Wiedesheim-Pauls äkta hattrick frälste HBK

Halmstad Bollklubb tog en säker seger på Örjans vall efter ett hattrick av skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul. Matchen slutade 4–0 efter att Emil Tot Wikström fastställt resultatet på stopptid.
– Det ska alltid vara mål från elva meter, säger tremålsskytten efter matchen.

|

Halmstads BK inledde piggt i hemmamötet med Umeå. På ett kylslaget Örjans vall fick Emil Tot Wikström den första chansen när han skickade bollen utanför Viktor Frodigs målram redan i den tredje matchminuten.

Även Rasmus Wiedesheim-Paul hade ett bra läge i inledningen av matchen men hans jätteavslut satt även det utanför målet.

Gästande Umeå tvingades till ett tidigt avslut när Soya Takahashi fastnade med foten i gräset efter en duell med Thomas Boakye och fick utgå och in kom istället Deniz Yaldir.

Yaldir låg bakom nästa chans i matchen när han testade Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet med ett distansskott.

Efter halvtimmen spelad fick Halmstad en bra dubbelchans när Samuel Kroon tog sig in i planen och avslutade rakt på Frodig med vänsterfoten. På målvaktsreturen höll sig Boakye framme men skickade på nytt bollen rakt på Frodig.

”Kunde leva med 0–0”

Första halvlek blev mållös.

– Vi kommer ut bra och skapar målchanser direkt. Det hade varit behagligt och bra med ett mål redan i första halvlek men vi vet att gräset på Örjans vall brukar trötta ut motståndarna i andra halvlek så jag kunde leva med 0–0 efter första, säger HBK-managern Magnus Haglund.

Och visst lyssnade HBK-spelarna på sin manager för mål skulle komma på Örjans vall.

Joel Allansson kom direkt i inledningen av andra med ett distinkt skott från strax utanför straffområdet och skottet gick tätt över.

Tre minuter senare skulle emellertid hemmalaget få chansen att ta ledningen i matchen.

Wiedesheim-Paul blev hårt tagen i ryggen av Emmanuel Yeboah i straffområdet och domare Andreas Dufva-Johansson pekade på straffpunkten.

Wiedesheim-Paul tog själv hand om straffen och skuttade till precis innan han slog till bollen som gick i mål.

– Jag har gjort den några gånger under säsongen. När jag hoppar till hinner jag titta upp och se vilket håll målvakten går. Sedan är det bara att lägga den i motsatt hörn, säger straffskytten.

”Bara att bestämma sig”

1–0 skulle bli till 2–0 några minuter senare när Wiedesheim-Paul återigen fälldes i straffområdet och fick en ny straff.

Denna gång valde Wiedesheim-Paul att skjuta till vänster och även om Frodig var på bollen lyckades han inte tippa ut den utanför stolpen.

– Jag fick lägga två straffar i rad i en match mot Västerås i fjol och då missade jag den andra. Nu var det bara att bestämma sig för det ska vara mål från elva meter, säger Wiedesheim-Paul.

Strax efter målet fick Umeå ett jätteläge att reducera när en frispelad Deniz Yaldir lobbade bollen över en utrusande Nilsson Säfqvist mot ett öppet mål men där bollen gick i insida stolpe istället.

Både hemmalaget och Umeå skapade en hel del chanser i slutet av matchen.

HBK genom Wiedesheim-Paul och inhoppande Erik Ahlstrand och Umeå via en dubbelchans från Rodin Deprem och Yaldir men där Nilsson Säfqvist visar varför han är en av seriens bästa målvakter när han klarar båda lägena.

Det skulle dock bli fler mål till på Örjans vall.

Efter fint förarbete från Ahlstrand och Boakye fullbordar Rasmus Wiedesheim-Paul sitt hattrick för kvällen, ett mål som innebär en delad skytteligaledning tillsammans med Sundsvalls Pontus Engblom.

– Det är alltid kul att göra mycket mål, säger Wiedesheim-Paul och skrattar.

På tilläggstid lyckades sedan Tot Wikström skicka in slutresultatet 4–0 till hemmalaget.

– Ny har vi skapat lite utrymme för oss själva om någon match skulle gå tyngre. Vi är inte beroende av någon annan utan vinner vi våra matcher ska detta gå vägen, säger tremålsskytten.