Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Efterlängtad comeback. För sju månader sedan blev Jesper Westerberg avburen på bår i matchen mot Hammarby IF. Nu är korsbandsskadan helt läkt och HBK-backen är redo för inhopp mot Åtvidabergs FF.

Westerberg redo för spel mot Åtvidaberg

Jesper Westerberg kan i dag, sju månader efter korsbandsskadan, göra comeback i Halmstads BK:s A-lag. Ytterbacken finns med i truppen som ska möta Åtvidabergs FF.

Lägg där till att anfallaren Fredrik Olsson är på väg mot raketcomeback efter sin höftskada och att Ivo Pekalski bara är dagar ifrån att knacka på A-lagsporten. Skadeläget börjar minst sagt ljusna för HBK.

– Det börjar bli bra med påfyll, påpekar tränare Jan Jönsson som får angenäma bekymmer framgent.

Närmast en plats i startelvan är alltså Jesper Westerberg som efter ett par stabila 90-minutersinsatser i U21-laget nu är uttagen i truppen till bortamötet mot Åtvidaberg.

– Vi får se hur matchen utvecklas. Men jag är med för att kunna hoppa in och det hade varit kul, säger Westerberg.

Korsbandsskadan som han ådrog sig i fjolårets serieepilog mot Hammarby är nu helt åtgärdad.

– Kroppen och knät känns jättebra, det känns inte som att jag är i sämre fysisk form än tidigare.

Snarare tvärtom menar ”Jeppa” som under ett halvårs tid avverkat dubbla pass per dag ihop med ”rehabkompis” Ivo Pekalski.

– Jag är definitivt starkare nu. Den träningen som jag har kört i sex månader, så tufft och den mängden, är fotbollsträningen inte i närheten av.

– Det är tajming och matchtempo som man inte kan träna sig till. Och kvalitén i U21-serien är inte den högsta så jag behöver testa mot vettigt motstånd.

30-åringen har främst opererat som högerback de senaste åren. Men med Janne Jönssons nya 3–5-2-system finns nu dubbla öppningar för Westerberg.

– Vi har haft diskussioner om det i och med att jag kan spela både wingback och mittback. Men mittback är absolut bästa valet i nuläget, det är också där jag spelat i U21.

Vad kan du tillföra på den positionen?

– Jag kan tillföra rutin, prata och styra, en passningsfot plus att jag kan gå fram offensivt.

Det sistnämnda är kanske det mest intressanta då Westerberg har en helt annan offensiv erfarenhet än vad Marcus Johansson, Alexander Berntsson och Mohammed Ali Khan har.

Även om den förstnämnde har utvecklat den delen. 

Nästa glädjebesked för HBK är att Fredrik Olsson är tillbaka i A-lagsträning efter sin sällsynta höftskada för cirka tre veckor sedan då gluteus medius-muskeln nästan blev helt avsliten.

– Det var bara 20 procent som satt kvar men det har gått ihop helt och hållet. Vi har röntgat honom och det ser mycket bra ut, säger HBK:s fysioterapeut Simon Bakkioui.

Den första prognosen talade om sex-åtta veckors skadefrånvaro, men fjolårets skyttekung i Superettan kan snart vara på planen igen.

– I den individuella träningen är han på en hög procentsats och kan löpa ut utan att han känner något, vilket är positivt. Och i nästa vecka kommer han gå in mer i gemensam träning, berättar Janne Jönsson som sedan blickar ut över träningsplanen där Ivo Pekalski slår crossbollar.

– Det är inte så långt iväg med honom heller.

Efter måndagens U21-match på Örjans vall kommer även mittfältare Pekalski ha gjort två 90-minutersframträdanden och är då i samma fas som Westerberg är nu.

Fler lokala sportnyheter hittar du här