Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Två trotjänare lämnar HBK som letar ersättare utomlands

Kristoffer Fagercrantz, 30, slutar – Antonio Rojas, 32, flyttar. Nu lämnar ytterligare två trotjänare Halmstads BK när de inte får förlängda kontrakt. Samtidigt har HBK börjat se sig om efter ersättarna utomlands.

– Det är väl Skandinavien i första hand, men även i Europa när vi letar brett, säger HBK-tränaren Janne Jönsson med den danske kvalhjälten Marcus Mathisen och norske skyttekungen Alexander Ruud Tveter som färska succévärvningar från två av våra nordiska grannländer.

Men för mittfältsduon Fagercrantz och Rojas är HBK-sejouren över.

– Jag har väl tappat den där riktiga spelglädjen och motivationen de senaste åren, där jag tycker att det har gått bra men ändå inte riktigt fått chansen. Så nu är det dags för nästa kapitel i livet – den civila karriären, förklarar Fagercrantz beslutet efter sex och en halv säsong i klubben.

– Det kom väl inte helt oväntat eftersom jag tidigare hade fått beskedet att vi skulle avvakta om det blev Allsvenskan eller Superettan. Och eftersom jag på slutet hade svårt att ta en ordinarie plats i Superettan skulle det ju inte direkt bli lättare i den högsta serien, säger en inte alltför besviken Antonio Rojas efter fem år i klubben.

– Nej, visst är det blandade känslor eftersom jag har varit här så länge. Men då kanske det också är tid att röra på sig så nu vet jag ju vad som gäller, fortsätter den sympatiske paraguayanen.

Rojas kom från Ängelholms FF 2012 och blev en nyckelspelare i Jens Gustafssons lagbygge som samma år tog sig tillbaka till Allsvenskan. 21 allsvenska matcher från start i fjol blev 17 i år när Ivo Pekalski tog över positionen i somras.

Men Rojas hann ändå sätta ett rejält sista avtryck när han låg bakom det så oerhört viktiga 1–1-målet i kvalet mot HIF på Örjans vall då det var hans inspel som Frederik Helstrup styrde in i eget mål.


– Ja, det var kul att få hjälpa HBK tillbaka till Allsvenskan igen, där jag haft fantastiska år och därför vill tacka alla som stöttat mig.

Sedan Toni blev pappa flyttade han med familjen till Helsingborg. Men kommer det rätta erbjudandet så är han beredd på att flytta.

– Absolut! Men då är det viktigt att det är för hela familjens bästa, säger Toni som ännu inte tänker lägga skorna på hyllan.

Det gör däremot klubbkompisen Kristoffer Fagercrantz som under hösten på väg att hitta sin nygamla roll som släpande forward när en fotskada satte stopp och det var slutspelat för säsongen.

– Det gjorde förstås att funderingarna förstärktes ännu mer. Men det var i alla fall skönt att jag slapp operation för då hade det gått ytterligare ett år, säger Kristoffer som fick ta av ”stöveln” för några veckor sedan efter att foten självläkt.

Fagercrantz debuterade i HBK 2005 för att 2007 lämna för Falkenbergs FF och via Jönköpings Södra och Kalmar FF var han sedan tillbaka efter halva säsongen 2012 när han blev en viktig pjäs i jakten på den allsvenska comebacken.

Men under de senaste säsongerna har speltiden blivit allt mindre där han i år bara startade i en match och totalt kom upp i 87 seriematcher i HBK-tröjan varav 46 från start.

– Jag har ju sålt hus i drygt två år nu och trivs med det så jag hoppas kunna kombinera det med något annat säljjobb.

Någon fotboll lär det dock inte bli den närmaste tiden.

– Nej, jag har fått lite lösa förfrågningar, men nu blir det arbetslivet fullt ut. Fast jag bor ju bara 300 meter från Centerns hemmaplan Kärlekens IP så kanske att jag går dit och tränar någon gång. Och jag tycker att med det drivet i föreningen ska Centern så småningom spela åtminstone i trean.

– Vi har haft en bra dialog med båda som under sina år i klubben har gjort väldigt stor nytta, men som nu går vidare i sina karriärer, summerar tränare Jönsson.

Samtidigt med att Fagercrantz och Rojas lämnar passade HBK i det vackra vintervädret på att testa ytterligare tre spelare innan laget går på vinterledigt på onsdag.

Hampus Dahlqvist, 19, mittfältare från IFK Göteborg som inte flyttas upp från U- till A-truppen.
– Det känns spännande att få visa upp sig. Jag har både spelat innermittfält och back, men bäst trivs jag nog på kanten, säger Hampus som med sin låga tyngdpunkt visade kvickhet och en fin vänsterfot och tidigare även har besökt Örgryte och Varbergs Bois.

Mirza Halvadzic, 20-årig anfallare/mittfältare som är fostrad i Malmö FF, men efter en kort sejour i IFK Norrkäping de senaste åren har spelat i FK Zeljeznicar Sarajevo i den högsta ligan i Bosnien.

Egzon Sekiraca, 23, också MFF-fostrad anfallare som på senare år haft skadeproblem och hållit till i division 1-laget Höllviken.

Dessutom kommer Dino Islamovic, senast i Groningen, att provträna med HBK även den här veckan.

Fler lokala sportnyheter hittar du här