Storpublik på premiären – klassas som högriskmatch: ”Målar inte fan på väggen”

Halmstads BK hoppas spräcka 10 000-gränsen i premiären mot AIK. Från polisens sida klassas matchen som en högriskmatch – men inte för att man förväntar sig bråk.
– Vi målar inte fan på väggen men måste vara beredda om det skulle hända något, säger supporterpolisen Dragan Zeljic.

ANNONS
|

På söndag är det allsvensk premiär när HBK tar emot en av förhandsfavoriterna AIK på Örjans vall.

I början av premiärveckan var runt 8000 biljetter sålda på förhand och från HBK:s sida hoppas man nå femsiffrigt.

– Det är väldigt kul att det är mycket folk som planerat att spendera sin söndag på Örjans vall. Nu är vi väldigt nära och vill spräcka 10 000. Det är en drömgräns för oss men vi får se var det bär. Det är egentligen bara hemmastå kvar egentligen, säger HBK:s klubbchef Jesper Westerberg.

Han upplever att det pratas mycket HBK.

– Jag hoppas det håller i sig och det känns bra att börja med den här matchen och få ett publiktryck direkt. Vi har ett ganska trevligt spelschema publikmässigt under våren.

ANNONS

Hur många AIK-supportrar är det som kommer?

– Närmare 3000. Det är positivt för alla, staden får kanske en hel helg med tillresta människor vilket betyder ekonomi för verksamheter som hotell och pubar.

Förväntas inte något stök – på förhand

När storklubbarna kommer på besök brukar matcherna per automatik klassas som högriskmatcher. Så även nu mot AIK. Men på förhand förväntas inte något stök.

– Oavsett varifrån storlagen kommer så blir det kommenderingar för det är mycket folk och de har både firmor och ultras. Därför ska vi mest vara beredda om det händer något, säger supporterpolisen Dragan Zeljic.

– Men det finns inte något gammal groll mellan HBK-supportrar och AIK-supportrar som gör att vi befarar något. Det är mest att de är många.

Supporterpolisen: ”Beredda om något händer”

Exakt vilka supportergrupper som reser till Halmstad för helgens match återstår att se.

– Kollegor i Stockholm har bra koll på dem och ju närmare matchen får man veta mer. Men även om de kommer så betyder inte det att det blir kaos på stan. Vi tar det som det kommer och bedömer situationen på plats men är beredda om något händer. Det är därför vi är så många.

Hur många poliser kommer ni vara?

– Antalet vill jag inte gå in på men vi har en bra kommendering för den här matchen. Det kommer märkas på stan under helgen att det är extra närvaro från polisens sida.

ANNONS

Hur gör ni för att se till att det blir lugnt?

– Det är förebyggande. Visa sig synlig, fotpatruller, mer kontakt med personal på pubarna, med supportrarna. Vi försöker prata. Konversation hjälper mycket och långt.

LÄS MER:HBK-profilerna gejmade med unga: ”Jätteroligt”

LÄS MER:HBK tappar tonårstalang – går till allsvenska rivalen

LÄS MER:HBK:s anfallsvapen hatar den svenska försäsongen: ”Den är oändlig”

LÄS MER:Nya HBK-kvartetten blev heltidsproffs: ”Kom som en liten chock”

LÄS MER:Ny skadesmäll för HBK – Olsson missar allsvenska premiären

LÄS MER:Han var förstavalet framåt – så byggde HBK laget 2023

ANNONS