Efterlängtad comeback. För sju månader sedan blev Jesper Westerberg avburen på bår i matchen mot Hammarby IF. Nu är korsbandsskadan helt läkt och HBK-backen är redo för inhopp mot Åtvidabergs FF.
Efterlängtad comeback. För sju månader sedan blev Jesper Westerberg avburen på bår i matchen mot Hammarby IF. Nu är korsbandsskadan helt läkt och HBK-backen är redo för inhopp mot Åtvidabergs FF.

Westerberg redo för spel mot Åtvidaberg

Jesper Westerberg kan i dag, sju månader efter korsbandsskadan, göra comeback i Halmstads BK:s A-lag. Ytterbacken finns med i truppen som ska möta Åtvidabergs FF.

ANNONS
|

Lägg där till att anfallaren Fredrik Olsson är på väg mot raketcomeback efter sin höftskada och att Ivo Pekalski bara är dagar ifrån att knacka på A-lagsporten. Skadeläget börjar minst sagt ljusna för HBK.

– Det börjar bli bra med påfyll, påpekar tränare Jan Jönsson som får angenäma bekymmer framgent.

Närmast en plats i startelvan är alltså Jesper Westerberg som efter ett par stabila 90-minutersinsatser i U21-laget nu är uttagen i truppen till bortamötet mot Åtvidaberg.

– Vi får se hur matchen utvecklas. Men jag är med för att kunna hoppa in och det hade varit kul, säger Westerberg.

Korsbandsskadan som han ådrog sig i fjolårets serieepilog mot Hammarby är nu helt åtgärdad.

ANNONS

– Kroppen och knät känns jättebra, det känns inte som att jag är i sämre fysisk form än tidigare.

Snarare tvärtom menar ”Jeppa” som under ett halvårs tid avverkat dubbla pass per dag ihop med ”rehabkompis” Ivo Pekalski.

– Jag är definitivt starkare nu. Den träningen som jag har kört i sex månader, så tufft och den mängden, är fotbollsträningen inte i närheten av.

– Det är tajming och matchtempo som man inte kan träna sig till. Och kvalitén i U21-serien är inte den högsta så jag behöver testa mot vettigt motstånd.

30-åringen har främst opererat som högerback de senaste åren. Men med Janne Jönssons nya 3–5-2-system finns nu dubbla öppningar för Westerberg.

– Vi har haft diskussioner om det i och med att jag kan spela både wingback och mittback. Men mittback är absolut bästa valet i nuläget, det är också där jag spelat i U21.

Vad kan du tillföra på den positionen?

– Jag kan tillföra rutin, prata och styra, en passningsfot plus att jag kan gå fram offensivt.

Det sistnämnda är kanske det mest intressanta då Westerberg har en helt annan offensiv erfarenhet än vad Marcus Johansson, Alexander Berntsson och Mohammed Ali Khan har.

Även om den förstnämnde har utvecklat den delen.

ANNONS

Nästa glädjebesked för HBK är att Fredrik Olsson är tillbaka i A-lagsträning efter sin sällsynta höftskada för cirka tre veckor sedan då gluteus medius-muskeln nästan blev helt avsliten.

– Det var bara 20 procent som satt kvar men det har gått ihop helt och hållet. Vi har röntgat honom och det ser mycket bra ut, säger HBK:s fysioterapeut Simon Bakkioui.

Den första prognosen talade om sex-åtta veckors skadefrånvaro, men fjolårets skyttekung i Superettan kan snart vara på planen igen.

– I den individuella träningen är han på en hög procentsats och kan löpa ut utan att han känner något, vilket är positivt. Och i nästa vecka kommer han gå in mer i gemensam träning, berättar Janne Jönsson som sedan blickar ut över träningsplanen där Ivo Pekalski slår crossbollar.

– Det är inte så långt iväg med honom heller.

Efter måndagens U21-match på Örjans vall kommer även mittfältare Pekalski ha gjort två 90-minutersframträdanden och är då i samma fas som Westerberg är nu.

Fotboll: Superettan

Åtvidaberg–HBK

Kopparvallen lördag kl 18.00

Senaste nytt

HBK: Efter att ha kommit tillbaka efter en lättare fotskada var Simon Silverholt tillbaka i truppen senast. Men under torsdagen fick anfallaren halta av igen och tränare Janne Jönsson väljer att inte chansa och lämnar därmed Silverholt hemma. Även Mohammed Ali Khan missar matchen efter att ha varit sjuk under förra veckan och fått en smäll på torsdagens träning. In i truppen går Jesper Westerberg (se artikel), men får troligtvis starta på bänken. Serieledande HBK slog tillbaka Syrianska med 2–0 senast och visade då upp ett till stora dela piggt offensivt spel. HBK har fyra raka segrar och totalt ett insläppt mål på bortaplan.

Åtvidaberg: ”Åtvid” var av många tippat att åka ur Superettan. Men det klassiska gänget från Östergötland har överraskat stort och ligger sjua med 16 inspelade poäng (HBK har 25). 12 av dem har tagits på Kopparvallen där Åtvid efter förlust mot Sirius radat upp fyra raka segrar med 10–1 i målskillnad. Hyltesonen Shkodran Maholli, i fjol i HBK, toppar, tillsammans med Mahmoud Eid, interna skytteligan med fyra mål.

Lagen (prel)

HBK (3–5–2): Stojan Lukic – Alexander Berntsson, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson – Alexander Henningsson, Rebin Asaad, Junes Barny, Antonio Rojas, Andreas Bengtsson – Alexander Ruud Tveter, Sead Haksabanovic.

Åtvidaberg (4–4–2): Gustav Jansson – Jonathan Asp, Sebastian Ramhorn, Månz Karlsson, Hampus Holmgren – Simon Helg, Ammar Ahmed, Björn Westerblad, Simon Marklund – Mahmoud Eid, Shkodran Maholli.

Tränarsnack

Janne Jönsson, HBK: – Vi fyllde på bra framåt senast, med wing till wing och inlägg och påfyll i boxen och det vill vi fortsätta med. Lite varning på att vi vid några tillfällen tömde oss för mycket över laget vilket kunde ha straffat sig. I Allsvenskan hade vi blivit det. Men det har vi pratat om nu.

– Åtvid har varit väldigt bra stundtals och blivit straffade ibland. Men senast råkade de nog ut för ett Dalkurd som hade dagen (5–0). Men vi har mer tittat på deras hemmamatcher. De kommer högt med mittbackar och har ett ganska spelskickligt centralt mittfält.

HP:s poängjakt

Fredrik Liverstam 10p

Alexaner Henningsson 9p

Stojan Lukic 9p

Alexander Ruud Tveter 8p

Sead Haksabanovic 7p

Kommande matcher

Lördag: 16.00 Athletic–Örgryte, Varberg–Degerfors, Gais–Sirius, Frej–Värnamo, 18.00 Åtvidaberg–Halmstad.

Söndag: 16.00 Ljungskile–Assyriska, 18.00 Trelleborg–Ängelholm, Syrianska–Dalkurd.

Följ matchen live på hallandsposten.se

Lördagens tablå:

Kl 16.30: HP Avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Janne Jönsson.

Kl 17.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen.

ANNONS