<strong>Gör comeback.</strong> Aboubakar Keita är med i Halmstads BK:s trupp igen efter avstängningen för det röda kortet mot Malmö FF.
Gör comeback. Aboubakar Keita är med i Halmstads BK:s trupp igen efter avstängningen för det röda kortet mot Malmö FF.

Trasslig start för FCK-lånen i HBK

Aboubakar Keita finns med i Halmstads BK:s trupp mot Kalmar FF på måndag.

ANNONS
|

– Jag har bett spelarna om ursäkt efter det röda kortet, säger lånet från FC Köpenhamn.

Ni kommer säkert ihåg den våldamma tacklingen efter dryga halvtimmen på Örjans vall tidigare i april då Keita fick Malmö FF:s mittfältsstjärna Oscar Lewicki på fall och blev utvisad.

Efter två matchers avstängning gör Keita comeback i viktiga ”sexpoängsmatchen” på Guldfågeln arena.

– Han har själv skapat den här situationen och vi tror att han har lärt sig något av det. Förhoppningsvis kommer han in i en ny rytm efter den orytm han har varit i, analyserar Jönsson.

ANNONS

Keita var värvningen som skulle ge mer tyngd på innermittfältet, men snart har ivorianen varit i Halmstad halva sin låneperiod och bara spelat 90 minuter mot Jönköpings Södra samt då 30 mot Malmö FF.

Kollegan Mads Roerslev Rasmussen har å sin sida bara deltagit i premiären mot Östersund. Dansken har varit utanför truppen sedan dess på grund av spel i det danska U19-landslaget, men även för att HBK saknar kompletterande papper för att han är under 18 år.

– Det handlar inte om något speltillstånd för det var naturligtvis helt klart mot Östersund. Utan här handlar det om andra papper, mer av säkerhetsskäl kring att han inte är 18 år fyllda om det exempelvis skulle bli en skada, konstaterar Janne.

Så här långt har det således inte handlat om några succélån.

Jönsson har dock förhoppningar att det ska lossna för Keita.

– Det finns stor potential i honom. Han har bra fysik och kan han vårda den och bita i från lite grand på ett kontrollerat sätt så kan det bli riktigt roligt.

Tolv matcher totalt i HBK är det som gäller för FCK-killarna och i mitten av juni är det tänkt att båda ska återvända till den danska huvudstaden.

ANNONS

– I första hand är det de här matcherna som gäller – sedan får vi göra en utvärdering tillsammans med FC Köpenhamn, säger Jönsson.

Keita nickar instämmande:

– Jag pratade med tränaren och han tyckte att flytten till Halmstad var bra för min utveckling. Tanken är att jag ska åka tillbaka i sommar, men jag trivs bra här. Det är okej, säger han på knagglig engelska.

Aboubakar har franska som modersmål och han får leta lite efter orden på det andra språket, men han siktar framåt och vill visa sina färdigheter i HBK-tröjan.

– Jag vill spela så många matcher jag kan för att utvecklas som fotbollsspelare och förhoppningsvis kan jag skaffa mig mer rutin. Det är en bra miljö här och laget är bra, tycker han.

Men då gäller det att undvika röda kort.

– Jag är ledsen för att det blev som det blev mot Malmö. Det var inte bra för laget, men nu får vi ta nya tag och försöka att slå Kalmar.

Fotboll: Allsvenskan

Kalmar FF–Halmstads BK

Guldfågeln arena måndag kl. 15.00

Läget i lagen

HBK: Aboubakar Keita har avtjänat straffet efter det röda kortet mot Malmö FF och är tillbaka i truppen. Jesper Westerberg är på bättringsvägen efter sin sträckning men står över även matchen mot Kalmar. Vem som får kliva av hade tränaren Janne Jönsson inte klart för sig efter fredagens träning i regnet på Örjans vall, där Keita specialgnuggades och kom in i omklädningsrummet efter alla andra.

Kalmar FF: Smålänningarna har fått en tuff inledning på allsvenskan och ligger sist efter fem omgångar, men kanske att en ljusning kunde skönjas i torsdags kväll då KFF tog poäng av självaste Malmö FF. Lukas Hägg Johansson fick med kort varsel rycka in i målet i stället för Ole Söderberg, som har problem med ett lår och är ett frågetecken på måndag. Kalmar har haft stora skadeproblem i vår och det tyngsta tappet är förstås Rasmus Elm. Han har bekymmer med såväl en handskada som rygg och höft.

Lagen

HBK (prel): Isak Pettersson – Adnan Kojic, Fredrik Liverstam, Marcus Johansson, Andreas Bengtsson – Nikolai Alho, Marcus Mathisen, Ivo Pekalski, Sead Haksabanovic – Fredrik Olsson, Alexander Ruud Tveter.

Avbytare: Alexander Berntsson, Alexander Henningsson, Aboubkar Keita, Rebin Asaad, Gabriel Gudmundsson, Kosuke Kinoshita, Malkolm Nilsson.

Kalmar FF (prel): Lucas Hägg Johansson – Emin Nouri, Marko Biskupovic, Viktor Elm, Markus Thorbjörnsson – Tobias Eriksson, Romario, Melker Hallberg, Calle Johansson – David Elm, Mahmoud Eid.

Tränarsnack

Janne Jönsson, HBK: – Jag är nöjd med prestationen mot Djurgården, men det är ett tajt program och det kan öppna upp för förändringar i startelvan.

Peter Swärdh, Kalmar FF: – Spelarna har gjort en rejäl comeback och gjort det på ett starkt sätt. Jag känner väldigt tydligt i omklädningsrummet att vi nu har möjlighet till en nystart utifrån matchen mot Malmö.

HP:s bolljakt

Ställningen efter fem matcher:

Sead Haksabanovic 16

Marcus Johansson 16

Andreas Bengtsson 15

Isak Petterson 15

Ivo Pekalsi 15

Nikolai Alho 13

Marcus Mathisen 13

Alexander Ruud Tveter 13

Övriga matcher

Måndag: Malmö-Örebro, Sirius-Jönköpings Södra, Djurgården-IFK Norrköping.

Tisdag: Häcken–IFK Göteborg, Elfsborg–Östersund.

Följ matchen live på hallandsposten.se

Måndagens tablå:

Kl.13.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Janne Jönsson.

Kl. 14.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen och webbexklusiva betyg på alla HBK-spelarna.

ANNONS