Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Christen Press inför sin första träning med Göteborg.

Hellre Göteborg än Houston för Press

Första säsongen i Göteborg blev startskottet för landslagskarriären. Sex år senare hoppas amerikanska anfallsstjärnan Christen Press på en ny nystart.

Christen Press har haft en något krokig väg under fotbollskarriären.

Förra gången hon valde Göteborg, 2012, hade den dåvarande amerikanska ligan precis lagts ner. Två år senare lämnade hon Sverige igen på grund av Tyresös ekonomiska kris.

Nu har en ovälkommen bytesaffär öppnat för ett nytt försök i damallsvenskan för den 29-åriga anfallaren.

- Allt handlar om att ha perspektiv. Det har ju hela tiden öppnats en ny dörr, säger Press.

- Jag har njutit av varje år som proffs och utan en del motgångar hade jag nog inte uppskattat det jag gör lika mycket.

Sågs av Sundhage

Amerikanska NWSL-laget Houston Dash gav upp bland andra superstjärnan Carli Lloyd när de bytte till sig Christen Press i början av året.

Men Press var inte sugen på en flytt till Houston. I stället hörde hon av sig till en gammal bekant, Göteborgs sportchef Lasse Svensson. Det resulterade – till att börja med – i ett kontrakt fram till sommaren.

Och en återkomst till klubben som innebar startskottet för hennes landslagskarriär för sex år sedan.

- Jag drömde om att få spela för landslaget och kände att jag hade gjort allt för att nå dit utan att det hade funkat. Så jag åkte till Sverige för att få en nystart, för att hitta ett ställe där jag kunde njuta av fotbollen igen, berättar Press.

- Sedan var det ju så att Pia (Sundhage) var förbundskapten för USA då, hon såg mig spela här och jag blev inkallad första gången i april 2012, för exakt sex år sedan.

Senaste landskampen kom i en träningsturnering på hemmaplan i början av mars. I den senaste truppen, till en landskamp mot Mexiko på söndag, fick Press dock ingen plats.

Men det ska förhoppningsvis vara ett undantagsfall nu när hon är tillbaka i Sverige, hoppas hon.

- Det är första samlingen jag missat sedan 2013, så det är en besvikelse att inte få vara där, säger Press.

- Men för mig är det viktigt att vara här nu och att jag kan försöka jobba mig tillbaka härifrån.

Siktar mot toppen

Amerikanskan är det senaste i en rad av starka tillskott till Göteborg, som inte var bättre än åtta i fjol. När nye tränaren Marcus Lantz på tisdagen samlade laget för Christen Press första träning var nio spelare iväg på olika landslagsuppdrag.

Det gör att förväntningarna inför säsongen är – och ska vara – högt ställda, anser Lantz.

- Med tanke på vad vi har fått in finns väldigt stora möjligheter att vara med och slåss om de översta platserna, säger han.

- Och att få in en spelare som Christen precis innan transferfönstret stänger, det spetsar förstås till det ytterligare.