Tränarikonen i HBK till slut – får en skräddarsydd roll

Han har flera gånger nämnts i diskussionerna som Halmstads BK:s nye tränare – allra närmast inför 2011 när han valde att stanna kvar i Gefle IF och HBK i stället växlade in på det (misslyckade) spanska spåret. Men när säsongen 2021 startar på måndag är Pelle Olsson till slut ändå en del av den blåsvarta tränarstaben – en klubb som han har haft en speciell relation till sedan 1986.

ANNONS
|

– Ja, det blev så, skrattar den 57-årige tränaren i full gång med att tillsammans med sambon Anna installera sig i lägenheten i centrala Halmstad.

För även om Pelle övertar Reine Almqvists roll som analytiker, bollplank och scout så byggs nu rollen ut när HBK är tillbaka i Allsvenskan.

– Jag kommer att vara med på alla träningar på planen och naturligtvis alla matcher och vara en del av tränarteamet, förklarar Pelle.

Pelle Olsson lämnade Halmstad 1987, men har genom kompisgänget i HBK från den tiden behållit kontakten alla år.
Pelle Olsson lämnade Halmstad 1987, men har genom kompisgänget i HBK från den tiden behållit kontakten alla år. Bild: Roger Larsson

HBK-managern Magnus Haglund håller med:

– Att Pelle är en duktig analytiker visste vi alla från början, men genom att han nu aktivt kommer att delta i träningarna får vi ytterligare en resurs som gör uppföljningen på varje spelare tätare på planen.

ANNONS

– Och det här resonemanget fanns med från början i diskussionerna med Pelle – en utveckling av rollen helt enkelt.

Välmeriterad tränare

Det är en oerhört välmeriterad tränare som nu ansluter till staben.

Efter att 1992 ha avslutat den aktiva karriären i Gefle IF, därav två säsonger i HBK (1986–87), blev han året därpå assisterande tränare i Gävle-klubben, vilket skulle bli början på en lång tränarkarriär.

1996 tog han klivet upp som huvudtränare – en klubb som han, med en avstickare till Örebro SK 2004–2005, skulle vara trogen till 2013 innan storklubben Djurgården blev den stora utmaningen.

Nere vid Nissan i Pelle Olssons nya hemstad Halmstad, där den nya hemmaarenan Örjans vall ligger några utsparkar längre bort.
Nere vid Nissan i Pelle Olssons nya hemstad Halmstad, där den nya hemmaarenan Örjans vall ligger några utsparkar längre bort. Bild: Roger Larsson

Många såg Pelle som tränaren som med små medel skapade framgångar och därför fanns han också vid ett antal tillfällen med i bilden som ny HBK-tränare.

Och närmast då alltså inför 2011.

– Det var lockande, men jag och Urban Hammar hade kört på i två år i Gefle och när han skulle lämna ville inte jag också gå samma år. Så jag blev kvar, förklarar Pelle.

Djurgården lyckades heller aldrig lyfta och efter en sjundeplats 2014 och sexa året därpå valde parterna att gå skilda vägar efter halva 2016 och i stället hamnade Pelle i AFC Eskilstuna.

Kompisgäng sedan 1987

Där blev dock sejouren bara ettårig när laget ihop med – HBK ramlade ner i Superettan och i stället tog Olsson sig an utmaningen att försöka ta anrika Sandvikens IF uppåt igen som tränare och sportchef.

ANNONS

– Egentligen hade jag ett år kvar på kontraktet med Sandviken, men också en klausul inskriven att jag fick gå om en allsvensk klubb hörde av sig. Jag hade också inför i fjol tackat nej till ett erbjudande från utlandet. Sandviken visste ju sedan om min relation till HBK så när Magnus hörde av sig och berättade att Reine skulle kliva av var det inte så mycket att tveka på.

Välkända HBK-profiler. Mats Jingblad, Pelle Olsson och Tommy Frejdh efter 3–1-segern mot Öster 1986.
Välkända HBK-profiler. Mats Jingblad, Pelle Olsson och Tommy Frejdh efter 3–1-segern mot Öster 1986. Bild: Bildbyrån

Jodå, även om Olsson lämnade HBK redan 1987 efter 39 matcher (och tio mål) skulle han för alltid behålla kontakten med klubben och staden.

Anledningen är kompisgänget i HBK från den tiden ihop med Mikael Kaller, Robban Nordström, Stefan Berg, Ola Svensson och Mikael Martinsson som sedan 1987 har träffats minst en gång om året för att ses, laga mat, åka på fotbollsresor och – tippa.

