Tunga smällar för HBK – föll i finalen och back på sjukhus

Sent spelarbyte före matchen – och genomklappning under den. Halmstads BK tappade backen Edvin Kurtulus med hjärtbesvär kort före seriefinalen mot Degerfors. Men det var bara början på en helsvart kväll.
– Vi gör ingen bra prestation i dag, suckar anfallaren Rasmus Wiedesheim-Paul.

LocationÖrjans Vall||

HBK 1

Degerfors 4

(0–1)

HBK:s normalt så stabila försvar, som bara hade släppt in åtta mål på de 15 första matcherna, läckte nu fyra kassar på 90 minuter plus stopptid.

HBK vann i Degerfors förra helgen med 2–0 och hade vid seger även i returen gått upp i serieledning i Superettan. I stället ryckte Degerfors åt sig ett trepoängsförsprång i toppen av tabellen.

Uppladdningen före matchen blev dramatisk för HBK. Först föll anfallaren Mikael Boman ifrån på grund av sjukdom. Kort före avspark försvann även högerbacken Edvin Kurtulus, som enligt HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui fick skickas till sjukhus för observation på grund av oregelbunden hjärtrytm. Åtgärden sades vara av säkerhetsskäl.

– Vi har mer detaljer om det kanske i morgon (tisdag) eller på onsdag, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

Ovan högerback

HBK-basen valde i stället att placera mittbacksreserven Alexander Berntsson på en ovan högerbacksplats.

– (Joseph) Baffo kunde ha spelat högerback, men vi ville behålla ”Ante” (Andreas Johansson) och Baffo, som gjorde en strålande match på Stora valla och fick tag i Degerfors forwards på ett fantastiskt sätt. När vi även fick byta Boman ville vi inte göra allt för många ytterligare rockader i laget och jag tycker att ”Berra” (Berntsson) klarade sig bra, säger Haglund.

Ute på planen hamnade HBK per omgående i ett kraftigt spelmässigt underläge. Degerfors anföll med fart på bred front och skapade en handfull vassa målchanser redan under den första halvtimmen.

HBK eget offensiva spel var länge icke existerande. Det tog 29 minuter innan Halmstadlaget skapade något farligt framåt.

– Vi är inte bra i dag och Degerfors är bra, säger Rasmus Wiedesheim-Paul.

Han fortsätter:

– Vi kommer inte riktigt in i pressen utan de får spela sig ur den och så spelar de ofta emellan oss och blir rättvända mot vår backlinje, hittar in i ytor som är farliga och skapar målchanser därifrån.

– Vi själva tappar bollen så fort vi får den i första halvlek i princip och får inte anfallsspelet att stämma över huvud taget.

Dahlström spräckte nollan

Degerfors tog ledningen efter 33 minuter. Erik Lindell spelade in lågt från höger och Villiam Dahlström tryckte in 1–0 förbi Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK:s mål.

Samme Dahlström slog in 2–0 på pass från Johan Bertilsson i 58:e minuten, varpå Bertilsson själv styrde in ett vänsterinlägg till 3–0 i 65:e minuten.

Wiedesheim-Paul reducerade på straff för HBK i 77:e minuten sedan han själv gjorts ned, men mer blev det inte för hemmalaget.

På tilläggstid distansköt José Segura in 4–1 till Degerfors i tomt mål med Nilsson Säfqvist på äventyr långt utanför eget straffområde.

Joseph Baffo blev varnad i slutskedet, vilket betyder att han är avstängd i HBK:s nästa match borta mot AFC Eskilstuna på lördag.

Fakta: Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Alexander Berntsson (Emil Tot Wiktröm, 66), Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Samuel Kroon (Alexander Johansson, 89), Dusan Djuric (Erik Ahlstrand, 71) , Joel Allansson, Thomas Boakye – Sadat Karim (Alhassan Haestad Kamara, 66), Rasmus Wiedesheim-Paul.