Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Norsk skyttekung. HBK-tränaren Janne Jönsson har fyndat förr i Norge. Frågan är om Sandnes Ulfs svenske målkung Pontus Engblom är ekonomisk möjlig.

Svensk skyttekung i Norge på HBK:s radar

43 mål och tolv assist på 55 matcher i den norska andraligan. Den forne AIK-anfallaren Pontus Engbloms framfart i Sandnes Ulf har naturligtvis inte undgått Halmstads BK:s tränare Janne Jönsson med sina norska kontakter.

– Nej, jag har haft koll på honom ända sedan min tid i Tippeligan som vi nu har tittat på. Så visst är det en intressant spelare, målfarlig med bra fart. Om han sedan är möjlig för oss är en annan sak, säger Janne och avser när Engblom 2012–2014 spelade i Haugesund.

Efter att som 16-åring ha gjort 26 mål för IFK Sundsvall i division 3 2008 fick han mångas blickar på sig och hamnade sedermera i AIK.

Där blev han utlånad till Superettanlaget Väsby United och det var först 2010 som det blev allsvensk debut i AIK. Målen uteblev dock, förutom ett i Champions League-kvalet och ett i Svenska cupen, och efter åtta matcher från start blev Gif Sundsvall nästa klubbadress, där det lossnade med 13 mål och sex assist i Superettan.

Det fick Haugesund i Tippeligan att vakna, men varken där eller i nya turer till AIK och Gif Sundsvall lyckades Engblom etablera sig i startelvan.

I stället blev flytten till Sandnes Ulf med HBK-bekantingen Anel Rashkaj det stora lyftet.
17 mål och fem assist i fjol följdes av 26 mål och sju assist i år när Engblom tog laget till kval till högstaserien. Så HBK lär inte vara ensamt i racet när den 25-årige skyttekungens kontrakt nu löper ut.

Östersunds amerikan Andrew Stadler finns dock fortfarande med i bilden, liksom Dardan Rexhepi, senast i Gais, som Jönsson ska ha haft samtal med. Men prio 1 ska ändå vara att hitta yttermittfältare, där Johan Blombergs namn har funnits uppe, men med kontrakt med AIK över 2017 bedömts som mindre realistisk.

– Vi letar både i och utanför landet, medger HBK-tränaren.

Samtidigt står det klart att de talangfulla -97:orna, mittbacken Adrian Hallsö och vänsterbacken David Struski Persson inte får A-kontrakt efter att i år ha haft lärlingskontrakt.

– Men med den kapaciteten som båda besitter och som de visade det gångna året är det inte alls omöjligt att de kan nå ett A-kontrakt via någon omväg. För vad de behöver nu för sin utveckling är att få spela seniorfotboll, anser Janne.

Fler lokala sportnyheter hittar du här