Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Två ändringar i HBK:s startelva när Haglund ställs mot Hamsik igen

Efter två tunga nederlag blir det två ändringar i HBK:s startelva när stjärnspäckade IFK Göteborg kommer till Örjans vall.
För HBK:s manager Magnus Haglund blir det dessutom ett nytt möte med storstjärnan Marek Hamsik, drygt elva år efter Europa League-förlusterna mot Napoli.
– Det blir ju lite extra stjärnglans av matcherna, säger Magnus Haglund om Hamsik.

Tre omgångar in i Allsvenskan står Halmstads BK kvar på tre poäng efter att premiärsegern mot BK Häcken följts av två raka uddamålsförluster mot Sirius och IFK Norrköping på bortaplan.

Till hemmamötet med stjärnspäckade IFK Göteborg är dock både Mikael Boman och Emil Tot Wikström redo för startelvan igen efter kortare inhopp i Allsvenskan och spel i U21-allsvenska premiären mot IFK Värnamo i veckan. Duon ersätter Simon Lundevall och Sadat Karim.

– Det är positivt. Det är spelare som gjorde väldigt mycket poäng för oss och som nu har hittat formen igen. Båda spelade i U21 i veckan och gjorde det bra, säger Magnus Haglund.

Det blir även en tredje ändring där 17-årige pojklandslagsanfallaren Albin Binnefors tar plats på bänken i stället för skadade Isac Larsson.

– Han var strålande i U21-matchen senast där han gjorde ett mål och fixade en straff och premieras nu med en plats i matchtruppen, förklarar Haglund.

Haglund om en allsvensk inkörningsperiod: ”Någon form”

Ni har förlorat två raka matcher där avgörande domslut gått mot er. Hur har det påverkat er inför den här matchen?

– Vi har koncentrerat oss så väl vi kan för den här uppgiften. Det andra kan vi egentligen inte påverka så då lägger vi inte mer energi på det.

Starten på Allsvenskan har onekligen visat nykomlingen HBK vikten av att minimera de egna misstagen och ta vara på de chanser som skapas framåt.

Upplever du att det blir en inkörningsperiod för att anpassa sig till de allsvenska premisserna?

– Vi har många spelare som inte varit i Allsvenskan tidigare så det får man nog säga att det är någon form av tillvänjningsperiod. Att spelarna som inte varit där innan känner att man hänger med och duger som vi har gjort, att vi har gjort de här matcherna till tajta matcher. Det har nog varit viktigt att känna för den enskilde spelaren på planen att man hänger med på sin position och att vi som lag skapat jämna matcher mot större klubbar än HBK.

Haglund ställs mot Hamsik igen: ”Försöker vara tajta”

Nu väntar en av de stora klubbarna i form av IFK Göteborg som senast förlorade mot en annan nykomling, Degerfors, med 3-2 hemma.

Blåvitt har annars storsatsat med värvningen av slovakiske storstjärnan Marek Hamsik i vinter och i sommar förstärker man även med hemvändarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

Just Hamsik mötte Magnus Haglund redan 2010, då som tränare för Elfsborg som förlorade mot Napoli i Europa League-playoff.

– Vi förlorade med 1–0 borta och 2–0 hemma. Men det är alltid roligt när det är stora spelare involverade i matcherna. Det blir ju lite extra stjärnglans.

Vad är dina intryck av Hamsik så här långt?

– Man ser ju hans fantastiska individuella kvaliteter. Innan han hoppade in mot AIK hade inte han spelat match på hur länge som helst så det är klart att han rimligen blir bättre och bättre för varje match.

Vad krävs av er för att stoppa honom eller minska hans effektivitet?

– Inget specifikt utifrån exakt honom. Vi jobbar med vårt kollektiva försvarsspel där vi försöker vara tajta i det. Det ska göra att vi ökar våra möjligheter att få tag även på Hamsik.

När HBK mötte IFK Göteborg på försäsongen slutade mötet 1–1 på Valhalla IP.

Vad blir nycklarna för att ta poäng i dag?

– Bra försvarsspel med snabba förflyttningar, de har skickliga spelare som vid stort utrymme kan få gjort mycket. Vi får vara bra där. Och förhoppningsvis, om vi kan vinna bollar, kan vi utnyttja speeden som finns i vårt lag att skapa chanser framåt. Effektiviteten blir oerhört viktig, avslutar Magnus Haglund.

HBK:s startelva

Så ställer HBK upp mot IFK Göteborg:

Malkolm Nilsson Säfvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Thomas Boakye, Joel Allansson, Amir Al-Ammari, Emil Tot Wikström – Mikael Boman, Marcus Antonsson.

Bänken: Malte Påhlsson (mv), Alexander Berntsson, Dusan Djuric, Erik Ahlstrand, Simon Lundevall, Sadat Karim, Albin Binnefors.

HP direktrapporterar från matchen med start kl. 14.45.

LÄS MER: Direktrapportering: HBK möter hårdsatsande IFK Göteborg

LÄS MER: Så fick HBK-dynamon Joel Allansson ordning på alla skador

LÄS MER: HBK om eventuella publiklättnader: ”Steg i rätt riktning”

LÄS MER: Magnus Haglund vill se ett mer effektivt HBK

Fler lokala sportnyheter hittar du här