Dennis Rasmussen, höger, satte Tre Kronors 5–4-mål i tom bur i en högdramatisk match mot Lettland. Sverige är därmed klart för kvartsfinal i ishockey-VM.
Dennis Rasmussen, höger, satte Tre Kronors 5–4-mål i tom bur i en högdramatisk match mot Lettland. Sverige är därmed klart för kvartsfinal i ishockey-VM.

Helgalet slut tog Sverige till kvartsfinal

Det var ideliga svängningar, det var mål som både videogranskades och utmanades – och slutligen ett segermål i tom kasse. Slutfasen av Tre Kronors 5–4-seger över Lettland i ishockey-VM var helgalen.

ANNONS
|

Rasmussen slog till från egen zon med 34 sekunder kvar och fixade segermålet i tom bur då letterna tagit ut målvakten för att gå för en nödvändig trepoängare.

Det var slutpunkten för en helvild avslutning där Tre Kronor i ena stunden var nära ett historiskt fiasko, för att i nästa ha fixat slutspel och slutligen fortfarande ha chansen till gruppseger.

Resan mellan himmel och helvete fick 9085 åskådare i Ondrej Nepela Arena i Bratislava att kippa efter andan. Dennis Rasmussen hade i alla fall aldrig upplevt något liknande.

- Inte vad jag kan minnas i alla fall, sade 28-åringen, som till vardags spelar för Magnitogorsk i KHL, med ett snett leende.

ANNONS

På väg mot fiasko

Med bara drygt elva minuter kvar att spela låg Tre Kronor under med 2–3 och riskerade att missa ett medaljslutspel för första gången på 34 år i VM.

På 69 sekunder vände Anton Lander och Patric Hörnqvist tillbaka till svensk ledning.

Men med 3.24 kvar att spela gjorde Roberts Bukarts sitt tredje mål för kvällen fram till 4–4. Ett mål som först videogranskades för hög klubba och sedan utmanades av Tre Kronor för offside.

En utmaning som misslyckades och i stället drabbades svenskarna av ett lagstraff.

Letterna, som redan gjort två powerplaymål, var nära ett till. Vid ett tillfälle lyckades Rasmussen avstyra ett skott från Ronalds Kenins från nära håll med en hakning.

Tänkte rätt

Innan han sköt avgörande målet från egen zon.

Rsamussen om de två situationerna:

- De får ett jättebra läge i boxplay och jag ser att han står i slottet så jag lyckas i sista stund få dit klubban. Det var viktigt att de inte fick in det målet.

- Jag hade ingen tanke på att de skulle ta ut målvakten. Så första tanken när jag fick pucken var att försöka hitta ett pass, men sedan kom jag på att målburen var öppen, sade Rasmussen.

ANNONS

Efter den berg- och dalbanefärden kan Sverige vinna gruppen vid seger över Ryssland.

- Det är klart att vi ska gå för det. Det blir en tuff match mot Ryssland, de har ett bra lag, men det har vi också. Vi måste spela på vår bästa nivå om vi ska vinna. Vi går alltid för guld och då vill man slå alla lag, sade Rasmussen som gör sitt andra VM och jagar första guldet.

Men ska det ske måste Tre Kronor höja sig ordentligt mot ett Ryssland som har sex raka segrar.

- Letterna är oberäkneliga, går lite på fel sida och chansar lite. Men flera gånger skulle vi ha hanterat det bättre. Vi gick bort oss några gånger.

William Nylander stod för två assist och är återigen i ledning i poängligan med 15 poäng (4+11) och Adrian Kempe stod för ett mål och en assist.

ANNONS
Bratislava, TT:s utsände

Fakta: Så fortsätter VM

Gruppspelet i VM, grupp A (i Kosice): Kanada, USA, Finland, Tyskland, Slovakien, Danmark, Frankrike, Storbritannien. Grupp B (Bratislava): Sverige, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Norge, Lettland, Österrike, Italien.

Sveriges gruppspelsmatcher:

Tjeckien 2–5.

Italien 8–0.

Norge 9–1.

Österrike 9–1.

Schweiz 4–3.

Lettland 5–4.

21 maj: Ryssland (20.15).

Slutspel:

23 maj: Kvartsfinaler.

25 maj: Semifinaler.

26 maj: Final och bronsmatch.

ANNONS