Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstads BK:s ordförande Pelle Nilsson sade nyligen till HP att han hoppas att klubbben ska kunna redovisa ett nollresultat när säsongen summeras. Nu är i alla fall elitlicensen klar. Bild: Roger Larsson/arkiv
Halmstads BK:s ordförande Pelle Nilsson sade nyligen till HP att han hoppas att klubbben ska kunna redovisa ett nollresultat när säsongen summeras. Nu är i alla fall elitlicensen klar. Bild: Roger Larsson/arkiv

Trots krisen – HBK och alla andra klubbar får elitlicens

Coronapandemin har slagit hårt mot fotbollsklubbarnas ekonomier med uteblivna publikintäkter.
Trots det beviljar Svenska Fotbollförbundets licensnämnd elitlicens för Halmstads BK och alla andra klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan inför nästa säsong.

– Det här är inget kvitto på att klubbarna mår bra. Men man har lyckats uppfylla kraven vi ställer den här gången. Men om pandemin fortsätter är det inte säkert att alla klarar sig nästa gång, säger licensnämndens ordförande Richard Johnsson till TT.

– Utan publiken, som står för i snitt en fjärdedel av intäkterna för de här klubbarna, är det många som får det tufft.

Akropolis (Superettan) och Växjö (Damallsvenskan) får grönt ljus trots att de hade negativt eget kapital i sina periodiserade bokslut den 31 augusti.

"Licensnämnden har funnit att den brist i eget kapital som funnits i dessa båda klubbar är hänförbar till effekter av covid-19 och att covid-19 är något som klubbarna inte kunnat förutse eller på annat sätt kunnat råda över", skriver licensnämnden på förbundets webbplats och förklarar vidare att de därför tillämpat reglementets artikel om särskilda skäl.

"Även Umeå FC har beviljats elitlicens för år 2021 med hänvisning till artikel 1.4.1 i reglemente för elitlicensen då klubben på grund av covid-19 inte kunnat uppfylla tränarkravet och kravet på medicinsk undersökning."

Ärenden kring ettan-klubbarna IFK Berga och FK Karlskrona har bordlagts då kompletta handlingar inte inkommit till licensnämnden.

Halmstads BK har haft det jobbigt ekonomiskt och tvingades sälja målkungen Rasmus Wiedesheim-Paul till norska Rosenborg för drygt fem miljoner kronor för att rädda den sargade kassan.

HBK:s ordförande Pelle Nilsson sade nyligen till HP att han hoppas att föreningen trots allt ska kunna redovisa ett nollresultat när säsongen summeras.

– Det är lite tidigt att säga, men möjligtvis får vi nagga en aning på vårt eget kapital, sade han.

HBK:s egna kapital är i dag två miljoner kronor.

LÄS MER: ”Sett till framgångarna blir publiktappet ännu större”

LÄS MER: HBK har miljoner skäl att jubla över den allsvenska platsen

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!