Thern tror på HBK i Allsvenskan – lovordar veteranerna

Halmstads BK kommer att klara sig bra i Allsvenskan.
Det tror VM -94-legendaren och förre HBK-tränaren Jonas Thern, 53.
– Sedan skulle jag, om jag hade varit i ledarstaben, givetvis gärna velat ha in någon eller ett par spelare, säger han.

ANNONS
|

Det börjar bli länge sedan som Jonas Thern basade i Halmstads BK. Åren 2002 och 2003 ledde han HBK till en sjätte- och en niondeplats i Allsvenskan.

Men känslorna och kontakterna finns kvar. Det märktes kring helgens träningsmatch mellan HBK och IFK Värnamo (3–1), där det blev en hel del kära återseenden.

Andreas Johansson, snart 39, och Dusan Djuric, 36, spelade i HBK redan på Therns tid. Joseph Baffo, 28, fostrades under hans vingar i Värnamo.

– ”Ante” känns inte som att han är så gammal som han är. Det är helt sjukt – han är en fantastiskt duktig och klok spelare. Joseph, som jag stod och pratade med nu, tycker att man lyfter sig en nivå själv som spelare när man får spela jämte. Det är goda betyg till en så bra fotbollsspelare som Ante fortfarande är. Han kommer att vara nyttig för dem i Allsvenskan med den rutinen, säger Jonas Thern.

ANNONS

– Dusan lyfte vi upp från J-laget. Han är kanske inte startspelare i dag, det vet jag inte, men han har fortfarande en lika fin högerfot och när han får styra spelet så lägger han bollarna var han vill. Så han är duktig fortfarande också.

”Kommer att bli bra”

Halmstads BK är tillbaka i Allsvenskan efter tre säsonger i Superettan. Jonas Thern tror på en positiv återkomst i finrummet.

– HBK är ett bra lag så de kommer att klara sig. I och med att de har den stabilitet som de har som grupp så kommer det att bli bra. Magnus (Haglund, managern) är noggrann med mycket som han gör så jag tror nog och hoppas givetvis att det ska gå bra för dem.

Vad ska man förvänta sig av HBK i Allsvenskan?

– De har en idé, de har lyckats i Superettan och har i princip samma lag. Sedan skulle jag, om jag hade varit i ledarstaben, givetvis gärna velat ha in någon eller ett par spelare som man tror kan höja gruppen och även startplatserna. Men det är deras val och av det de visar upp så känns det som att de kommer att vara svåra att göra mål på och är välorganiserade. De har ju en idé när de vänder spel om vad de ska göra och när det funkar så får man springa lite för att ta tillbaka bollen.

ANNONS

Är det någon spelartyp som du tycker att de borde plocka in?

– De har väl både snabba forwards och targetforwards. Jag vet inte vilka han kommer att satsa på, men både Sadat (Karim) och (Mikael) Boman är starka spelare på att ta in bollen och svåra att jobba emot när de är felvända också. Så man kan aldrig lämna dem för då utnyttjar de det till att öppna upp ytor för andra. Sedan vet jag inte riktigt vad de har upptill där, om man ska ha någon som är lite rapp och kvick och kan komma in i boxen. Det är väl det.

”Känns lite snedvridet”

Jonas Thern förde i höstas som huvudtränare upp IFK Värnamo till Superettan för andra gången. Men han har inte den tränarutbildning som i dag krävs för att leda ett lag på elitnivå utan har inför 2021 tagit ett steg tillbaka och assisterar nye chefstränaren Robin Asterhed.

Thern motvilja mot att gå de högsta tränarkurserna är väl dokumenterad. Den förre mittfältsstjärnan – som har gjort 75 A-landskamper, spelat två VM-slutspel och varit proffs i bland annat Benfica, Napoli och Roma – anser att den enskilda individens erfarenhet och fotbollskunskap borde värderas betydligt högre.

– När de kommer med nya regler så betyder det ingenting utan man är jämställd med de som tränar P9 och flickor 9. Vi har ju samma rättigheter, kan man säga. Då kan jag ju tycka att det känns lite snedvridet, säger han.

ANNONS

– Men jag lägger ingen energi på det. Det är mest andra som gör det och framför allt journalister på kvällstidningar. Jag trivs jättebra, Robin gillar jag och det är en fantastisk miljö här i Värnamo att jobba i. Vi trivs jättebra med det, jag bor här och har gård, så jag har inga andra planer i dag i alla fall.

LÄS MER:Svedberg efter skadan: ”Sällan man känner en sådan smärta”

LÄS MER:Beskedet om HBK-stjärnans svåra skada i premiärsegern

LÄS MER:Nye HBK-anfallaren målskytt direkt när han fick starta

ANNONS