Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Laddad för dubbelmötet. Jesper Westerberg på Idrottsparken dagen innan matchen mot Gif Sundsvall – den första i dubbelmötet som kan lyfta HBK över kvalstrecket.

Westerberg: ”Det blir nästan som ett kval”

Han har varit med om att besegra Gif Sundsvall med Halmstads BK i kvalsammanhang när laget 2013 klarade sig kvar efter att året dessförinnan ha kvalat sig upp mot samma lag. Men den här gången handlar dubbelmötet för Jesper Westerberg om att undvika kval.

– Men det blir ju nästan som ett kval. Tar vi fyra poäng på de här matcherna går vi förbi Sundsvall, men självklart siktar vi på att ta sex. Det skulle förbättra läget ännu mer, säger den 31-årige veteranen.

154 allsvenska matcher varav 127 från start har det blivit i HBK-tröjan upptill 18 i Superettan samt två kvalmatcher. Och Westerberg tänker hålla på ett tag till med kontrakt över 2018.

– Ja, så länge kroppen håller och motivationen finns där så tänker jag köra på, nickar han.

Men då vill han förstås helst spela allsvensk fotboll – en chans som har förbättrats de senaste matcherna där poängen mot IFK Göteborg innebar att HBK för första gången på ett bra tag lämnade nedflyttningsplatsen.

– Det har sett ganska bra ut sedan omstarten och om vi hunnit så här långt på bara några veckor ska vi fixa det här. Men då är förutsättningen att vi håller oss till den matchplan som vi har bestämt för man ser direkt följderna när vi inte gör vad vi ska göra.

Igor Kruljs inträde som ny cheftränare ser han också som en nyttig injektion:

– Han är tydlig och har riktigt höga krav så intensiteten på träningarna har höjts. Igor påminner en hel del om Jens (Gustafsson) i sitt ledarskap med sin tydlighet och sin kravbild. Men så är det ofta med unga tränare. De kommer med nya och annorlunda idéer och har ett annat tänk – en annan filosofi.

Jesper – som nu har återtagit sin plats som högerback – trivs också med det nya 4–2–3–1-systemet:

– Jag gillar det. Med det här jag en hel kant att jobba med, man blir inte så låst som i en traditionell 4–4–2-uppställning.

Samtidigt ställer det större krav på Jeppe själv.

– Ja, det är ju mycket mer löpning där grundtanken är att vi ska framåt, inte lika defensivt.

Under våren förlorade HBK många matcher med uddamålet och var oftast med i dem utan att lyckas ta poäng.

– Men uddamålsförluster är det värsta som finns eftersom man då invaggas i en falsk trygghet att man är nära, att man nästan är där när man egentligen inte är det, att det är nästan tillräckligt bra när det inte är det. Då är det egentligen bättre att få rejält med stryk för då ser man felen tydligare, anser Westerberg.

Och just modet – det är nyckeln till att HBK ska börja vinna allsvenska fotbollsmatcher igen, menar han.

– Vi måste våga, inte bli så försiktig exempel i ledning. För kan vi bara ta fram det modet är jag övertygad om att laget kommer att lyfta.

Själv har Jeppe börjat bygga upp ett ”skyddsnät” den dagen som den aktiva karriären är över.

– Om det sedan blir affärsvärlden eller som tränare får vi se då, säger han med steg tagna i tränarutbildningen. 

Samtidigt arbetar han vidare med sitt projekt ihop med lagkompisen Fredrik Olsson kring hybridgräsplanerna.

– Vi får se om det går att få in på Örjans vall, men vi har faktiskt börjat diskutera det.

– Sedan har jag väl lite andra projekt också. För det kan vara skönt att ha annat vid sidan om så att hjärnan får vila från fotbollen ibland också, inflikar han.

Men lördag eftermiddag på Idrottsparken är det fullt fokus på den första ”ödesmatchen” mot Gif Sundsvall för vinnarskallen Westerberg.

Läs också: KRÖNIKA: Sex poäng att spela om som egentligen är tolv

Fler lokala sportnyheter hittar du här