Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Stormigt HBK-år för Westerberg i klubbchefsroll: ”Lär sig något i kriser”

Han har gått från fotbollsplanen till att bli tillförordnad klubbchef bredvid Mikael Kaller i HBK på mindre än ett år.
Nu berättar Jesper Westerberg om sin nya roll, turbulensen samtidigt som HBK jagar en allsvensk plats, utmaningarna – och betydelsen av mentorn Kaller.
– Man lär sig något i kriser vilket är viktigt, säger Jesper Westerberg.

Det började när allt egentligen tog slut förra hösten.

Jesper Westerberg la skorna på hyllan efter tio säsonger i HBK, men i stället för att lämna Örjans vall fortsatte han i rollen som säljare.

I dag är den förre ytterbacken tillförordnad klubbchef tillsammans med Mikael Kaller.

– Jag har alltid varit öppen med vad mitt val varit efter fotbollen, men jag trodde knappast att jag skulle komma dit på tio månader. Ibland är tajmingen uppenbarligen rätt, säger Jesper Westerberg, 34.

– Men jag kunde knappast ha en bättre mentor. Hade inte Kaller varit mottaglig för detta, eller egentligen initiativtagare, tror jag aldrig att jag hade hoppat på det.

Det var i våras, när säsongsstarten sköts fram och Mikael Kaller tog ledigt ett par veckor som Westerbergs roll utökades samtidigt som säljarbetet minskade på grund av coronapandemin. Sedan Kaller kom tillbaka har man valt att dela på rollen som HBK alltjämt inte tillsatt permanent sedan Tony Karlsson lämnade den förra våren.

– Det är först på slutet som någon har satt en titel på det egentligen, men det är ganska ointressant. Det viktiga är att jag får lära mig av Kaller. Han får gärna stanna i fyra år till på den positionen för min del. Det är en av de största utmaningarna att få honom att bli kvar, säger Westerberg som inte nog kan understryka HBK-profilens betydelse.

– Kaller har varit här i drygt 40 år och kan allt. Han är på något sätt HBK.

Skulle du vilja ha klubbchefsjobbet på sikt?

– På sikt absolut, när den tiden är kommen, men det får tiden utvisa. Det är ju inte mitt beslut att ta.

Jesper Westerberg uppmärksammades för att ha spelat 300 matcher för Halmstads BK i slutet av oktober 2018. Bild: CARL SANDIN
Jesper Westerberg uppmärksammades för att ha spelat 300 matcher för Halmstads BK i slutet av oktober 2018. Bild: CARL SANDIN

HBK vill starta akademi i damsektionen

I dag är dock Jesper Westerberg nöjd med var han är och spänd på den framtid som man formar i klubben.

– Det är en jättespännande uppgift. Nu får vi chansen att bygga något som ska bära i längden och inte bara vara en kvick fix på vad som behövs just nu – även om detta året har varit ett år där mycket behövt släckas hela tiden.

Bland utmaningarna finns att återetablera HBK på allsvensk nivå där HBK enligt Westerberg har ”en jätteresa att göra” när det gäller att minska gapet i omsättning till klubbarna som är stabila lag i Allsvenskan. Han ser också vikten av att fortsätta vara självförsörjande med lokalproducerade spelare.

– Kan vi fortsätta fostra talanger i den takt vi gör och även med tiden skjuta till mer medel tror jag vi kan fortsätta ha lokala spelare även på nästa nivå vilket jag tror blir extremt viktigt, säger Westerberg.

När det gäller damlaget, som höll sig kvar i division 1 i år, har Jesper förhoppningar om att HBK ska kunna starta en ungdomsverksamhet likt den på herrsidan för att även damlaget ska kunna bli mer självförsörjande.

– Damsatsningen tror jag blir jätteviktig. Når vi eliten för snabbt utan tillväxt underifrån får vi ett problem. Därför tror jag det är extremt viktigt att vi fyller på de yngre leden med spelare som vill vara med på resan att bygga ett nytt HBK. Att dam får en större budget är extremt nödvändigt.

Westerberg om Djuric-fallet: ”Kunde hanterat det lite bättre”

Men det var det där med att släcka bränder.

Jesper Westerberg har fått vara med om ett turbulent år på många plan där kriserna stundtals avlöst varandra trots sportsliga framgångar.

Coronapandemin har haft stora konsekvenser där det krävdes en försäljning av skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul för att rädda ekonomin i år.

