Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Specialträning ska bota HBK:s måltorka

Minst antal mål i Allsvenskan, tre, och inte ett enda på drygt fem matcher eller sju timmar och 44 minuter. Men också näst minst antal avslut av alla i serien. Där har ni Halmstads BK:s dilemma just nu.

– Vi måste ta fler och snabbare avslut. Den där extra halvsekunden finns inte i Allsvenskan, konstaterar HBK-tränaren Janne Jönsson.

50 avslut varav 23 på mål – det är bara Gif Sundsvall som har färre antal avslut i hela serien, 47, men Giffarna har å andra sidan gjort fem mål och HBK:s tre.

Det ska jämföras med de målgladaste lagen så här långt, Malmö FF, Djurgården och Östersund med 13, 13 respektive tolv mål. Men så har de också tagit avslut 89, 79 och 88 gånger där Häcken dock är värst med 93.

– Det är klart att det finns ett samband. Skjuter man inte kan man ju inte göra mål och vi var där i höstas också när det blev en kombination för mycket. Så det har vi pratat mycket om och jag hade helst sett att vi hade haft 10–20 avslut till, medger Jönsson.

Därför har HBK på sistone också infört specialträning vissa eftermiddagar för de offensiva spelarna.

– Ja, det handlar om att ta avslut, skott och nickar i olika vinklar som man sedan ska ta med sig in i matcherna.

Gabriel Gudmundsson tycker om initiativet:

– Ja, det är nyttigt för oss offensiva spelare att få nöta avslut extra på träningen för det har man nytta av i matcherna om man har kommit i liknande lägen. Sedan handlar det ju om självförtroende också – att inte tänka för mycket.

Själv gjorde ”Gabbe” ett mål och spelade fram till två i den senaste U21-matchen, 3–1 mot Jönköpings Södra.

Är du den som har nyckeln till att bota måltorkan?

– Njae, det vet jag inte. Men jag hoppas förstås det för ett mål eller två skulle lyfta många huvuden, både på planen och bland supportrarna. För annars är det lätt att det sätter sig i huvudet.

Drygt fem mållösa matcher eller sju timmar och 44 minuter utan mål, där Alexander Ruud Tveter är HBK:s senaste målskytt i Allsvenskan när han dundrade in 2–2 mot J Södra på Stadsparksvallen den 9 april, alltså en dryg månad sedan.

Att Tveter och Sead Haksabanovic har tagit fler avslut, 27, än övriga laget ihop är naturligtvis ett annat problem för Janne Jönsson att ta tag i.

– Det visar ju på obalans och att fler måste ta sitt offensiva ansvar. Vi ska naturligtvis inte skjuta i fel lägen för sakens skull, men fler avslut ger ju också större chans till slumpmål som AIK fick mot oss senast, anser HBK-tränaren.

Men värre måltorka har HBK varit med om. 2006, under den nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson, inledde laget Allsvenskan med 593 mållösa minuter innan Per ”Texas” Johansson, av alla, med en halvträff spräckte nollan i den sjunde matchen hemma mot Örgryte och ordnade HBK:s första seger för säsongen. Då stod laget efter sju omgångar på den smått unika målskillnaden – 1–2(!), men undvek till slut ändå kval.

Och just målskyttet har varit HBK:s dilemma i Allsvenskan de senaste säsongerna med undantag av 2014 när nio lag var sämre än HBK:s 44 gjorda mål.

2013, när det blev kval, var det bara Öster och Syrianska som gjorde färre än HBK:s 32 mål och 2011 och 2015, när det blev degradering var HBK målsnålast med blott 24 respektive 21 mål.

Om vägen ur måltorkan den här gången är via en vänsterback eller någon annan återstår att se.

Men mycket talar för en återgång till 4–4–2 mot Hammarby. Sedan finns det där tre olika alternativ upptill Alexander Ruud Tveter som får anses given. En Fredrik Olsson som var målfarligast av alla under försäsongen, en Kosuke Kinoshita som kom av sig med det röda kortet men nu är på väg tillbaka eller – Sead Haksabanovic, vilket skulle kunna öppna upp för Gabriel Gudmundsson på kanten.

– Jag känner mig trygg både som anfallare och yttermittfältare. Men får jag välja blir det kanten där jag kan använda min speed, säger Gabbe.

På söndag vet vi om han fick starta. Och om den förhatliga måltorkan är ”bortvattnad”.

Fler lokala sportnyheter hittar du här