Den förre HBK-stjärnan Sead Haksabanovic är en av nio svenska utlandsproffs som spelar i den ryska ligafotbollen. Nu vill spelarfacket att alla utländska spelare ska kunna bryta sina kontrakt och lämna gratis.
Den förre HBK-stjärnan Sead Haksabanovic är en av nio svenska utlandsproffs som spelar i den ryska ligafotbollen. Nu vill spelarfacket att alla utländska spelare ska kunna bryta sina kontrakt och lämna gratis. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Spelarfackets krav – kan öppna för ex-HBK:aren i Ryssland

Det internationella spelarfacket FIFPro vill att utländska fotbollsspelare ska kunna säga upp sina kontrakt i Ryssland utan kostnad. Det skulle bland annat kunna omfatta den förre HBK-stjärnan Sead Haksabanovic.

ANNONS

Under måndagen beslutade Fifa och Uefa att utesluta Rysslands landslag och ryska klubbar från all internationell fotboll på grund av kriget i Ukraina.

Nu vill det internationella spelarfacket FIFPro att Fifa även ändrar sina transferregler så att utländska fotbollsspelare i Ryssland kan säga upp sina kontrakt utan någon kostnad.

– Vi har uppmanat Fifa att göra det. Detta måste ordnas så snart som möjligt, säger FIFPros styrelseledamot och VVCS-direktör Louis Everard till den holländska fotbollssajten Voetbal International.

I Ryssland finns nio svenska fotbollsspelare, inte minst den förre HBK-stjärnan Sead Haksabanovic som värvades till Rubin Kazan så sent som i somras från IFK Norrköping och då skrev på ett kontrakt till 2026.

ANNONS

Haksabanovic är en nyckelspelare i Rubin Kazan och spelade hela matchen i ligaomstarten på måndagskvällen när Rubin förlorade med 3-2 borta mot Zenit Sankt Petersburg.

Under tisdagen har bland annat den brasilianska backen Pablo och två tränare i Lokomotiv Moskva samt den förre ukrainske storspelaren Andrej Voronin (assisterande tränare i Dynamo Moskva) valt att bryta sina kontrakt och lämna sina ryska klubbar.

Krismöte: Klubbarna uppmanas omförhandla kontrakt

Enligt Aftonbladet höll den ryska ligaföreningen ett krismöte under måndagen där klubbarna uppmanades att försöka förhandla om och sänka lönerna för sina utländska spelare efter att den ryska rubeln sjunkit kraftigt mot euron.

LÄS MER:Gudmundsson stor matchhjälte – hyllas efter första målet för Lille

ANNONS