Organisationen har också slimmats rejält. I dag har HBK totalt 4,5 tjänst på kansliet och Jesper Westerberg konstaterar krasst att man egentligen är för få för att göra allt man skulle vilja.

– Corona har så klart slagit jättehårt. Detta blir ett skitår, det är bara att inse, men det jag är mest orolig för är 2021. Vi ska vara jättetacksamma för det är extremt många som har köpt seriekort som efterskänkte de pengarna, men det blir riktigt tufft att sälja in seriekort för 2021 med den utveckling som pandemin har haft de senaste månaderna. Kommer företag ha råd att sponsra? Kommer vi ha publik på arenorna 2021? Skulle vi gå upp utan att ha fördelen av publikintäkter i Allsvenskan försvinner egentligen de pengar vi kan lägga på sparkontot.

I september stormade det också rejält kring klubben när Dusan Djuric uttalade sig rasistiskt mot Umeå-spelaren Deniz Yaldir, vilket ledde till att mittfältaren blev avstängd.

Hanterade ni den situationen så bra ni kunde?

– Nej, vi kunde hanterat den lite bättre och varit lite snabbare i kommunikationen. Vi missade att situationen överhuvudtaget hade hänt på planen vilket ledde till ett uttalande direkt efter matchen, men inte något från klubben vilket inte var gynnsamt för någon av oss. Det tog en dag innan vi var i fas med uttalanden, säger Jesper Westerberg.

– Dusan har bett om ursäkt och ångern har varit på sin absoluta spets. Sedan får vi som klubb kolla i ett lite större perspektiv vad vi ska göra i värdegrundsarbetet, om vi behöver lägga in fler eller tydligare saker.

Westerberg: ”All uppmärksamhet kanske inte är bra i år”

Kort efter det drabbades HBK av flera coronafall i den egna truppen och ledarstaben vilket bland annat medfört att spelarna inte bytt om på Örjans vall de senaste fyra veckorna.

– Jag är stolt att vi lyckades hålla det i schack på så vis att vi faktiskt kunde ha våra flesta spelare friskförklarade och i spel under den tiden. Det blir en krishantering det också och en pågående sådan.

På slutet har det varit nyförvärvet Simon Lundevalls övergång som skapat riksintresse och där även de egna spelarna blev oroliga när det spekulerades kring straff som poängavdrag. Men HBK har hela tiden varit trygga med att allt gått rätt till.

– Det är klart att spelarna läste rubrikerna och hörde av sig, men det var skönt att kunna lugna dem direkt. Det var den lindrigaste incidenten i år, även om det också tar kraft, säger Jesper Westerberg, och lägger till:

– Så all uppmärksamhet är kanske inte bra uppmärksamhet i år.

Däremot har det varit lärorikt.

– Det är det. Jag tror att de som varit här länge och de som är nya inte har upplevt krishanteringen som varit i år tidigare år. Men man lär sig något i kriser vilket är viktigt. Jag tror man blir en tajtare organisation när man gått igenom mycket krishantering.

LÄS MER: HBK:s nya besked om klubbchefsrollen

Westerberg aldrig så nervös som vid sidan

Nu hoppas Jesper Westerberg på en lugnare – och framför allt roligare – avslutning på fotbollsåret med viss publik tillbaka på Örjans vall och som kan krönas med ett allsvenskt avancemang.

Men han vågar inte ta ut något i förskott.

Och erkänner att det varit en pärs att följa matcherna från sidan.

– Usch, det har varit det hemskaste fotbollsåret i mitt liv. Jag var aldrig nervös på fotbollsplanen men känslan att stå utanför är brutal.

Och perspektivet då, när han nu gått bytt planen mot kanslirollen. Har det förändrats?

– Utan tvekan. Det är ett privilegium att vara spelare, och att jobba i klubben också, men även om det är den viktigaste delen är det en rätt liten del av vad som faktiskt försiggår. Det finns så mycket kring klubben som måste fungera som du aldrig ser som spelare, säger Jesper Westerberg.

LÄS MER: Jesper Westerbergs nya roll i HBK: Blir säljare

LÄS MER: Trotjänarens överraskande besked – slutar i HBK

Fakta Jesper Westerberg

Ålder: 34.

Roll: Tillförordnad klubbchef i HBK tillsammans med Mikael Kaller.

Åren i HBK som spelare: 2006-2008, 2013-2019.

Övriga klubbar i karriären: Landskrona Bois, IFK Hässleholm, Mjällby AIF, Lilleström SK.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!