Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lämnar HBK. Efter fyra säsonger byter Stojan Lukic Halmstads BK mot Örgryte IS.

Stojan Lukic lämnar HBK för Örgryte

Det blir ingen allsvensk comeback för Stojan Lukic till våren. I stället stannar målvaktsveteranen kvar i Superettan när han väljer Örgryte IS före en förlängning med Halmstads BK.

– Det har gått väldigt snabbt. Marcus Lantz (Öis tränare) ringde mig i veckan. Han trodde som många andra att jag skulle stanna i HBK när vi gick upp i Allsvenskan, men personkemin klickade direkt så det känns väldigt spännande, säger Stojan till HP-sporten efter att ha varit uppe i Göteborg och skrivit på kontraktet för 2 + 1 år.

Han hade fler alternativ – däribland en förlängning med HBK.

– Vi pratade ett bra tag, men sedan blev det något annat, kan man väl uttrycka det.

HBK:s förslag handlade dels om ett ettårskontakt, dels en kombinerad målvakts -och fystränartjänst.

– Men även om jag ska fylla 37 år känner jag att jag har mer att ge ute på planen och att jag har utvecklats även i år. Det enda skulle väl vara motivationen, men där känner jag fortfarande en hunger. Så det var inte aktuellt för mig. Ännu.

HBK-tränaren Janne Jönsson har också förståelse för Lukics val.

– Ja, vi har erbjudit olika alternativ, där det känns som en förlängning med ett år i taget är mest naturligt. Men Stojan är en vinnarskalle som självfallet ska välja det som känns bäst för honom.

Längden på kontraktet var heller inte avgörande för Lukic.

– Nej, jag fastnade mer för Lantzs inställning, spelidé och tydlighet. Och att Örgryte också är en fin och anrik förening.

Det innebär att HBK i nuläget står med två mycket lovande, men väldigt orutinerade målvakter i Malkolm Nilsson, 23, och Isak Pettersson, 19, som som båda med stor framgång har varit utlånade till Östers IF som tog steget upp i Superettan.

Men som sammanlagt har en seriematch med HBK när Nilsson stod i den betydelselösa avslutningen mot Hammarby i fjol.

– Fast jag sover ändå lugnt med de två målvakterna i utgångsläget. Alla tre har haft en fin utveckling i år. Men det finns intresse även kring de två andra så vi får väl se hur vi löser det, påpekar Janne som även har en målvaktstränarpost att lösa och som ett alternativ säkert hade sett Nilsson och Pettersson med Lukic som målvaktstränare och back up.

Stojan kom inför säsongen 2013 från Falkenbergs FF och under sina fyra säsonger i HBK missade han bara en enda seriematch, den nämnda Bajen-matchen, och hade i år också stor del i att HBK omgående studsade tillbaka till Allsvenskan efter att ha hållit nollan i hälften av de 30 matcherna i Superettan.

– Jag har haft fantastiska år i HBK och känner att jag kan lämna Örjans vall rakryggad, säger Lukic som kommer att bo kvar i Halmstad och pendla till Göteborg.

– Fast det är jag van vid. Det gjorde jag både när jag spelade i Landskrona och Assyriska.

Det är framför allt tre minnen som han tar med sig efter sina fyra år i HBK.

– Kvalmatchen kommer för alltid att finnas kvar på näthinnan. Sedan mitt första kval mot Sundsvall när vi vände 0–1 till 2–1. Och så de sex raka bortasegrarna 2014 med Jens (Gustafsson). Den sammanhållningen och det gänget blir svårt att slå.

Någon New York-resa blir det dock inte för Stojan – bonus för den allsvenska platsen.

– Men den platsen bjuder jag i så fall på till min eventuella ersättare, skrattar han.

Samtidigt fortsätter HBK att testa spelare den sista veckan innan vinteruppehållet. IFK Göteborgs vänsterfotade mittfältstalang Hampus Dahlqvist, 19, är en som ska synas närmare i dagarna.

Fler lokala sportnyheter hittar du här