Tot Wikström i dubbel huvudroll i ny HBK-seger

Närproducerade Halmstads BK fortsätter att leverera. Emil Tot Wikström, fostrad i Snöstorp Nyhem, gjorde ett tidigt mål och ordnade en straff på tilläggstid när HBK tog ytterligare ett kliv mot Allsvenskan borta mot Norrby.
– En skön seger. Kanske inte den bästa spelade matchen vi har gjort, men det är viktigt att vinna sådana matcher också, säger han.

LocationBorås||

Superettan

Norrby 0

HBK 2

(0–1)

Två tredjedelar av spelarna i Halmstads BK:s A-trupp har moderklubbar i närområdet, berättade HP i går.

Det var dock en internationell import, Sadat Karim med rötterna hos King Faisal Babes FC i Ghana, som låg bakom 1–0-målet redan i sjunde minuten genom att sno åt sig bollen efter ett missförstånd mellan Norrbys reservmålvakt Tim Svensson Lillvik och en back och spela in till Emil Tot Wikström.

– Sadat vinner bollen, de slarvar lite i backlinjen och jag ser det ganska tidigt. Då var det bara att löpa ned, så fick jag bollen och så var det öppet mål, säger Tot Wikström.

Tvingades byta målvakt

Norrbys mål skulle enligt laguppställningen vaktas av Mergim Krasniqi, men han fick enligt uppgift ny känning av sina ryggproblem på uppvärmningen och Svensson Lillvik fick hoppa in.

Resten av första halvlek handlade mycket för HBK om att ligga rätt i positionerna och vänta ut Norrby. Det Mak Lind-tränade Boråslaget, som startade matchen på negativ kvalplats, vann avsluten före paus med 7–3, men att HBK:s mål var det enda avslutet som gick på mål säger att de för dagen helgula hallänningarna ändå höll hemmalaget på behörigt avstånd.

– Vi tappar lite grann, vi kommer inte riktigt rätt i press och förlorar rätt många andrabollar. Då får vi inte i gång i vårt spel riktigt och de får tag i bollen och kan lira, konstaterar Emil Tot Wikström.

– Men jag tycker ändå att det är stabilt defensivt. Även om de kommer till avslut så är vi så pass nära att de inte kan koncentrera sig.

”Ante” räddade på mållinjen

HBK fick större problem efter omstarten då Norrby höjde tempot. Lagkaptenen Andreas Johansson tvingades agera räddande ängel på egen mållinje när Abdelrahman Saidi sköt från nära håll i 54:e minuten.

HBK:s manager Magnus Haglund – van att leda ett gultröjat lag i Borås – svarade med ett dubbelt mittfältsbyte. Ut med Jonathan Svedberg och Samuel Kroon och in med Dusan Djuric och Erik Ahlstrand.

Det gav ny energi och efter 20–25 minuter gick den värsta udden ur Norrbys offensiv och HBK kunde flytta fram positionerna.

Lundevall kvar på bänken

På tilläggstid gjordes Tot Wikström ned i straffområdet och Joseph Baffo slog in 2–0 från straffpunkten. Det var mittbackens första seriemål i HBK-tröjan på sex år och säkrade segern definitivt.

– Stark inledning av oss, stark avslutning och hårt jobb däremellan mot ett hungrigt Norrby som slogs för sitt liv och spelade fysiskt väldigt tufft, på gränsen och kanske lite över, summerar Magnus Haglund.

Timmarna före avspark präglades av turbulensen kring Simon Lundevalls övergång till HBK. Den förre Elfsborgsmittfältaren fanns, efter kontroll med Svenska Fotbollförbundet, med på bänken på sin gamla hemmaarena, men fick ingen speltid.

Fakta: Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Samuel Kroon (Erik Ahlstrand, 61), Jonathan Svedberg (Dusan Djuric, 61), Joel Allansson, Emil Tot Wikström – Mikael Boman, Sadat Karim (Edvin Kurtulus, 88).