HBK:s assisterande tränare saknar smak och lukt efter att ha drabbats av covid-19 – samtidigt påverkas han av gamla ryggproblem.
HBK:s assisterande tränare saknar smak och lukt efter att ha drabbats av covid-19 – samtidigt påverkas han av gamla ryggproblem. Bild: Jari Välitalo

Torbjörn Arvidssons jobbiga vardag efter covid-19: ”Sätter sig på det mentala”

Två veckor efter att Torbjörn Arvidsson fick covid-19 saknar han fortfarande smak och lukt och känner en matthet i kroppen. Som om det inte vore nog plågas HBK:s assisterande tränare även av sin gamla ryggskada som påverkar funktionen i benen.
– Man tänker att man inte ska ta allt för givet, säger Torbjörn Arvidsson.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Det var på vägen hem från bortamatchen mot Akropolis för snart tre veckor sedan som covid-19 drabbade HBK.

Det tror Torbjörn Arvidsson som knappt hann bli aktuell som ersättare för HBK:s manager Magnus Haglund mot Ljungskile innan han själv, som totalt en av nio i HBK, också blev sjuk.

Därmed gick HBK:s meste allsvenske spelare själv miste om att för första gången vara huvudansvarig för HBK i A-lagssammanhang.

– Det hade varit ett nytt inslag som varit spännande, men tankarna går mer åt vad vi missar när chefen är borta. Hade det lockat mig att vara huvudtränare hade jag blivit det tidigare, säger Torbjörn Arvidsson.

ANNONS

Arvidsson: ”Jag fick en tendens av Sadats parfym”

Hur var det att drabbas av corona?

– Jag kan jämföra det med en riktigt bra influensa med feber, huvudvärk, halsont och matthet i kroppen. Jag var tillbaka efter ett antal symtomfria dagar, men tycker fortfarande att det finns en matthet kvar, en trötthet i huvudet och i kroppen, berättar Torbjörn Arvidsson.

Precis som en del andra drabbade försvann Arvidssons smak och lukt – och de sinnen som många tar för givet i livet har fortfarande inte återvänt.

– Jag fick en tendens när Sadat (Karim) gick förbi mig i går med sin parfym, att ”Åh, där hände något” så jag var tvungen att gå efter och nosa på honom, skrattar Torbjörn Arvidsson.

Påverkar mentalt att inte känna smak

Vi sitter vid HBK:s träningsplan. 52-årige Torbjörn Arvidsson brukar synas med en kopp kaffe i handen efter träningen.

Hur smakar den nu?

– Du känner värmen, inte smakerna. Du känner reaktionerna av en surhet eller beskhet i kaffet, att något händer i gommen men inget mer.

– Nu har jag nästan vant mig. Det positiva är att jag inte äter det rena sockret. Nu behöver jag ju inte unna mig det för det ger mig inte något ändå.

Vad är värst med att inte känna smak?

ANNONS

– Jag vet inte, men jag sätter värdet på smaker. Du blir väldigt fattig utan och det sätter sig på det mentala. Man blir lite svag mentalt. Man tänker också att man inte ska ta allt för givet.

Är du oroad att det ska sitta i länge?

– Nej, men jag googlar det ändå och då är det 10-15 procent som inte fått tillbaka smak och lukt. Det är å andra sidan inte det värsta som kan drabba mig, men visst flyger tanken förbi att jag inte ska kunna göra det här.

Ryggproblem från spelarkarriären

Samtidigt som vissa sviter av covid-19 är kvar kämpar Torbjörn Arvidsson även med sin rygg.

2005 lade han skorna på hyllan efter en lång och framgångsrik karriär i HBK. Början på slutet blev ett dubbelsidigt diskbråck som krävde operation.

Den senaste tiden har Arvidsson återigen fått smärta i ryggen vilket även påverkar honom i rollen som assisterande tränare eftersom han blir mindre rörlig.

Läkarbesöket som var inbokat fick skjutas fram när Arvidsson, som sällan var snäll mot sig själv eller motståndarna som spelare, fick covid-19.

– Det är sådana saker som kommer ikapp en. Ryggen har varit en akilleshäl för mig efter skadan, även i vardagen. Ju duktigare jag varit med träningen desto bättre har jag kunnat hålla det i schack. När jag blivit lite sämre på det kommer det ganska snabbt tillbaka. Just nu är det något som triggat nervsmärtorna ner i benet och funktioner som har försvunnit till stora delar, berättar Torbjörn Arvidsson.

ANNONS

– Om det är tillfälligt eller läker av sig själv, om det är nya diskbråck eller kotor som är så pass skadade att man måste göra ett ingrepp vet jag inte, men jag hoppas få svar av läkarna.

LÄS MER:Ledarstaben är smittad – nu debuterar HBK:s U19-tränare Johan Bergström

LÄS MER:Flera nya fall av Covid-19 i HBK inför helgens match

LÄS MER:HBK-managern drabbad av covid-19

ANNONS