Och på sistone har ytterligare en välkänd person ”kvalat in”, Jens Gustafsson.

– Ganska imponerande, va? Att ha träffats minst en gång under 23 år. I fjol blev det ju tyvärr lite annorlunda på grund av coronan – då blev det digitalt. Men vi träffades, skrattar Pelle.

Gammal vänskap

Hans och Magnus Haglunds vänskap startade 2005, när Pelle var tränare i Gefle och Magnus i Elfsborg.

ANNONS

– Från början var vi ju konkurrenter och sågs i samband med matcher och olika tränarträffar. Sedan blev det oftare när vi ringdes vid och pratade fotboll – det var en kemi som stämde helt enkelt, minns Pelle.

– Ja, och framför allt efter EM i Schweiz/Österrike 2008 när alla tränarna samlades i Kitzbühel. För vi har samma syn på människor, ledarskap och fotboll, samtidigt som det är högt i tak för andra åsikter, inflikar Magnus.

Därför var Pelle i somras också på besök söderut när han besökte Magnus och en annan god vän och fotbollskollega, Helsingborgs nye manager Jörgen Lennartsson.

– Och det var väl då som jag förstod att den här chansen skulle kunna dyka upp. Men sedan drog det ut på tiden så ett tag trodde jag att jag skulle bli kvar.

Tre boenden

Men i stället förbereder Pelle nu sitt tredje boende med fritidshus i hemorten Skutskär, ”där bodde vi under min tid i Sandviken”, lägenhet i Stockholm där sambon Anna arbetar samt nu – lägenhet i Halmstad.

– Men det är här som blir min bas, säger han.

Pelle Olsson
Pelle Olsson Bild: Roger Larsson

Vad saknade du mest under din tid i Sandviken, borta från elitfotbollen?

– Det var nog frustrationen att inte kunna ge spelarna de bästa förutsättningarna. Jag menar, det var fantastiska killar som jobbade till strax före fyra och sedan åkte direkt till träning och matcher. Då märktes steget upp till den professionella idrotten, där man kan disponera spelarna på ett helt annat sätt.

ANNONS

– Men när man väl stod vid planen i det tekniska området så var matchen i fokus och då spelade det ingen roll om det var Allsvenskan eller ettan. Man ville ju vinna och prestera lika mycket oavsett nivå.

En HBK-match om dagen

Som huvudansvarig i Sandvikens IF följde Pelle HBK på avstånd utan att hinna se så många matcher.

Men det är nu åtgärdat.

– Jag har väl sett en HBK-match om dagen för att titta ikapp mig. Och det är ju en fascinerande utveckling där HBK har steg för steg till att under hösten bli en riktig vinnarmaskin.

Vad ser du, med ögon utifrån, som nyckeln till framgång 2021?

– Att vi behåller den framåtlutade attityden och fortsätter på samma väg. Truppen är ju närmast intakt med stor potential, där allt dock är en färskvara och därför måste vi vara vaksamma på vad som krävs under resans gång eftersom vi kommer att möta bättre motstånd på alla plan.

– Sedan har jag alltid, liksom Magnus, sett kontinuiteten som en oerhört viktig del. Med den blir vägen kortare att nå dit man vill och i stället kan kan ägna mer av processen åt individuell utveckling.

Pelle Olsson
Pelle Olsson Bild: Roger Larsson

Medan spelartruppen kör igång säsongen 2021 på måndag morgon har ledarstaben redan inlett sitt arbete.

ANNONS

– Vi har väl fokuserat på de två inledande träningsveckorna och har ju en väldigt intressant försäsong framför oss med både mästarlaget Malmö FF i Svenska cupen och serietvåan Elfsborg när vi får se var vi står, säger Pelle som räknar med att ägna den lilla tid som blir över åt familjen, att promenera och lyssna på musik.

– Sedan har jag tagit med mig en rejäl trave böcker som jag hoppas hinna med.

Och så har ju Pelle numera kamratgänget på gångavstånd, där han själv tidigare var den mest långväga medlemmen som numera bor – mitt i Halmstad.

HP-TV sänder träningspremiären

Måndag förmiddag startar Halmstads BK upp den allsvenska säsongen 2021. HP-TV är på plats på Söndrums nya konstgräsplan och sänder slutet av träningen samt analyserar det kommande året och intervjuar aktuella personer.

Sändningen startar kl. 11.35 på hallandsposten.se.

ANNONS