Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Inget darr i barren. Halmstad Frigymnasters Filip Lidbeck, 16, och Christopher Soós, 22, glänser gärna när SM i artistisk gymnastik avgörs i Halmstad arena. Totalt deltar 175 gymnaster, tjejer och killar, i de olika klasserna.

Hemmahopp vill lysa på SM

För andra året i rad avgörs SM i artistisk gymnastik i Halmstad arena. Deltagandet är rekordstort men hemmahoppen är två – Frigymnasternas Christopher Soós och Filip Lidbeck.

– SM på hemmaplan känns stort. Det är alltid lika häftigt och alltid lika sjukt bra arrangerat. Jag tycker Halmstad har de bästa SM-arrangemangen så jag är alltid glad att komma hem. Och jag vill gärna ta det där guldet här, fastslår Christopher Soós strax före den fria träningen i Halmstad arena på fredagseftermiddagen.
Att Soós för cirka ett år sedan, i samma arena, missade SM-titeln med väldigt liten marginal till Michael Trané och fick nöja sig med silver förstärker nog guldsuget lite extra. Även om 22-åringen (fyller 23 på torsdag) redan har ett SM-guld som senior från 2013.

Chanserna till att dubblera sin guldskörd ser han som goda när han nu gör sitt fjärde SM.
– Jag känner att jag har ganska stora chanser att vinna. Ännu större chanser att göra mig själv nöjd. Jag har tränat hårt och lagt ner väldigt mycket tid och fokus. Mer än tidigare, berättar Soós som snittar 25-30 träningstimmar i veckan.
– Jag har en liten känning i knät bara, men det är inget som stoppar mig, det är bara smärta.
Konkurrenterna har han stenkoll på. De främsta utmanarna bor och tränar nämligen på elitcenter syd i Malmö, precis som Soós.
– Vi är fyra stycken så vi har rätt bra koll på varandra, men det är häftigt. Det är en vänskaplig fajt.

Men att han skulle byta klubb från moderföreningen Halmstad Frigymnaster finns inte på kartan.
– Jag håller troget fast vid min förening. Jag är fortfarande en Halmstadkille i sinnet, ingen malmöit. Och det kommer jag att stå fast vid.
På juniorsidan ställs hemmapublikens hopp till Filip Lidbeck. 16-åringen från Söndrum som i år gör sitt sista JSM innan han blir senior. Men förutsättningarna är inte optimala då Lidbeck bröt båtbenet i fjol och gick gipsad fram till årsskiftet. Efter det krävs normalt sett ett halvårs rehabilitering.
– Jag kan göra allt men det gör fortfarande ont nästan hela tiden. Bygel och barr är värst eftersom man måste stödja på händerna väldigt mycket. Sen har jag nog en inflammation i axeln, det är lite oklart, men det får vi ta efter SM, säger Lidbeck som har en femte plats som bäst på JSM.

– Jag får göra det bästa av situationen, helt enkelt. Och om allt går som planerat så kan det bli personbästa. Ett bra fristående och en bra mångkampstävling, det är det jag vill, säger Lidbeck som har ett ”pers” på 71,8.
Under lördagen och söndagen deltar totalt 175 gymnaster, från RM1 (åttaåringar) till senior-SM och veteraner, vilket är nytt rekord.
Men Halmstad Frigymnaster och tävlingsledare Michael Hedlund är numer rutinerade arrangörer. I veckan blev det dessutom klart att klubben den 7-9 oktober får arrangera Svenska cupen i Halmstad.

Fler lokala sportnyheter hittar du här