Tryggvi ska springa hål i Dif

Tryggvi Hrafn Haraldsson är uttagen i HBK:s matchtrupp till söndagens match mot Djurgården. Han lär efter ett mål och en assist i debuten i DM få chans till spel och möjligen stärka lagets omställningsspel mot topplaget på Tele2 Arena.

ANNONS
|

– Jag är redo för att spela i Allsvenskan. Jag var i mitten av säsongen på Island, så jag känner att jag är i bra form. Det hjälpte mig även att komma in i laget genom matchen i DM, säger 20-årige Haraldsson efter fredagens träning.

Tryggvi Hrafn Haraldsson har sedan han anlände till Halmstad i förra veckan slussats in långsamt i laget. Han blev inte uttagen mot Sirius, men fick, lite i skymundan, göra debut i tisdagens DM-semifinal mot Tvååker på bortaplan. Han spelade längst upp på topp och imponerade direkt med ett mål och en assist i 2-1-segern.

– Det var en bra start. Vi hade mycket bollinnehav, medan det andra laget var väldigt organiserat och svårt att ta sig igenom. Vi hade mycket chanser och jag fick göra ett mål, säger islänningen.

ANNONS

Det var även viktigt för honom att få känna på lagets spelidé under match för att lättare komma in i laget. Han spelade i ett 4-4-2-system på Island, så det blev förstås lite annorlunda med Igor Kruljs 4-5-1-system.

– Jag tycker att det var viktigt för mig att få en match med killarna innan det blir mer på riktigt i Allsvenskan. Jag lärde mig mer om hur vi spelar, samtidigt som jag tidigare fått instruktioner om hur vi ska spela. Det var en bra övning.

Men Haraldsson anlände inte till HBK för att städa av mindre lag i DM-matcher eller enbart fylla ut en roll på träning. Han kom för att göra poäng och rädda ett nytt allsvenskt kontrakt. På söndag finns han med i matchtruppen för att tillföra något till laget i det som mest troligt blir ett inhopp i matchen.

– Jag är inte säker på om jag spelar. Jag vet att jag är med i truppen, men han (Igor Krulj) har inte sagt någon om startelvan, så jag får hoppas på det bästa.

Haraldsson kan nämligen bli väldigt användbar på Tele2 Arena. Djurgården kommer mest troligt att kontrollera matchen med stort bollinnehav, vilket innebär att Haraldsson kan få en viktig roll i bollklubben med sin snabbhet i omställningsspelet.

ANNONS

– Jag tror att det kan gynna mig om vi vinner boll vid rätt ställen på planen och kan ställa om. Jag kan i sådana fall utnyttja min snabbhet, medger islänningen.

Men om HBK spelar som senast mot Sirius, så finns det inte särskilt mycket att göra för Haraldsson. Det var lite av en kollektiv kollaps och nu måste laget studsa tillbaka.

– Vi är absolut inte nöjda med senaste prestationen, där framför allt vårt försvarsspel inte var bra. Vi måste jobba för varandra stenhårt och givetvis ha ett mycket högre bolltempo och mer rörelse än senast för att slå ut Djurgården, säger HBK-tränaren Igor Krulj.

Djurgårdens IF-Halmstads BK

Tele2 Arena, söndag kl. 15.00.

Läget i lagen

HBK: Laget saknar endast långtidsskadade mittfältaren Alexander Arvidsson och talangfulle mittfältaren Jonathan Svedberg, som är sjuk. Efter förlusten mot Sirius och det svaga försvarsspelet, så tar möjligen kapten Fredrik Liverstam klivet in i startelvan igen. Dessutom är nye islänningen Tryggvi Hrafn Haraldsson för första gången uttagen i matchtruppen. Han kan säkerligen bli viktig med sin snabbhet i omställningsspelet i Stockholm, men inleder mest troligt matchen på bänken.

Djurgården: Stockholmarna är i bra form med nio poäng på de fyra senaste matcherna och med bortavinst senast i Norrköping. Däremot finns ett par frågetecken i laget.Viktige anfallaren och poängmaskinen Kerim Mrabti, som stått för fyra mål och sju assist i år, är avstängd. Dessutom är det högst osäkert om högerbacken Felix Beijmo och mittbacken Jonas Olsson kommer till spel efter skador. Andreas Isaksson har i veckan haft känningar i ena låret, men ser ut att komma till spel.

Lagen

HBK (prel.): Isak Petterson – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Marcus Mathisen, Aboubakar Keita – Kosuke Kinoshita, Alexander Ruud Tveter, Höskuldur Gunnlaugsson – Johan Oremo.

Djurgården (prel.): Andreas Isaksson – Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Elliot Käck - Magnus Eriksson, Kevin Walker, Kim Källström, Othman El Kabir - Aliou Badji, Gustav Engvall.

Tränarsnack

Igor Krulj, HBK:

– Djurgården är ett väldigt bra offensivt lag med många skickliga individuella spelare. De vill styra spelet och både rulla nedifrån, men även hota i djupled. De har även en bra trend och har gjort det bra den senaste tiden. …

– Vi är beredda på att de vill ha boll och vill kontrollera matchen, så det gör att vi måste ligga rätt och hota i hålen. Vi kan dock inte bara jobba defensivt i 90 minuter, om de backar hem och liknande. Vi måste ha högre bolltempo, mer rörelse och vara mer aggressivt än senast. Vi är inte nöjda med insatsen mot Sirius.

HP:s Bolljakt

Ställningen efter 19 omgångar:

1) Isak Petterson 54

2) Sead Haksabanovic 46

2) Aboubakar Keita 46

4) Marcus Johansson 42

5) Ivo Pekalski 39

6) Andreas Bengtsson 38

7) Fredrik Liverstam 36

Övriga matcher

Fredag: Jönköpings Södra-IF Elfsborg.

Lördag: AFC Eskilstuna-Malmö FF.

Söndag: Östersunds FK-AIK, IK Sirius-IFK Norrköping, IFK Göteborg-BK Häcken.

Måndag: GIF Sundsvall-Kalmar FF, Örebro SK-Hammarby IF.

Följ matchen live på hallandsposten.se

Söndagens tablå:

Kl. 13.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Igor Krulj.

Kl. 14.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen och webbexklusiva betyg på alla HBK-spelarna.

ANNONS