tillbaka som tränare i Helsingborgs IF.

Med bara tio inspelade poäng på tolv matcher tog Helsingborgs ledning på lördagen beslutet att sparka tränaren Per-Ola Ljung – och nu har hans ersättare presenterats.

Det blir ingen mindre än klubbikonen Henrik Larsson som återvänder till posten – något som offentliggjordes på en presskonferens på arenan Olympia på söndagseftermiddagen.

- Jag har inte varit här på ett tag, men det är en klubb som jag har en lång historik med både som spelare och ledare. Jag ser fram emot utmaningen och det känns jättebra att vara tillbaka, säger Larsson.

Ett avslutat kapitel

Parterna skiljdes åt under turbulenta former när "Henke" avgick som tränare i november 2016 efter att HIF åkt ur allsvenskan i och med kvalförlusten mot Halmstad BK.

Efter slutsignalen tog sig ett antal supportrar in på Olympias gräsmatta och gav sig på Jordan Larsson, som då spelade i Helsingborg, varpå Henrik Larsson med knutna nävar klev in och försvarade sin son. Situationen lugnade dock ned sig och Larsson lämnade klubben några dagar senare.

En händelse som inte helt oväntat kom på tal under presskonferensen.

- Sedan jag lämnade har jag aldrig fått något annat än kärlek på min telefon och när jag har mött personer på gatorna i Helsingborg. Det är klart att det alltid kommer vara någon som inte gillar det här beslutet, men det är en del av det hela. Det var inte optimalt hur jag lämnade senast, säger Larsson och understryker sedan:

- För mig är det ett avslutat kapitel. Jag ser framåt och försöker nu skapa de bästa förutsättningarna för att HIF ska spela kvar i allsvenskan till nästa säsong.

Kvar säsongen ut

Helsingborg har gått knackigt i sin återkomst i allsvenskan och befinner sig för tillfället på kvalplats i tabellen.

Det nya tränaravtalet gäller endast säsongen ut, men klubben utesluter inte att det kan bli en fortsättning för "Henke" på lång sikt.

- Det är ett kort avtal som gäller till säsongens slut. Sedan kommer vi ta en diskussion om framtiden, säger Helsingborgs ordförande Krister Azelius.

Henrik Larsson har inte haft några uppdrag som ansvarig huvudtränare sedan han senast var i Helsingborg och har i stället bland annat ägnat sig åt att vara tv-expert i brittisk tv.